(Video) Graničari SAD-a se ne mogu nositi s djecom migranata, dok Hrvati moraju trpjeti iživljavanja mladih migranata! Zašto?

Foto: preuzeto s Metković NEWS

Panika na južnim granicama SAD-a, uz Meksiko! Broj migranata koji su na njoj zadržani nadvisio je 100 tisuća već dva mjeseca za redom, a sve to u vrijeme dok američka administracija poduzima mjere kako bi se učinkovito nosila s tim velikim problemom. Međutim, porast izbjeglica iz Srednje Amerike čini sve snažniji pritisak na američke granične službe, da je samo pitanje vremena kada će se sustav zbog prenategnutosti posve raspasti. A ukoliko, ne daj Bože, dođe i do američke vojne intervencije u Venezueli ili nekoj od srednjoameričkih zemalja, možemo samo pretpostaviti kolike bi nove kolone izbjeglica zapljusnule južne američke obale i njezinu kopnenu granicu s Meksikom. To je, navodno, i jedan od brojnih elemenata zbog kojih Washington oklijeva s eventualnim vojnim svrgavanjem venecuelanskog čelnika Nicolasa Madura.

Naime, kako 9. svibnja navodi medij „VoA“, zapovjednica službe pograničnih ophodnja SAD-a Carla Provost pred kongresmenima je izjavila kako je broj zadržanih migranata prevelik i da ona mora „povlačiti agente“ od njihovog glavnog posla, kako bi se brinuli o maloj djeci migranata. Na jednoj od fotografija vidljivo je i kako američki graničar hrani malenu djevojčicu iz bočice.

 

„Mi se ne možemo nositi s tom krizom dodjeljujući više resursa“, posavjetovala je američka službenica, usporedivši takav pristup rješavanja problema s držanjem vedra ispod špine kroz koju voda neprestano teče. Vedara će prije ili kasnije biti nedostatno.
Prema informacijama američkog Ministarstva unutarnje sigurnosti, u travnju je na američko-meksičkoj granici, od strane granične službe zadržano 109 144 migranta, što je najveći pokazatelj još od 2007.g. Od tog broja, njih više od 58 tisuća su roditelji s djecom, a 8800 su djeca bez pratnje.

Američki predsjednik Donald Trump je 24. travnja izjavio kako planira poslati vojsku na granicu s Meksikom. Tu je odluku donio nakon sukoba meksičkih graničara s dvojicom američkih vojnika 13. travnja, pokraj grada Clinta u Teksasu. Još početkom travnja Trump je obećao potpuno zatvoriti granicu s Meksikom, ili njezin najveći dio, ukoliko se ne zaustavi rijeka ilegalnih migranata.

Ovdje, jednostavno, moramo podsjetiti i učiniti usporedbu s velikim problemom s migranatima, koji, ilegalno, svakodnevno ulaze na teritorij Hrvatske, a o čemu se vrlo malo ili nimalo ozbiljno ne govori niti piše. Veliki problem, tako,  proteklih tjedana i mjeseci proživljavaju stanovnici Gorskog kotara, gdje horde mladih migranata (bez žena, roditelja, staraca i djece!) gotovo svake noći rade grozne stvari: od uništavanja imovine u planinarskim domovima, odmaralištima, lovačkim objektima, vikendicama, obiteljskim kućama i td., do neugodnih incidenata s uporabom noževa, klasičnih sačekuša i tome slično! Za razliku od srednjoameričkih migranata, koji toliko brinu velike i moćne Sjedinjene Države i koji glavninom dolaze s čitavim obiteljima i isključivo iz socio-ekonomskih razloga, podivljale horde migranata u Gorskom kotaru redom uništavaju sve pred sobom – u potpunosti devastiraju objekte u koje provaljuju, tražeći prenoćišta, ostavljajući za sobom nerjetko potpuni nered u vidu ostavljenja  izmeta po krevetima, podovima i td. Stanovnici Gorskog kotara – siromašne brdsko-planinske regije u kojoj se proteklih godina sve intenzivnije počeo razvijati turizam, dajući svojim žiteljima nadu u bolje sutra i jačajući želju za njihovim ostankom na svojim vjekovnim ognjištima – već  mjesecima traže pomoć od države i policije. Oni traže i obrazloženja, zašto se ništa ne poduzima, ili ne poduzima dovoljno da se takve stvari sprječavaju i krivci procesuiraju, a ne samo da se, ako ih se i pronađe, deportiraju u BiH, bez ikakvih sankcija i posljedica za kaznena djela koja su počinili. O tom se problemu sve češće priča i na riječkom Korzu – gradu na Rječini, u kojem se, također, osjeća sve veća nervoza vezano uz ovaj problem, koji se događa u neposrednom gradskom zaleđu. Dakle, više se ne radi samo o pustim, rijetko naseljenim prostorima Like, Banovine i td., gdje nekontrolirana i ilegalna migrantska kriza radi probleme, već se problem sve brže primiče i velikim hrvatskim urbanim središtima.

O svemu ovome najbolje svjedoči video koji smo sinoć dobili iz Gorskog kotara, kojim, ni u kojem slučaju ne želimo reklamirati bilo koju političku stranku ili opciju, već nam je intencija isključivo ukazati na svu dramatiku sigurnosnog stanja na terenu, koji će, nedvojbeneo, s vremenom eskalirati i postajati još samo veći i o kojem se, zato, ne smije šutjeti. Jedino što želimo je, u ime građana ove zemlje, dobiti jasne i nedvosmislene odgovore od nadležnih hrvatskih institucija, što se sve poduzima da se ovaj kaos prevenira, počinitelji pronađu i kazne, a materjalna i druga šteta nadoknadi – kako ona privatna, tako i javna!

Davno su prošla vremena „hrvatske šutnje“ i „zabijanja glave u pijesak“, kao da će naše probleme rješavati netko drugi osim nas samih. Gospodo u izvršnoj vlasti, na svim razinama, od državne do lokalne, koji ste dobili mandat hrvatskih građana da ih predstavljate „i u dobru i u zlu“ – izvolite reagirati! A ako niste sposobni, dajte da problem riješi netko drugi. Jer vremena za kalkulacije i došaptavanja s EU moćnicima oko toga na koji način pravilno postupati više nema.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like