(Video) Jemenski huti srušili saudijski helikopter „Apache“

Foto: thebaghdadpost.com

Saudijska Arabija nikako ne uspjeva pronaći načine za slamanje otpora jemenskih šijtskih pobunjenika – huta, okupljenih u tamošnju političku organizaciju „Ansar Allah“. U ratu, koji bijesni od početka vojne intervencije arapske koalicije pod vodstvom Rijada 26. ožujka 2015. g. (građanski rat u toj zemlji prethodno je trajao od početka 2014. g. i u njemu su pobjeđivali šijtski pobunjenici koji su uspjeli svrgnuti aktualnu prosaudijsku vladu i osvojiti glavni grad Sanu), do danas je poginulo više od 10 tisuća ljudi, a 3 milijuna ih je bilo primorano napustiti svoje domove. Jer arapska koalicija najčešće ne pravi razliku između vojnih i civilnih ciljeva, zbog čega rijetko viđena humanitarna katastrofa i to u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, izaziva zgražanje svjetske javnosti koja zahtjeva žurnu reakciju tzv. demokratskoga svijeta, usmjerenu na zaustavljanje saudijske vojne intervencije i kažnjavanje zločina nad civilnim stanovništvom.

Ovaj uvod bio je potreban s obzirom na danas prispjelu vijest, prema kojoj su huti, koji i dalje nastavljaju pružati žestoki otpor te još uvijek pod nadzorom drže većinu teritorija nekadašnjeg Sjevernog Jemena, uključno i glavni grad zemlje Sanu, u petak ujutro srušili vojni helikopter „Apache“ saudijskih zračnih snaga, nedaleko od saudijsko-jemenske granice. Navodno su poginula dva saudijska pilota. Informaciju ju obznanilo zapovjedništvo spomenutog jemenskog pobunjeničkog pokreta „Ansar Allah“. Helikopter je oboren raketom „zemlja-zrak“, objavila je jemenska televizija Al Masirah. Službene potvrde toga događaja od strane arapske koalicije za sada nema.

Jemenski pobunjenici od početka studenoga nastavljaju s intenzivnim pješačkim i raketnim napadima na snage arapske koalicije i njihove objekte u gradu Al-Maha na zapadu Jemena. Tamo je od 6. studenog poginulo i ranjeno 350 koalicijskih vojnika, tvrde izvori bliski jemenskim hutima. Inače, nakon velikog ljetošnjeg napada na saudijska naftna postrojenja na istoku zemlje, za koje je odgovornost odmah preuzeo jemenski šijtski pobunjenički pokret, Rijad je intenzivirao svoje zračne napade po ciljevima huta. Međutim, kao i ranije, značajnijih vojnih uspjeha združena arapska kampanja na samome terenu nije polučila.

Zbog toga se čini kako će se ovaj dugački rat uskoro ući i u svoju šestu godinu, bez ozbiljnijih naznaka ili mogućnosti za pobjedu bilo koje suprostavljene strane. Naravno, takav scenarij ide na ruku jemenskim hutima – višestruko inferiornijima u odnosu na suvremenu vojnu tehniku saudijske koalicije, ali zato odlučnijima u srazu na samom polju bojišnice. Osim toga, posljednjih godinu i više dana huti sve češće vrše i raketne napade po saudijskim vojnim i infrastrukturnim ciljevima svojim, relativno primitivnim balističkim raketama, nedvojbeno dobivenim iz Irana. Pa ikako ih većinu obori saudijska protuzračna obrana, te rakete sve češće pronalaze put do svoga cilja. Sve to skupa saudijski vojni i politički vrh čini sve nervoznijim. Jer teško je pred domaćom i svjetskom javnošću opravdati neuspjehe na bojnom polju jedne velike i prebogate arapske zemlje, koja, uz to, ima pretenzije postati arapski regionalni hegemon i jedno od geopolitičkih središta moći za što Saudijska Arabija nedvojbeno ima potencijala. Ali očito je kako u čitavoj toj priči ipak nešto ne štima u samom Rijadu.





Komentari

komentar

You may also like