Tursko MVP osudilo američke napade na tursku vanjsku politiku

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u utorak, 11. lipnja, potez predstavničkog doma američkog Kongresa, koji je sinoć usvojio rezoluciju „O zabrinutosti oko saveza SAD-a i Turske“. Pozicija gornjeg doma američkog Kongresa proturječi davnim prijateljskim i savezničkim vezama između Ankare i Washingtona, navedeno je u priopćenju turskog Ministarstva. Naglašeno je kako tekst rezolucije sadrži „neutemeljene i nedopustive napade na vanjsku politiku i pravosudni sustav Turske“.

„Turska je uvijek izjavljivala kako je najbolji put za rješavanje nesuglasja između prijateljskih i savezničkih zemalja dijalog i uvažavanje njihovih suverenih odluka. Rezolucija predstavničkog doma američkog Kongresa je udar na povjerenje između naših zemalja. Izjave o spremnosti za uvođenje sankcija, prijetnje i građenje barijera za dvostrane veze su nedopustivi“, navodi tursko MVP.

Podsjećam kako je Washington zabrinut zbližavanjem Turske i Rusije, a najviše se protivi planiranoj turskoj kupnji ruskih protuzračnih sustava S-400. Upravo zbog tog posla s Moskvom SAD već duže vrijeme Ankari prijete sankcijama, između ostalog i njezinim isključivanjem iz programa proizvodnje i nabavke najsuvremenijih zrakoplova 5. generacije F-35, kojih bi Turska morala dobiti oko 100 komada. Takav potez Sjedinjene Države i NATO savez tumače zabrinutošću da ti zrakoplovi mogu postati vidljivi za ruske S-400 što može imati velike posljedice za njihovu budućnost (što je pomalo čudna konstatacija s obzirom na njihovu proklamiranu nevidljivost za protivničke PRO sustave!), a Washington također upozorava Ankaru da kupnjom ruskih sustava krši američki zakon „O suprostavljanju američkim protivnicima putom sankcija (CAATSA)“. U kontekstu ovih prijetnji zanimljiva je i jučerašnja vijest iz Rusije kako ta zemlja namjerava prodavati u inozemstvo svoje najnovije zrakoplove 5. generacije Su-57. Time se vjerojatno ide u susret izjavama onih turskih političara koji Washington već duže vrijeme upozoravaju kako će u slučaju obustave isporuka F-35 Turskoj ona kupiti ruske Su-57.

Washington, također, Ankari, umjesto ruskih nudi svoje PRO sustave Patriot. Međutim, oni su i skuplji i zastarjeli, a Ankara je, osim toga, jako dugo čekala, a na kraju i nije dočakala američki odgovor na svoj upit o kupnji Patriota dostavljen Pentagonu još prije nekoliko godina, zbog čega se i odlučila za kupnju ruskih. Zato Turska za Patriote više ne iskazuje interes.

Ankara sve gore spomenute primjedbe Washingtona odbija ali izražava spremnost da dobivene ruske sustave S-400 modificira u onim segmentima za koje Pentagon tvrdi da mogu predstavljati opasnost po sigurnost savezničkih sustava. Međutim SAD-u, očito, to nije dovoljno jer osim vojno-sigurnosnog elementa, u čitavoj ovoj političkoj „trakavici“ možda još i veću ulogu ima prestiž i ugled budući da je Turska ipak članica NATO saveza (i to ponajvažnija!) pa bi kupnja ruskog suvremenog oružja u današnjim geopolitičkim okolnostima predstavljala veliki politički udarac Washingtonu i američkoj administarciji.
Međutim, čini se kako je turska odluka o kupnji S-400 već odavno konačna i da se više neće mijenjati. Tijekom ovoga ljeta očekuje se da na turski teritorij prispiju prve baterije ruskih S-400, koje bi u bojevo dežurstvo trebale biti stavljene u listopadu 2019.g., kako je to nedavno potvrdio i turski ministar obrane Hulusi Akar. Turskoj su PRO i PZO sustavi nužni. Ona ih nema, a koliki je to sigurnosni problem za Ankaru bilo je najbolje vidljivo pri pokušaju vojnog prevrata u srpnju 2016.g., čiji su udarni temelj predstavljale turske zračne snage, čiji su „pobunjeni“ zrakoplovi neometano letjeli nad turskih teritorijem i slobodno raketirali državne institucije u Ankari, a da ih se nije imalo čime oboriti. Upravo na tu činjenicu često i upozorava turski državni vrh, kada objašnjava svoju namjeru o nabavci ruskih S-400.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like