Xi Jinping stigao u Sjevernu Koreju: signal SAD-u da bez Pekinga dogovora s Pjongjangom nema

U četvrtak, 20. lipnja, kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u službeni posjet Sjevernoj Koreji, na sastanak s tamošnjim vođom Kim Jong-unom. U kineskoj delegaciji, osim predsjednikove supruge, još su i ministri najvažnijih resora kineske vlade, uključno i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Ovaj kineski državnički posjet Pjongjangu, prvi nakon 14 godina, važan je i zato jer označava stvarnu prekretnicu prilično dugo vremena zahlađenih odnosa između dviju komunističkih zemalja vezanih, prije svega, uz sjevernokorejska raketna testiranja. Dovoljno je podsjetiti kako je kineski predsjednik 2014.g. u svoj prvi posjet otišao u Južnu Koreju, a da pri tom nije posjetio i Pjongjang što je bio jasan signal o neslaganjima dviju država. Uostalom, Kim Jong-un, također je po prvi put od kada je na vlasti stigao u Kinu tek prošle godine, uoči njegovog summita s Donaldom Trumpom u Singapuru i razgovora s južnokorejskim predsjednikom Moonom.

Očito je kako su u ova složena geopolitička vremena sve bitne nesuglasice između dviju susjednih zemalja (jedne izložene snažnim američkim i međunarodnim sankcijama, a druge snažnim američkim carinama i trgovinskom ratu) prevladane: kineskom čelniku je u Pjongjangu priređena izuzetno srdačna dobrodošlica uz sve državničke počasti, grad je obljepljen plakatima o „sjevernokorejsko-kineskom prijateljstvu“, planira se zajednički posjet memorijalu kineskim vojnicima palima za slobodu Sjeverne Koreje u ratu protiv SAD-a od 1950.-1953.g. i td., i td.

Kineski mediji ovom posjetu pridaju veliku pozornost i navode kako kineski državni vrh daje potporu vanjskopolitičkim stavovima Pjongjanga i njegovim promišljanjima oko riješenja problema na Korejskom poluotoku.

Ovome bih dodao kako je zanimljiv i tajming dolaska Xi Jinpinga u