Trump se želi kandidirati na idućim izborima. Ali ima jedan problem

I dok bi se optužbe na federalnoj razini mogle vremenski opstruirati različitim žalbama i sl. pravnim metodama i „smicalicama“ – sve do Vrhovnog suda, u slučaju istraga pokrenutih od strane nadležnih tijela saveznih država to nije moguće – Vrhovni sud za „lokalne“ stvari nije nadležan. U njujorškom sudu će se Trump, ukoliko to zatreba, morati pojaviti s obzirom da mu je poslovno carstvo upravo tamo i registrirano

Jedna od zanimljivijih tema u SAD-u, što je potpuno razumljivo, je i ona – vezana uz pitanje namjerava li se bivši američki predsjednik Donald Trump opet kandidirati za tu dužnost na idućim izborima 2024. godine?

Naime, svima je poznato kako je na prošlogodišnjim izborima Trumpa podržalo više od 70 milijuna Amerikanaca što je golem „kapital“ koji se lako ne ispušta iz ruku. Poglavito u vremenu kada njegovom nasljedniku u Bijeloj kući Joe Bidenu „ne cvjetaju ruže“ i kada mu je popularnost nakon američkog povlačenja iz Afganistana u jednom trenutku pala i ispod 50 posto. Biden je opterećen i drugim brojnim unutarnjim i vanjskim problemima – od ilegalnih migracija na granici s Meksikom, preko koronakrize, visokim državnim dugom i ne postojanjem konsenzusa u Kongresu po pitanju njegovog rješavanja, do krajnje zaoštrenih odnosa s globalnim rivalima Rusijom i Kinom, ali i sve jačim pukotinama u „kolektivnom Zapadu“ vezano uz pojedina sigurnosna pitanja – poput nedavnog formiranja trojnog pakta AUKUS između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a uz „izbacivanje iz igre“ na Pacifiku jedne Francuske ali i čitave kontinentalne Europe.

Dakle, iluzorno bi bilo očekivati da Donaldu Trumpu zbog svega ovog ponovo ne porastu apetiti, tim prije što Republikanska stranka i dalje nije u mogućnosti (ili to ne želi, što je za ovu priču potpuno svejedno) iznjedriti bilo koju drugu snažnu i javnosti (prije svega svojim tradicionalnim biračima) dovoljno prihvatljivu osobu koju bi „forsirala“ kao svog vjerojatnog budućeg predsjedničkog kandidata.

Zato i ne čudi da je Trump u jučerašnjem intervjuu za medij Real America’s Voice izjavio da će ga samo bolest spriječiti u kandidaturi za predsjednika 2024. godine. Zanimljivo je, pritom, da su Trumpa do sada više navrata pitali o njegovim planovima za 2024. i da on nikada nije dao točan odgovor, pozivajući se na činjenicu da bi zbog američkog zakonodavstva o izbornim kampanjama mogao imati poteškoća s financijskim izvještavanjem.

Možda baš i zato mu je ovoga puta novinarka-voditeljica intervjua pitanje postavila drugačije: “Postoji li neki razlog koji bi vas mogao spriječiti u sudjelovanju na izborima?”





Trump je odgovorio slijedeće: “Pa, to bi mogao biti loš poziv liječnika ili nešto slično. To se također događa. Ali zapravo, znate, osjećam se dobro i jednostavno ne mogu podnijeti ono što se čini našoj zemlji.”

Međutim  Trump ima možda jedan drugi, puno veći problem od eventualno lošeg zdravstvenog stanja. Nakon njegove svojevrsne pobjede u Kongresu početkom ove godine i odbacivanja zahtjeva demokrata da ga se proglasi neuračunljivim i nesposobnim za obnašanje političkih dužnosti čime bi ga se zauvijek odstranilo iz američke visoke politike, kao i ranijeg odbacivanja optužbi o njegovim „ruskim vezama“ i izdaji američkih nacionalnih interesa, Trump bi mogao biti suočen s jednim – samo naizgled manjim problemom.

Radi se o istrazi tužiteljstva države New York nad izvjesnim visokopozicioniranim suradnikom Donalda Trumpa u njegovom poslovnom carstvu pod optužbom za navodne poslovne malverzacije.





I dok bi se optužbe na federalnoj razini mogle vremenski opstruirati različitim žalbama i sl. pravnim metodama i „smicalicama“ – sve do Vrhovnog suda, u slučaju istraga pokrenutih od strane nadležnih tijela saveznih država to nije moguće – Vrhovni sud SAD-a za „lokalne“ stvari nije nadležan. U njujorškom sudu će se Trump, ukoliko to zatreba, morati pojaviti s obzirom da mu je poslovno carstvo upravo tamo i registrirano.

S obzirom da je svima dobro poznat američki pravosudni instrument nagodbe,  osumnjičeni visokopozicionirani Trumpov suradnik možda bi, prema potrebi (npr. ako se Trump kandidira) mogao i „propjevati“, a zašto ne – ponešto i dodati ukoliko bi to pripomoglo njegovu oslobađanju ili smanjenju krivice koja mu se stavlja na teret. Barem smo na tu temu gledali bezbroj holivudskih filmskih uspješnica. Ako bi Trump na kraju završio na optuženičkoj klupi za poslovne malverzacije, to bi bio udarac od kojeg bi se teško oporavio i koji bi vjerojatno zauvijek pokopao njegove gore spomenute političke ambicije.

Jer možemo samo zamisliti koliko bi se u američkom medijskom prostoru eventualni sudski proces protiv Donalda Trumpa „rastezao“. Sasvim sigurno bi bio gledaniji i od kultnih meksičkih „sapunica“.

Obične ljude medijsko iznošenje sudbina i, naravno, „prljavog veša“  od strane aktualnih ili donedavnih visokopozicioniranih javnih osoba često zanima više i od samog njihovog života i svojevrsna su im „duhovna hrana“ i satisfakcija za osobne frustracije i neuspjehe. Prirodno je i dokazano, da je svoje probleme i patnje lakše prihvatiti kada ih dijeliš s nekim drugim, a poglavito kada taj drugi pripada svijetu američke elite – političke, poslovne, estradne, nije važno.

I za kraj. Kada je stupio na predsjedničku dužnost početkom 2017. g. Trump je imao 75 godina i bio je najstariji predsjednik SAD koji je ikada pobijedio na izborima. Tu mu je „titulu“ preoteo njegov nasljednik Joe Biden. kojemu je to uspjelo sa 78 godina.

Dakle, za američko biračko tijelo godine očito nisu važne. Tako je i vremešni Donald Trump bio na izborima 2016. g. „osvježenje“ na američkoj političkoj sceni.

Ali prije predsjedničkih izbora pričekajmo ipak one, ne puno manje važne – za Kongres, koji se održavaju već u jesen iduće godine, na polovici Bidenovog mandata. Oni će biti i najbolji pokazatelj (ne)uspješnosti sadašnje američke administracije. Ti će izbori ili pomoći Bidenu u daljnjem obnašanju vlasti (u slučaju pobjede demokrata) ili će mu je otežati kroz „podmetanje nogu“ na svakom koraku (u slučaju pobjede republikanaca).

Komentari

komentar

You may also like