Trumpova odmazda :« You’re fired ! »

Dva dana nakon što ga je Senat oslobodio optužbi za zloporabu položaja i opstrukciju rada Kongresa u okviru « ukrajinske afere », američki predsjednik Donald Trump je u petak, 7. veljače, otpustio dva dužnosnika koja su svjedočila protiv njega.

Prvi, potpukovnik Alexander Vindman, zamoljen je da napusti svoje radno mjesto u Bijeloj kući. Nekoliko sati kasnije, i Gordon Sondland, američki veleposlanik u Europskoj uniji, bogat gospodarstvenik i donator Republikanaca, objavio je u priopćenju za javnost da je zaprimio momentalni otkaz.

Rođen u Ukrajini, stigao u Sjedinjene Države u dobi od 3 godine, Alexander Vindman je 2018. godine radio kao savjetnik za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući. Mjeseca srpnja, u direktu je imao priliku čuti telefonski razgovor u kojem je Donald Trump od svog ukrajinskog kolege zatražio da istraži njegovog demokratskog rivala Joea Bidena. Njegova prosudba da je taj predsjednikov zahtjev « nemoralan », dospjela je do Trumpovih protivnika. 

Sa svoje strane, Gordon Sondland je, u mjesecu studenom, tijekom javne rasprave, pred Kongresom potvrdio da je Ukrajincima predložen sporazum « daj i uzmi »: ukoliko njihov predsjednik želi biti pozvan u Bijelu kuću, treba objaviti pokretanje ankete o djelovanju  Burisma Holdings, najjačeg ukrajinskog proizvođača plina koji je dugo zapošljavao Huntera Bidena, sina bivšeg potpredsjednika Baracka Obame i potencijalnog rivala Donalda Trumpa na predstojećim predsjedničkim izborima Joea Bidena.

Reakcije
Naravno, Demokrati su odmah izrazili svoju ogorčenost predsjednikovom  »odmazdom ». Tako je zastupnik Mark DeSaulnier odtwitao : « Veleposlanik Sondland i potpukovnik Alexander Vindman hrabri su javni službenici, heroji i domoljubi.[…] Trumpova osveta protiv njih zbog istine je akcija dostojna diktatora i kriminalaca, a ne predsjednika najveće svjetske demokracije. »

Tijekom debate između pretendenata za demokratskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, Joe Biden je pozvao javnost na standing ovation  u čast vojske. Ustvrdio je : « Mi nismo poput Trumpa ». Međutim, obzirom na rezultate izbora u taboru Demokrata, očito je da nisu bili brojni oni koji su mu povjerovali.  Čime je Donald Trump uspio eliminirati opasnog protivnika, čija je slaba karika u lancu njegov sin Hunter Biden. 

Slomljen životom, nesretnim ljubavnim vezama i višestrukim ovisnostima, Hunter Biden je povjerovao da preseljenjem u Los Angeles (daleko od poslovne zajednice Istočne obale, politike i svog oca Joea), zaista može « nestati ». Donald Trump je odlučio  drugačije. Mobilizirao je vojsku savjetnika kako bi svijetlima javnosti izložio navodni sukob interesa Bidena Jr-a u Ukrajini i Kini. Kako  Impeachment nije uspio, obnovio se  interes javnosti za Huntera Bidena i njegove lukrativne aktivnosti.  

Naime, nakon ukrajinske revolucije 2014., Obamina administracija diplomatski je podržavala novu vladu na čijem je čelu bio Arseni Yatsenyuk. Tadašnji američki potpredsjednik Joe Biden bio je posebno impliciran u te napore.  U Kijev je otišao 22. travnja 2014. i pozvao ukrajinsku vladu da smanji svoju ovisnost o Rusiji po pitanju opskrbe prirodnim plinom. Ponudio je tehničku potporu SAD-a, pomoću koje će Burisma povećati domaću proizvodnju prirodnog plina. Hunter Biden, iako bez kvalifikacija u energetskom sektoru i iskustva u radu s Ukrajinom, ubrzo se priključio Upravnom odboru Burisma Holdingsa, tvrtke čijeg vlasnika – oligarha Mykolu Zlochevsky, ukrajinski i britanski sud tereti zbog pranja novca, utaje poreza i korupcije.

« Ukrajinska afera » primjer je globalizacijskih interakcija između međunarodnih aktera koje bitno utječu na politički pejzaž na nacionalnim razinama.

Komentari

komentar
You may also like