Trumpov povratak! Govor na Republikanskoj konvenciji u S. Karolini

Donald Trump ponovno je u javnosti. Bivši američki predsjednik govorio je na Republikanskoj konvenciji Sjeverne Karoline pred brojnom publikom koja ga je dočekala ovacijama. Hvalio se, nudio rješenja, kritizirao demokrate i predsjednika Joe Bidena kao i društvene mreže. Ali i natuknuo kako će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2024. godine za što nema pravnih zapreka. 

Bez Facebooka, Instagrama, Twittera i emisija na vodećim američkim kanalima, za Trumpa platforma Republikanske stranke ostaje gotovo jedino mjesto dostupno za otvorene izjave, koje mogu doprijeti do širokog kruga američke ali i svjetske javnosti. Štoviše, usprkos svim optužbama, napadima i postupcima, Trump je vrlo srdačno pozdravljen s ovacijama i pljeskom okupljenog mnoštva republikanaca koji su ustali sa svojih mjesta u znak dobrodošlice bivšem predsjedniku zemlje. Definitivno je Trump u takvoj atmosferi stekao dodatnu sigurnost za iznošenje svega što mu je „stajalo na srcu i duši“ i na najbolji mogući način iskoristio ovaj svoj javni istup – jedan od rijetkih nakon što je prestao biti predsjednik Sjedinjenih Država u siječnju ove godine.

U pozadini pljeska, Trump je izjavio da mu Facebook puno ne nedostaje i da nije previše zainteresiran za vraćanje svog računa. Ali iskoristio je priliku za kritiku, kazavši kako je Facebook tijekom izbora prošle godine uložio sve napore da mobilizira glasove demokrata, a rezultate glasanja na predsjedničkim izborima ponovo je nazvao krivotvorenim od strane demokrata.

“Svi znamo što se dogodilo s našom zemljom i nikada ne smijemo dozvoliti da se to ponovi. Nisam pokušavao potkopati američku demokraciju – pokušavao sam je spasiti”, kazao je Trump.

Također je napao Kinu s već tradicionalnom kritikom vezanom uz pojavu pandemije koronavirusa Covid-19 i njezinu odgovornost u tome. Kazao je kako ta zemlja mora isplatiti odštete cijelom svijetu zbog posljedica pandemije. Kina je u potpunosti odgovorna za pandemiju i mora svijetu platiti 10 bilijuna dolara, a Bijela kuća mora uvesti carine od 100% na svu robu proizvedenu u Kini – kazao je sinoć Trump.

“Ova užasna stvar došla nam je iz Kine… Pa, svi znate. To se zove laboratorij. I nalazi se u Wuhanu. Vrijeme je da Amerika i svijet zahtijevaju odštetu i odgovornost od komunističke partije Kine. Kina mora platiti”, izjavio je Donald Trump.





U svom se govoru prisjetio i Bidenovog padanja pri penjanju u zrakoplov, a što se njemu, kako je kazao – nikada nije dogodilo, da bi ga potom optužio za najjaču migracijsku krizu u SAD-u – što je najveća „provala Bidenove vladavine“. Nakon što je Biden stupio na dužnost, karavane migranata pohrlile su na južnu granicu SAD-a, gdje su američki graničari dnevno zadržavali i do šest tisuća ilegalnih imigranata, kazao je Trump.

“Ništa ne služi kao uvjerljivija demonstracija Bidenove propale agende od onoga što se događa na južnoj američkoj granici. Imamo ljude koji tek dolaze u našu zemlju, nitko ne zna tko su i odakle su. A neki od tih ljudi su vrlo, vrlo loši ljudi. Bez granice ne može biti nacije, a još više velike nacije. Borimo se za granice drugih zemalja, ali ne borimo se za svoje”, kazao je Trump.

Kako bi se to sve promijenilo, Trump je naglasio kako republikanci na izborima za Senat sljedeće godine moraju osvojiti što više mjesta. Što se njega samog tiče, pogled mu je već usmjeren u 2024. godinu, kada će Sjedinjene Države ponovno izabrati šefa Bijele kuće. Trumpu, usprkos svim postupcima opoziva, za koje znamo da su ostali više-manje samo „mrtvo slovo na papiru“, nije zabranjeno sudjelovanje na izborima. Trump takvo nešto, naravno, još nije službeno objavio, jer je za to prerano, ali je jasno kako to namjerava učiniti, o čemu svjedoči i ovaj govor koji je tome, zapravo, i namijenjen.





 

Komentari

komentar

You may also like