Xi Jinping stigao u Sjevernu Koreju: signal SAD-u da bez Pekinga dogovora s Pjongjangom nema

U četvrtak, 20. lipnja, kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u službeni posjet Sjevernoj Koreji, na sastanak s tamošnjim vođom Kim Jong-unom. U kineskoj delegaciji, osim predsjednikove supruge, još su i ministri najvažnijih resora kineske vlade, uključno i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Ovaj kineski državnički posjet Pjongjangu, prvi nakon 14 godina, važan je i zato jer označava  stvarnu prekretnicu prilično dugo vremena zahlađenih odnosa između dviju komunističkih zemalja vezanih, prije svega, uz sjevernokorejska raketna testiranja. Dovoljno je podsjetiti kako je kineski predsjednik 2014.g. u svoj prvi posjet otišao u Južnu Koreju, a da pri tom nije posjetio i Pjongjang što je bio jasan signal o neslaganjima dviju država. Uostalom, Kim Jong-un, također je po prvi put od kada je na vlasti stigao u Kinu tek prošle godine, uoči njegovog summita s Donaldom Trumpom u Singapuru i razgovora s južnokorejskim predsjednikom Moonom.

Očito je kako su u ova složena geopolitička vremena sve bitne nesuglasice između dviju susjednih zemalja (jedne izložene snažnim američkim i međunarodnim sankcijama, a druge snažnim američkim carinama i trgovinskom ratu) prevladane: kineskom čelniku je u Pjongjangu priređena izuzetno srdačna dobrodošlica uz sve državničke počasti, grad je obljepljen plakatima o „sjevernokorejsko-kineskom prijateljstvu“, planira se zajednički posjet memorijalu kineskim vojnicima palima za slobodu Sjeverne Koreje u ratu protiv SAD-a od 1950.-1953.g. i td., i td.

Kineski mediji ovom posjetu pridaju veliku pozornost i navode kako kineski državni vrh daje potporu vanjskopolitičkim stavovima Pjongjanga i njegovim promišljanjima oko riješenja problema na Korejskom poluotoku.

Ovome bih dodao kako je zanimljiv i tajming dolaska Xi Jinpinga u Pjongjang. Naime, nemoguće je ne primjetiti kako se ovaj posjet događa uoči summita G2O u japanskoj Osaki idućega tjedna, na čijim se marginama očekuje održavanje i dugoiščekivanog sastanka Xi Jinpinga i Donalda Trumpa u kontekstu oštrog trgovinskog rata između dviju svjetskih mega-ekonomija, intenziviranog nakon propasti posljednjeg pregovaračkoga kruga 10. svibnja u Washingtonu. U Osaki se također očekuje sastanak Xi Jinpinga s južnokorejskim predsjednikom Moonom.Na ovaj način kineski predsjednik, demonstrirajući iznova učvršćene strateške odnose Kine i Sjeverne Koreje i utjecaj Pekinga na Pjongjang, odašilje jasna signal američkoj strani kako bez dogovora s Kinom i dobrih američko-kineskih odnosa Donald Trump nema nikakve mogućnosti u razgovorima s Kim Jong-unom ostvariti one ciljeve koje je prethodno zacrtao i koji su, ionako, i bez današnjeg formalnog kinesko-sjevernokorejskog demonstriranja savezništva upali u velike teškoće zbog nepopustljivih stavova Kim Jong-una oko načelnih pitanja ukupnog riješenja krize na Korejskom poluotoku. Ti se stavovi temelje na puno široj slici problema koje treba zajednički i istovremeno riješavati nego što je to isključivo sjevernokorejsko odustajanje od razvoja svog nuklearnog i raketnog programa u zamjenu za Trumpova obećanja o nekom posljedičnom „nevjerojatnom gospodarskom razvoju“ Sjeverne Koreje. To je najbolje bilo vidljivo na zadnjem summitu Trump – Jong-un u Vijetnamu, kada se Trump vratio kući prilično „praznih rukava“.

A ovakve stavove potvrđuju i riječi kineskog predsjednika Xi Jinpinga, izrečene za sjevernokorejske medije uoči današnjeg posjeta Pjongjangu, kada je izjavio kako „Kina podržava put koji je izabrala Sjeverna Koreja za političko riješenje problema na Korejskom poluotoku, kao i napore Pjongjanga usmjerene na pronalazak rješenja za osiguranje razumnih interesa Sjeverne Koreje putom dijaloga“.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like