U Pakistanu se širi američko-kineski hladni rat

Prošli smo tjedan u našoj analizi pisali o rastućoj borbi između Irana i Saudijske Arabije za utjecaj na Pakistan, u kontekstu stupanja na dužnost nove vlade u Islamabadu i budućeg smjera vanjske politike kojeg će ona voditi, i koji može biti ključan po daljnji razvoj stanja u tom dijelu svijeta (vidi link ispod teksta).

Kao nadopuna informacija iz te analize može poslužiti i objavljena vijest agencije Reuters, prema kojoj je američko Ministarstvo obrane (Pentagon) odbacilo planiranu isplatu 300 milijuna dolara Pakistanu zbog pretpostavljene nesposobnosti Islamabada za usvajanje odlučnih mjera protiv islamista.

„Zbog nepostojanja odlučnih poteza Pakistana za potporu strategiji u Južnoj Aziji, 300 milijuna dolara bilo je preraspodjeljeno“, izjavio je glasnogovornik Pentagona Kone Faulkner. Izjavio je kako Pentagon ta sredstva namjerava iskoristiti na „druge prioritetne ciljeve“, ukoliko oni budu odobreni od strane Kongresa. Već ranije ove godine Kongres je odbio isplatiti još 500 milijuna dolara namjenjenih za pomoć Pakistanu.

Od 2002.g. Pakistan je dobio više od 33 milijarde dolara američke pomoći, između ostalog i više od 14 milijardi dolara u okviru tzv. fonda za potporu koalicije – programa američkog Ministarstva obrane za dostavu sredstava saveznicima koji imaju rashode za borbu protiv terorizma.
Pentagon je odluku o ne dodjeljivanju 300 milijuna dolara pomoći Pakistanu objavio uoči planiranog jučerašnjeg posjeta državnog tajnika Mikea Pompea i zapovjednika Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a Josepha Dunforda Islamabadu.

Ta američka odluka signalizira ukupnost i dugotrajnu složenost američko-pakistanskih odnosa, navodi indijski medij Quartz https://qz.com/india/1377225/the-us-china-cold-war-is-now-playing-out-in-pakistan/. U tom smislu uloga Pakistana u susjednom Afganistanu (koju SAD postojano kritizira i karakterizira kao destabilizirajuću) uopće i nije najsloženije pitanje, iako je, svakako, vrlo opterećujuće. Puno ozbiljniji problem ogleda se u tome, kakva će biti uloga Pakistana i Indije u rađajućem hladnom ratu između SAD-a i Kine.

Neovisno o nadanjima Islamabada, Kina još nije spremna i nije u stanju učiniti sve nužno kako bi u Pakistanu u potpunosti  zamijenila SAD u smislu glavnog strateškog partnera. To ukazuje na predstojeći niz kompromisa koji će biti neugodni po sve strane.





Podsjećamo: nova pakistanska vlada želi se obratiti MMF-u za dostavu najvećeg kredita u povijesti te zemlje, u iznosu od 12 milijardi dolara. Međutim, američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je MMF na odbacivanje te zamolbe Islamabada, uz obrazloženje, da bi se ta sredstva mogla iskoristiti za gašenje kredita koje je Islamabadu dodijelio Peking za razvoj Kinesko-pakistanskog gospodarskog koridora (CPEC), najveće komponente u sklopu golemog kineskog projekta „Jedan pojas-jedan put“.

Naime, američka vojna strategija Kinu je definirala kao „strateškog suparnika“ koji se bavi „ekonomskom agresijom“. Dvije su države uvučene u „trgovinski rat“, koji može nanijeti štete objema zemljama i svjetskom gospodarstvu u cjelini. SAD vrši pritisak na CPEC čija je zadaća povećati kineski utjecaj na globalnoj pozornici. Pakistan se nada kako mu Kina i Saudijska Arabija mogu predložiti financijsku pomoć, kao alternativu MMF-u i američkom pritisku, iako to nije ona uloga koju Kina želi igrati. Međutim, isto tako, pomoć Pakistanu od strane MMF-a zahtjeva otvaranje tajnih uvjeta sporazuma o CPEC-u, što može dovesti do ponovnog razmatranja ili čak podriva geoekonomskih ciljeva Pekinga. Zato bi određena pomoć Kine očuvala labavi status quo, ali utjecaj Pekinga na Islamabad  nedvojbeno bi se povećao.

Odatle i nervoza sa strane Washingtona i njegove odluke o obustavama planiranih financijskih paketa pomoći za Pakistan, čija nova vlada ne pokazuje niti najmanji otklon od dosadašnjeg smijera vođenja vanjske politike, suprotnog od onog američkog. Štoviše, izjave pojedinih ključnih političara te zemlje u odnosu na SAD sve su samo ne partnerske ili prijateljske. Dovoljno je podsjetiti, kako će, nekako istodobno kao i američki državni tajnik Pompeo, u Islamabad doći i iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif. Svrstavanje njih dvojice „u isti koš“, po Washington, koji je sada u kulminaciji vođenja protuiranske politike, sigurno nije ugodno.





 

Zoran Meter: POČINJE SAUDIJSKO-IRANSKA BORBA ZA UTJECAJ U PAKISTANU

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like