VELIKI PROBLEMI: Netanjahu ne može formirati izraelsku vladu!

Veliki problemi nastali su za šefa Likuda i dosadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua vezano uz formiranje buduće vlade kojoj bi on i dalje bio na čelu. Naime, za to mu je potrebna pomoć malih ultradesnih religioznih stranaka, ali i krajnje desne stranke „Naš dom Izrael“ bivšeg ministra obrane Avigdora Liebermana (u bivšoj vladi),  koji je tu dužnost samostalno napustio (a time i isprovocirao prijevremene izbore) neslažući se s politikom premijera Netanjahua prema palestinskom pitanju, prije svega zbog njegove „mekoće“ prema radikalnom Hamasu u pojasu Gaze tijekom prošlogodišnjeg kratkotrajnog ali žestokog rata između dviju strana.

Sinoć se održao hitan sastanak  šefova parlamentarnih stranaka koje podupiru Benjamina Netanjahua u borbi za premijersko mjesto, nakon što je Avigdor Lieberman odbio sve Netanjahuove ponude, ali i onu da se formira manjinska vlada (bez Liebermanove stranke) temeljena na točnoj polovici glasova zastupnika Knesseta (tj. njih 60 od ukupno 120), uz samo načelnu potporu  stranke „Naš dom Izrael“. Lieberman je u svezi toga izjavio kako vlada temeljena na takvoj „većini“ i nije vlada.

Čitava je stvar, inače, puno dublje prirode. Već godinama ultra-ortodoksne vjerske stranke Likudu daju potporu u zamjenu za potporu da se vjerska mladež zemlje ne poziva na služenje vojnog roka. Međutim, po tom pitanju, koje u biti u neravnopravan položaj stavlja ostale građane, Likud je promijenjio stav i u prošlom sazivu Knesseta pripremio Zakon o pozivu u vojnu službu (o novačenju), što je izazvalo veliko nezadovoljstvo tamošnjih ultra-ortodoksnih rabina, prije svega iz redova Aškeneza. Najnoviju Netanjahuovu ponudu Liebermanu da i on podrži taj prijedlog zakona uz jednu njegovu korekciju, koja bi se odnosila na broj uručenih poziva, što bi određivala vlada, ovaj je glatko odbio. Međutim nije odbio jer se s tim zakonom ne slaže. Naprotiv,  Lieberman, kao vojnik po mentalitetu i donedavno prvi čovjek vojske, svo se ovo vrijeme snažno protivi da se mladež zbog vjerskih razloga ne poziva u vojsku, čime se on nalazi u stalnom sukobu s ortodoksima, ali, s druge strane, za takav stav ima veliku potporu javnosti koja ga u tome podržava. Zato Lieberman i ne popušta, znajući dobro kako javnost upravo u njemu vidi onog političara koji bi s radikalnim vjerskim strankama mogao zauvjek „raskrstiti“ i postati pravi nasljednik Netanjahua, čak i ukoliko ostane u oporbi.

Benjaminu Netanjahuu sada preostaju samo dvije mogućnosti (ali poznavajući njegovu političku lukavost i izoštreni instinkt za povlačenje pravih poteza u pravo vrijeme, nikako nije isključeno da on pronađe i još koju!):

1.      Formiranje vlade nacionalnog jedinstva s lijevim centristima iz bloka „Bijelo-plavi“, predvođenim njegovim glavnim protivnikom na proteklim izborima Bennyem Gantzom, kao i njegovim koalicijskim partnerom Yirom Lapidom. Tada bi Likud i „Bijelo-plavi“ imali ukupno 70 glasova u parlamentu-Knessetu, ali pri tom gube potporu ultra-ortodoksnih stranaka.

2.     Slijedeća mogućnost koja Netanjahuu još preostaje je raspuštanje tek izabranog parlamenta i raspisivanje novih izbora, što se u Izraelu do sada još nikada u povijesti nije dogodilo. Međutim, u tom je slučaju vrlo vjerojatno da bi rezultati novih izbora bili gotovo identični onim posljednjima, pa bi se i dalje nastavila sadašnja politička pat pozicija.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like