Trump predložio da Rusija, Kina i SAD prestanu trošiti novce na naoružanje

Američki predsjednik Donald Trump u svom je sinoćnjem intervjuu u Bijeloj kući izjavio kako bi se SAD, Rusija i Kina trebale dogovoriti i prestati trošiti velika sredstva na naoružanje, a slobodne novce usmjeriti na nešto korisnije i mirnodobsko. „Rusija, Kina i mi proizvodimo oružja za stotine milijardi dolara, uključno i atomsko oružje. To je jednostavno smiješno. Najbolje bi bilo da se mi zajedno dogovorimo i ne proizvodimo više to oružje. Naše tri zemlje mogu se dogovoriti i prestati trošiti novce za naoružanje i početi trošiti novac na produktivnije stvari za dugotrajni mir“, kazao je američki čelnik.

Ova Trumpova izjava svakako zvuči izvrsno, ali, na žalost, ona je potpuno oprečna praksi. Naime, sam je Trump za ovu godinu potpiso najveći vojni proračun u povijesti SAD-a i čitavoga svijeta – veći od 700 milijardi dolara, a diljem svijeta sklopio ugovore o prodaji najsuvremenijeg američkog oružja za stotine milijardi dolara. Dok je god to tako, o stvarnom razoružanju teško može biti riječi, a izjave ovakvoga tipa obično se svode na čisti PR. Osim toga, nakon riječi koje su se posljednja dva dana mogle čuti u Washingtonu, na obilježavanju 70. godišnjice osnutka NATO saveza, kada je Rusija iznova detektirana kao najveća i brzorastuća ugroza za čitavi Zapad, a NATO najavio slanje novih brodova u akvatorij Crnog mora za obuzdavanje Rusije, očekivati od Moskve da krene u razoružanje, prije svega ono nuklearno koje joj najviše i jamči sigurnost, potpuno je iluzorno. Istodobno Trump vrši snažan pritisak na članice NATO saveza da povećaju svoje vojne izdatke za zajedničku obranu!

Puno se toga mora promijeniti u ukupnoj politici i retorici samoga SAD-a da bi izjave ovakvoga tipa jednom uistinu donijele ploda i napredak za čovječanstvo. Problem je, međutim i taj, da pacifizam jedne strane, druga strana obično tumači kao slabost i šansu za još veće i brže ostvarenje svojih nacionalnih interesa. Slično se dogodilo i nakon raspada SSSR-a i američke pobjede u hladnom ratu, kada je svijet, više nego ikada prije, imao šansu za prerastanje u stvarnu oazu mira i napretka za sve ljude i narode. Ali mentalni sklop pobjednika uvijek ostaje isti: svodi se na potpunu dominaciju nad poraženim protivnikom i stavljanje njegovog prostora pod svoj puni nadzor i utjecaj. Nekako slično kao i u životinjskom svijetu. Ljudi, jednostavno, nisu dovoljno evoluirali niti pronašli snage i iskustva u onom transcedentnom – Božjem, koje nas i mora razlikovati od životinja i životinjskih nagona. Međutim, raj je ipak negdje drugdje, a ne na Zemlji, pa ćemo izjave ovakvoga tipa za sada ipak zadržati u sferi imaginacije.

Pence: rizik njemačke ovisnosti o Rusiji zbog „Sjevernog toka 2“ je neprihvatljiv

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like