(Video) Tursko topništvo napalo kurdske snage na sjevero-istoku Sirije

Prema informacijama pojedinih zapadnih medija, u noći s 8. na 9. listopada tursko topništvo počelo je napade na položaje kurdskih snaga SDF na sjevero-istoku Sirije. Međutim, rekao bih kako to još uvijek ne znači i sam početak turske vojne intervencije, već prije svega tursko osluškivanje bila međunarodne zajednice na njezinu očekivanu vojnu operaciju ne teritoriju svog južnog susjeda. A otvorene potpore za nju Turska nema niotkoga, ali isto tako još uvijek nema niti stvarnih, odlučnih reakcija koje bi se njoj jednoznačno protivile, neovisno o pojedinim izjavama takvoga karaktera ovog ili onog svjetskog čelnika.

Prema informacijama američkog The New York Timesa, vojni vrh oružanih postrojbi sirijskih Kurda sinoć je najavio kako će se svim snagama suprostaviti invaziji turske vojske.

Podsjećam kako Turska na sjevero-istoku Sirije (istočno od rijeke Eufrat do granice Sirije s Irakom) planira uspostaviti  tzv. sigurnosnu zonu dubine 40-50 kilometara, iz koje bi se morale povući sve kurdske oružane formacije. Tu je zadaću Ankara, prema ljetošnjem dogovoru s Washingtonom, trebala ostvariti zajedno s američkim vojnicima, s kojima bi onda turska vojska u toj zoni obavljala zajedničko patroliranje. Međutim, čitav dogovor je propao zbog, kako tvrdi Ankara, američkog odugovlačenja i „kozmetičkih“ poteza u svezi s preuzetim obvezama i dogovorenim povlačenjem kurdskih snaga, koje su, inače, jedini američki vojni saveznici na sirijskom terenu. Prije dva dana turski predsjednik Erdogan najavio je skori početak kopnene i zračne operacije turske vojske na sjevero-istoku Sirije, a spremnost turskih snaga za početak intervencije potvrdio je i američki State Department. Amerikanci su, sukladno Trumpovoj zapovjedi, umeđuvremenu povukli svoje vojnike (istina malobrojne, ali ipak) iz zone pretpostavljene turske vojne intervencije. S druge strane, a s obzirom na protivljenje američkog Kongresa turskoj intervenciji, uključno i zastupnika iz redova republikanaca, sinoć je predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio kako će uništiti tursko gospodarstvo ako Ankara pokrene vojnu intervenciju protiv sirijskih Kurda.

Hoće li to biti dovoljno za sprječavanje spomenutih planova Ankare, koja u međuvremenu nastavlja gomilati svoje vojne snage na granici sa Sirijom, ostaje za vidjeti, ali je ipak malo vjerojatno.

Više o ovoj temi možete doznati iz analize na linku ispod priloženog videa.Zoran Meter: Erdoganov politički genij – tko može spriječiti novu tursku intervenciju u Siriji

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like