Turski ministar obrane: isključenje Turske iz programa F-35 oslabit će snagu NATO-a

Turski ministar obrane Hulusi Akar izjavio je za agenciju Anadolu kako će američko isključenje Turske iz programa proizvodnje zrakoplova F-35, kao kaznena mjera protiv Ankare zbog kupnje ruskih sustava S-400, imati „neprijatne“ posljedice na moć NATO saveza, poglavito na njegovo južno krilo.

„Jednostrana odluka o nastojanju odstranjenja Turske od projekta (F-35) nema zakonsko utemeljenje“, kazao je prvi turski vojnik.

Podsjećamo: Rusija je 12. lipnja Turskoj počela isporučivati svoje protuzračne sustave S-400 „Triumf“ temeljem potpisanog međusobnog ugovora od kraja 2017.g., usprkos oštrom američkom protivljenju i upozorenjima o mogućim posljedicama i sankcijama, kao i protivljenju NATO saveza čiji je Turska član (naravno, tu je vrlo bitno naglasiti kako je ta odluka Ankare uslijedila nakon što je Washington negativno odgovorio na višestruke turske zamolbe za kupnjom američkih PZO sustava Patriot). Odmah nakon potvrda o prvim ruskim isporukama S-400 Turskoj, Washington je najavio izučavanje mjera koje bi mogao poduzeti protiv Ankare u svezi toga posla. Jučer smo objavili vijest kako se Bijela kuća odlučila za varijantu isključenja Turske iz programa proizvodnje najsuvremenijeg američkog zrakoplova 5. generacije F-35, u čijoj razradi sudjeluju i turske tvrtke (odluka o obustavi izvoza tih zrakoplova Turskoj još nije donešena, a pitanje je hoće li i biti jer otvara velike geopolitičke rizike za SAD i NATO ukoliko bi se Turska, kao protuodgovor, odlučila za kupnju ruskih zrakoplova 5. generacije Su-57, o čemu su već izvješćivali pojedini turski mediji. Spomenuta američka odluka odmah jučer izazvala je i oštru osudu Ankare, a glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin, izjavio je, kako odnosi između saveznika unutar NATO-a ne mogu ostati „zdravi pri donošenju ovakvih jednostranih odluka“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like