(Video) Dok svi gledaju Siriju SAD se pripremaju za rat u Europi!

Medij Business Insider, u članku autora  Christophera Woodya od 17. listopada, daje zanimljiv osvrt na najnovije događaje u Siriji iz posve drugog kuta. Naime on, poput mnogih drugih analitičara i komentatora, daje identičnu ocjenu kako nakon američkog vojnog povlačenja iz Sirije nastali vakuum popunjavaju Rusija, Sirija i Turska. Međutim, autor navodi kako su se, u vrijeme dok čitavi svijet u šoku promatra što se to dogodilo u spomenutoj bliskoistočnoj državi, vojnici američke 1. divizije iskrcali u središtu Europe. Oni će u okviru vojne vježbe „Atlantic Resolve“ („Atlantska odlučnost“, hrv.) sudjelovati u uvježbavanju brzog prebacivanja vojski u Istočnu Europu u slučaju rata s „geopolitičkim protivnikom Rusijom“.

Posebnost ovogodišnjih vježbi ogleda se u tome što je američka vojska po prvi put u povijesti smještena u nizozemskom gradu Vlissingenu, koj se nalazi 2000 kilometara od Moskve. U SAD-u taj su događaj nazvali „povijesnim“. Taj je grad osim toga odabran jer su Amerikanci željeli provjeriti geografsko i birokratsko stanje u regiji tj. oni žele dokazati kako imaju različite putove za prebacivanje vojnika u Europu. U vojnoj vježbi sudjelovat će 3500 vojnika, 85 tenkova i 120 vojnih vozila. Cilj vježbe također je i prikaz brzine i učinkovitosti NATO saveza.

Woody navodi kako oni (Amerikanci), „kao da govore: dragi Rusi, i ne pomišljajte napadati naše europske saveznike. Mi smo spremni za sve“.

Učestale vježbe američke vojske na europskom teritoriju ukazuju koliko se ozbiljno Bijela kuća odnosi prema ruskoj prijetnji. Pritom se vojska susreće s različitim problemima, od zakona i propisa, do infrastrukturnih problema koji usporavaju proces. Nedostaje svega: željezničkih pruga, cesta, mostova koji mogu izdržati velike terete i td.

Europljani nastoje otkloniti prepreke. NATO je u njemačkom gradu Ulmu otvorio zapovjedno središte za brzo prebacivanje vojske i tehnike. Koliko se u tome uspjelo pokazat će po opsegu neviđene vojne vježbe američke vojske u Europi iduće godine, u kojima će sudjelovati 37 tisuća vojnika iz 18 država, zaključuje autor.

Podsjećamo: Rusija posljednjih godinu i više dana upozorava Washington neka ne misli kako će se eventualni budući rat s Rusijom, kao i uvijek do sada, voditi isključivo na europskom i ruskom tlu. S tim u svezi ruski državni i vojni vrh često otvoreno ukazuje na funkcionalnost najnovijih ruskih oružanih sustava kojima će, u slučaju ovakvoga – crnoga scenarija, gađati američka vojna i politička zapovjedna središta, a ne američke gradove i američki narod koji nizašto nije kriv (citat Vladimira Putina).





Dakle, hladnoratovska histerija s obiju strana ne samo da je počela već se i zahuktala. U tim i takvim okolnostima, kao i u odnosima snaga, realni rat Zapad-Rusija vrlo je malo moguć, ali da su sigurnosne komplikacije na tlu Europe moguće i više je nego realno očekivati. Ne toliko zbog odnosa s Rusijom koliko zbog unutareuropskih dubioza i nesnalaženja Bruxellesa i ključnih zemalja EU u novonsatalim geopolitičkim okolnostima i odnosima snaga, kao i ugrozama regionalne i globalne razine. Je li najnovije sirijsko „zbližavanje“ američko-ruskih interesa i odnosa samo „zatišje pred buru“ vrlo će se brzo vidjeti.

A na videu ispod teksta pogledajte preludij za čitavu ovu histeriju u kojoj Europa i njezine države i narodi mogu postati najveće žrtve. U jednom biblijskom vapaju Bogu stoji i ova rečenica: „Rasprši narode koji se ratu vesele.“ Ne bismo imali ništa protiv toga!

 





 

Komentari

komentar

You may also like