Turska SAD-u i EU-i vraća ISIL-ove teroriste njihovoga porijekla

Turska vlada priopćila je u ponedjeljak, 11. studenog, kako je u SAD i niz europskih zemalja deportirala ranije uhićene borce terorističke organizacije „Islamska država“ („IS“).

Danas je jedan od terorista bio deportiran u SAD, a uskoro će 7 ISIL-ovih boraca bti deportirano u Njemačku. Ista procedura slijedi i za teroriste čije je porijeklo ( tj. imaju državljanstvo) iz Danske, Francuske, Irske i niza drugih zemalja (info: agencija Anadolu, koja prenosi riječi glasnogovornika turskog MUP-a). Turska televizija TRT Haber navodi kako se planira deportirati ukupno 2500 terorista „IS“ , od čega većina u Europu. U deportacijska središta već je dovedeno više od 800 ISIL-ovih terorista.

Turski predsjednik Erdogan već je ranije izjavio kako će nastaviti deportirati uhićene teroriste, neovisno o prosvijedima iz EU. Vlade Danske, Njemačke, Velike Britanije i još nekih zemalja EU počele su oduzimati državljanstva teroristima, kao i njihovoj rodbini, s ciljem otežavanja njihovoga povratka.

Očito se radi o „utrci s vremenom“ jer ISIL-ovce, makar i one „preodgojene“, koji su, navodno, već prošli procedure „resocijalizacije“, budimo realni –  spravom nitko ne želi. Međutim netko za sve to zlo ipak mora snositi odgovornost i te ljude preuzeti. I to ne samo oni koji su ih od malih nogu „dojili“ radikalnim islamizmom kao materinim mlijekom, već i oni koji su za sve to znali ali ništa nisu poduzimali da se to spriječi, barem na njihovom državnom teritoriju. Također se postavlja pitanje, tko je i zbog čega takvim osobama omogućavao stjecanje državljanstva tj. što su radile službe koje su takve stvari trebale detektirati i o njima izvješćivati nadležna državna tijela? Ali kada se radi o fenomenu nastanka i nevjerojatne dinamike popularizacije i širenja terorističke organizacije „Islamska država“ diljem svijeta, uključno i onoga zapadnog, pitanja je ionako već odavno previše a odgovora premalo ili nimalo.

Komentari

komentar





You may also like