Trump predložio Erdoganu sporazum vrijedan 100 milijardi dolara. Što s ruskim S-400?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je stigao u SAD, gdje će danas razgovarati s američkim vođom Donaldom Trumpom u formatu „jedan na jedan“.

Američki je čelnik svom turskom kolegi prethodno pismenim putom predložio sklapanje trgovinskog sporazuma u vrijednosti od 100 milijardi dolara i riješenje pitanja uvođenja sankcija zbog turske kupnje ruskih raketnih sustava S-400, navodi medij The Washington Post.

Trumpovo pismo sa spomenutim prijedlogom turskom je čelniku bilo upućeno prošli tjedan, a njegov cilj je pokušaj poboljšanja odnosa između dviju zemalja koji su posljednjih godina na nikada nižoj razini, a dodatno ozbiljno narušenih nakon početka turske vojne operacije „Izvor mira“ na sjeveru Sirije.

Kako navodi spomenuti američki medij, pozivajući se na visokopozicionirane izvore u američkoj administraciji, „u novom pismu prošli tjedan Trump je turskom predsjedniku kazao kako su trgovinski sporazum od 100 milijardi dolara i obilazni put koji će pomoći izbjeći američke sankcije zbog turske kupnje ruskih raketnih  sustava S-400, još uvijek mogući“.

„Mi smo povukli (trgovinski prijedlog) s dnevnoga reda kada su Turci ušli u Siriju. Ali čim smo polučili uvjerenja o prekidu vatre, odlučili smo vratiti paket prijedloga, uključno i provedbu sadašnjega (Erdoganovog) posjeta“, kazao je jedan od izvora za američki medij WP i dodao  kako „oni rješavaju problem S-400 na naše zadovoljstvo“ .

Ovdje bih podsjetio kako je ruski državni koncern za izvoz naoružanja „Rosoboroneksport“  početkom studenog objavio kako je ugovor o isporuci S-400 Turskoj ispunjen prije roka i da su, neovisno o američkim sankcijama, u Tursku isporučene sve komponente tog raketnog sustava. Krajem listopada Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je prijedlog zakona o sankcijama protiv Turske i njezinog financijskog sektora zbog vojne operacije u Siriji i kupnje ruskih S-400. Trump je 23. listopada ukinuo sankcije protiv Turske, uvedene 14. listopada zbog spomenute vojne operacije ali je zadržao pravo njihovog ponovnog uvođenja, kao i uvođenja dodatnih carina ako se Ankara ne bude pridržavala preuzetih obveza iz sporazuma o prekidu vatre. Prethodno Trumpovo pismo Erdoganu, koje je prije nekoliko tjedana završilo u medijima i izazvalo buru reakcija diljem svijeta jer je u sebi sadržavalo i rečenicu u kojoj Trump Turskog čelnika poziva da „ne bude glupan“ – od strane Erdogana automatski je završilo u košu za smeće. Ovo prošlotjedno sasvim sigurno nije!





Jer pojedini američki stratezi iz vojnih krugova, kao i pojedini analitičari, tvrde kako će se Erdogan morati odreći ruskih sustava S-400 i da će mu Trump kazati kako je to potpuno neprihvatljivo i da u NATO-u nema prostora za veće nabavke ruskog suvremenog naoružanja. Međutim, gotovo sam u potpunosti uvjeren kako se Erdogan ruskih sustava neće odreći iz više razloga (o kojima sam već u više navrata na ovom portalu pisao), a također nisam uvjeren kako će Trump na tome uopće i inzistirati, shvaćajući nesvrsishodnost bilo kakvih pritisaka i djelovanja na Erdogana „s visoka“. Štoviše, takvi pritisci gotovo uvijek završavaju učincima potpuno suprotnima od onih željenih i donosili su samo još više štete nego koristi. Osim toga i sam je Trump još ove godine, nakon sastanka s Erdoganom u okviru izvjesnog međunarodnog foruma, javno kazao kako potpuno shvaća tursku odluku o kupnji ruskih raketnih sustava s obzirom da mu je Obamina administracija stvarala prepreke u prvotnoj namjeri za kupnju američkih sustava Patriot. Maksimum što bi Trump danas u tom smislu mogao dobiti jest dodatna Turska kupnja i spomenutih američkih  proturaketnih sustava. Ali pričekajmo još malo pa ćemo saznati oko čega će se dva državnika danas dogovoriti, naravno – ako se uopće dogovore.

Ali jedno je u svemu tome ipak nesumnjivo i to nema nikakve veze niti s ruskim raketnim sustavima niti sa zabranama Washingtona vezanim uz isporuke američkih zrakoplova F-35 Turskoj: Erdogan je svjestan da bi uvođenje strogih američkih sankcija protiv njegove zemlje nju vrlo brzo bacilo u težak gospodarski položaj i prije ili kasnije izazvalo socijalno nezadovoljstvo široke javnosti, a što bi moglo značiti i približavanje kraja njegovoj političkoj karijeri. Jer Rusija Turskoj može pomoći u svemu (vojno-tehničkoj suradnji, investicijama u energetskom sektoru, turizmu, poljoprivrednoj suradnji) osim u pitanjima financijskog karaktera gdje je njezin globalni utjecaj, za razliku od SAD-a –  ipak minoran i gdje i sama trpi ozbiljne posljedice zbog američkih sankcija. Zato će Erdogan morati pažljivo iskalkulirati i uravnotežiti svoje strateške geopolitičke ambicije sa stvarnom moći turskog gospodarstva koje te ambicije ne prati optimalnom dinamikom i snagom i još je uvijek previše ovisno i o američkom dolaru i međunarodnim financijskim institucijama u kojima dominira Washington.

Komentari

komentar





You may also like