Tužiteljstvo SAD-a otvorilo istragu nad kineskim Huaweiom

Američko savezno tužiteljstvo pokrenulo je istragu nad kineskim tehnološkim i telekomunikacijskim divom Huawei Technologies Co zbog sumnji u krađu poslovnih tajni od američkih poslovnih partnera (info: The Wall Street Journal).

Radi se, prije svega, o sumnji u krađu poslovnih tajni vezano uz proizvodnju robotiziranog sustava „Tappy“ tvrtke T-Mobil, koji su koristili pri testiranju smartfona. Optužnica može biti uručena kineskoj tvrtci već slijedećih dana, navodi WSJ. Kaznena istraga pokrenuta je temeljem prijave i sudskog procesa pokrenutog od strane T-coma iz 2014.g. Tada je taj operater tvrdio da je Huawei od njega ukrao patentiranu tehnologiju. Navodilo se, da je kineska tvrtka dobila pristup robotu „Tappy“ i, prekršivši nekoliko sporazuma o tajnosti, kopirala specifikacije tog robota i ukrala detalje, programsku potporu i druge poslovne tajne. T-Mobil je tada u prijavi naveo kako su djelatnici kineske tvrtke ukrali tajne podatke po nalogu vodstva istraživačkog odjela Huaweia koji se nalazi u Kini. Huawei je sve optužbe proglasio neutemeljenim, izjavivši kako robot „Tappy“ nije bio tajna. Međutim, 2017.g. sud je obvezao kinesku tvrtku platiti T-Mobilu 4,8 milijuna dolara odštete, priznavši činjenicom kršenje ugovornih obveza od strane Huaweia.

Najnovija istraga od strane američkog saveznog tužiteljstva vjerojatno će biti novi veliki problem za tu kinesku tvrtku, s kojima se ona posljednje vrijeme sve češće susreće.
Tako je 1. prosinca prošle godine u Kanadi uhićena financijska direktorica Huaweia Meng Wanzhou, inače kćer osnivača te tvrtke. Oslobođena je tek 12. prosinca, nakon što je uplatila polog od 10 milijuna kanadskih dolara (7,5 milijuna USD), ali i dalje mora ostati na kanadskom teritoriju. Amerikanci traže njezinu ekstradiciju u SAD vezano uz kršenje američkih sankcija prema Iranu od strane te kineske tvrtke. Washington, osim toga, smatra kako je poslovanje Huaweia usko povezano s kineskom vladom i nastoji uvjeriti IT tvrtke u zemljama saveznicama na nužnost obustave korištenja njihove opreme. Dakle, počelo se igrati posve otvoreno i grubo, a njezina pozadina se, sasvim sigurno, u velikoj mjeri odnosi i na međusobnu konkurenciju i činjenicu o globalnoj ekspanziji Huaweia, koj preuzima dio tog unosnog tržišnog kolača od do nedavno neprikosnovenih IT tvrtki sa strane Zapada.

Ovaj je tjedan utemeljitej tvrtke  Huawei opovrgnuo sve optužbe prema kojima kineska vlada njegovu tvrtku koristi za špijunažu, kazavši, kako Huawei „nikada nije dobio zahtjev od vlade za dostavu informacija koje nisu u (zakonitoj) nadležnosti (te tvrtke)“.

Posljednjih mjeseci američka administracija je zabrinuta zbog curenja osobnih podataka korištenjem telekomunikacijskih tehnologija i o tome je u više navrata upozoravala druge zemlje-partnere koje surađuju s Huaweiom. Kineska tvrtka sve to odbacuje i od američke strane traži dostavljanje konkretnih dokaza za takve optužbe.

Izgleda kako se „velika igra“ (između SAD-a i Kine), koja traje već duže vrijeme, sada počinje igrati posve otvoreno i da se u nju sve više uvlače i utjecajni mediji koji lako mogu „preparirati“ javnost, već prema potrebi svake od sukobljenih strana. A s obzirom da kineski IT div Huawei želi ostvariti još snažniji prodor na zapadno tržište (za razliku od zapadnih tvrtki koje već uvelike posluju na onom kineskom), nije teško pretpostaviti tko će u toj velikoj igri izvući deblji kraj. Problem po SAD bit će jedino ukoliko se njegove IT tvrtke nađu pod udarom kineske vlade i zakonodavstva, i budu primorane ograničiti ili napustiti tamošnje tržište. Takva je mogućnost posve izgledna ukoliko se u skoroj budućnosti ne postigne sveukupni američko-kineski trgovinski sporazum. A to bi značilo i njihovo konačno „ukopavanje“ u geografske zone svoga ekonomskog i političkog utjecaja po geopolitičkoj razdjelnici Istok-Zapad. Međutim, najveći je problem u tome što te zone još uvijek nisu do kraja definirane i što se oko njihovog nadzora vode sve snažnije političke ali i vojne borbe, poglavito na prostoru Afrike i Bliskog istoka u širem smislu riječi.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like