(Video) U Osaki razgovarali Putin i Trump i „otkrili toplu vodu“

Foto: preuzeto s portala Sputnik International

U japanskoj Osaki, na marginama summita G20, sastali su se američki i ruski predsjednici Donald Trump i Vladimir Putin. Razgovor je trajao sat i pol, a teme su bile prije svega bilateralni odnosi dviju džava, a onda i stanje u svezi Irana, Sirije, Ukrajine i Venezuele, ali i kontrola nad naoružanjem.

Detalji razgovora još nisu poznati, ali već sada možemo pretpostaviti kako na njemu ništa previše značajnoga nije postignuto niti je moglo biti postignuto s obzirom na tako široki raspon tema u tako malo vremena. Ali treba naglasiti kako se od ovoga sastanka nije previše niti očekivalo jer se ovdje ne radi o klasičnom summitu dvojice najmoćnijih državnika svijeta (a to je, zapravo, jedini istinski format na kojem bi dvije strane mogle postići određeni napredak u svojim, i više nego složenim odnosima proteklih pet godina), već više o protokolarnom susretu, usmjerenom, prije svega, na pokušaj smanjenja napetosti koje od njih dvojice očekuju ne samo njihovi, već i građani čitavoga svijeta, makar i samo kroz privid ozbiljnih razgovora.

A da im je želja smiriti tenzije svjedoče i izjave dvojice državnika nakon sastanka tj. njihova objavljena suglasnost da je poboljšanje odnosa između Rusije i SAD-a u interesu čitavoga svijeta (kao da svijet bez takve konstatacije to do sada nije znao!)

U svakom slučaju treba i napomenuti kako su na sastanku, osim čelnika dviju država, sudjelovale i njihove delegacije u zanimljivom sastavu: u onoj ruskoj bili su ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov, Putinov savjetnik Yuri Ushakov i prvi potpredsjednik vlade i ministar financija Anton Siluanov; Trumpa je pratio državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, savjetnica i stručnjakinja za Rusiju Fiona Hill (navodno bi u kolovozu ove godine mogla otići s te pozicije, prema navodima pojedinih američkih medija zbog izrazito proturuskih i protu-Putinovih stavova, o čemu smo na Geopolitika News nedavno već pisali), ministar financija Steven Mnuchin, kao i nova glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham. Osim njih sastanku su nazočili i predsjednikova kćer Ivanka Trump i Trumpov zet Jared Kushner.Iz ovakvog sastava dviju delegacija ipak se može iščitati želja dviju država da se stvari u međusobnim odnosima pomaknu „s mrtve točke“. Isto je tako vidljivo da osim spomenutih osoba na promjenu tih odnosa nitko drugi (uključno i državne institucije poput američkog Kongresa ili ruske Dume) ne može utjecati i da će konačnu odluku o daljnjem smijeru američko-ruskih odnosa odrediti upravo oni. Ukoliko obje strane nakon današnjeg sastanka procijene kako postoji mogućnost za konkretan pomak na bolje i za barem neki dogovor o bitnim međusobnim ili pitanjima od šire međunarodne važnosti, ne bi trebalo začuditi da se uskoro počme i s pripremom klasičnog summita na vrhu dviju zemalja. Jer bez prethodno usuglašenih dogovora na nižim razinama bilo kakav summit Putin-Trump nema nikakvoga smisla, osim ako dvojica čelnika jedino ne žele zajedno popiti kavu i naslađivati se ljepotama grada ili mjesta u kojem bi se taj summit trebao održati.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like