Trump potpisao zakon o kršenju ljudskih prava u Hongkongu koji prijeti pogoršanjem odnosa s Kinom. Što sa trgovinskim pregovorima?

Hong Kong je, nedvojbeno, postao novo sredstvo u sve oštrijoj američko-kineskoj geopolitičkoj borbi. O tome svjedoči i vijest da je američki predsjednik Donald Trump potpisao „Zakon o zaštiti ljudskih prava i demokracije u Hong Kongu“, kao i zakon o zabrani isporuka određene policijske opreme. Sve to skupa korigira raniji zakon o politici SAD-a prema Hong Kongu iz 1992.g. i pretpostavlja godišnje razmatranje trgovinskih odnosa s tim autonomnim područjem unutar NR Kine, u ovisnosti od stvarnoga stupnja njegove autonomije, omogućuje uvođenje sankcija protiv određenih osoba, odgovornih za kršenje ljudskih prava i td.

Danas je vlada Hong Konga izrazila oštar i odlučan prosvijed protiv spomenutog zakona kojega je potpisao Donald Trump, ocijenivši taj čin „otvorenim miješanjem u unutarnje stvari Hong Konga, za koji nema potrebe i utemeljenja, i koji može samo naškoditi odnosima i interesima SAD-a i Hong Konga“. Ta je formulacija navedena na službenom sajtu honkonške samouprave.

Podsjećamo: američki Kongres u prošlu je srijedu izglasao gore spomenuti zakon, samo dan kasnije nego što je to učinio Senat. Nakon toga zakon je poslan predsjedniku Trumpu na potpis. Zanimljivo je i kako je Rusija taj potez američkog Kongresa odmah osudila i označila kao „miješanje u unutarnje stvari“ (riječi zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Ryabkova), čime je, zapravo, još jednom prodemonstrirala svoj sve snažniji vanjskopolitički otklon prema Kini.

A službeni se Peking o svemu ovome još nije oglasio, iako nije teško pretpostaviti kakav će biti ton njegove reakcije na ovaj potez američkog državnog vrha.

Ovdje je također važno naglasiti kako se Kina i SAD upravo sada nalaze u završnoj fazi oko mogućeg postizanja dogovora oko prvog dijela međusobnog trgovinskog sporazuma, što bi u političkom smislu bilo potrebno i jednoj i drugoj strani s obzirom na unutarnje prilike, ali ipak puno više Donaldu Trumpu, suočenim s procesom svoga opoziva u Kongresu, kao i održavanjem predsjedničkih izbora u SAD-u iduće godine za što bi mu postizanje sporazuma s Kinom bio jedan od najjačih „aduta“ koji bi mu osigurali reizbor. Takav, eventualni, „privremeni“ i djelomični trgovinski sporazum za sada se čini i jedinim mogućim riješenjem budući da je do postizanja sveobuhvatnog dogovora i završetka trgovinskog rata još uvijek prilično dalek i neizvjestan put. Čitav je proces ušao u svojevrsnu „slijepu ulicu“, što je demantiralo prvotne Trumpove pretpostavke kako će brzo „slomiti“ Peking kombinacijom političkih i carinskih pritisaka i primorati ga na potpisivanje novog trgovinskog sporazuma sukladno američkim interesima. Ali Kina se pokazala tvrdim „orahom“ i neugodnim pregovaračem, vječno spremnim na uvođenje svojih protumjera na bilo koji američki protukineski potez. Osim toga Peking računa upravo na spomenuti faktor vremena tj. američke izbore, ne želeći Trumpu dati dodatne „poluge“ za očuvanje vlasti i nadajući se kako će u Bijelu kuću zasjesti netko od Kini ugodnijih pregovarača iz redova Demokratske stranke.A hoće li najnovije Trumpovo potpisivanje gore spomenutog, u svojoj biti protukineskog zakona, jer Washington sadašnje honkonške vlasti smatra prokineski orjentiranima, dodatno negativno utjecati i na američko-kineske trgovinske pregovore ostaje tek za vidjeti.

Ali neovisno o tome, čak i eventualno potpisivanje konačnog trgovinskog sporazuma i reguliranje budućih gospodarskih odnosa između dviju svjetskih mega-ekonomija neće ujedno značiti i završetak njihovog globalnog geopolitičkog sučeljavanja, koje će se, naprotiv, još više intenzivirati sukladno jačanju sudara međusobnih interesa na ključnim svjetskim prostorima – od Azijsko-tihooceanske regije, preko Bliskog istoka, Afrike i Europe, do Južne Amerike.

A za sam kraj evo i službenog kineskog priopćenja, prispjelog kroz tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova, kao reakcija na Trumpovo potpisivanje spomenutoga zakona. U vrlo oštro formuliranom priopćenju kinesko Ministarstvo, između ostaloga, navodi, kako „SAD izgrađuju lažnu stvarnost…, javno podržavajući kriminalce“, te da SAD imaju „druge namjere“ ali da je njihova „urota“ „osuđena na propast“.

O oštrini kineske reakcije svjedoče i slijedeće riječi iz tamošnjeg MVP: „Taj tzv. zakon samo će potaknuti Kineze, uključno i naše sunarodnjake u Hong Kongu, da još bolje shvate glupe namjere i hegemonijski karakter Sjedinjenih Država. To će kineski narod učiniti samo još jedinstvenijim i osuditi američku urotu na propast. SAD izgrađuju lažnu stvarnost, miješajući dobro i zlo, javno podupirući kriminalce zahvaćene bezumljem i divljaštvom u izvršenju vandalizma i nasilja protiv niučemu krivih građana i kršenju gradskog javnog reda i mira.“

Kineska agencija Xinhua objavila je i javnu izjavu vlade Hong Konga, u kojoj se navodi njezina privrženost službenoj kineskoj politici, formiranoj uoči integracije Hong Konga u svoj državno-pravni subjektivitet 1997.g. nakon britanske kolonijalne vladavine, poznatoj i kao „jedna zemlja, dva sustava“. U priopćenju se navodi: „Mi službeno govorimo SAD-u i vrhu oporbenih političara u Hong Kongu, koji slijede američki primjer, kako oni ne smiju potcjenjivati našu odlučnost u zaštiti razvoja i stabilnosti Hong Konga, kako ne smiju potcjenjivati našu vjeru u zaštitu politike „jedna zemlja, dva sustava“. I ne treba potcjenjivati naše mogućnosti i metode za zaštitu suvereniteta, sigurnosti, rasta i prava naše zemlje.“

Dakle, kao što smo i očekivali, reakcija kineske strane na najnoviji potez američkog državnog vrha bila je vrlo oštra, ali (ne)iznenađujuće oštar je bio i odgovor vlade Hong Konga – tog kineskog poluautonomnog teritorija s visokim stupnjem financijske i pravne nezavisnosti.

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like