Z. Meter: Dodik 20. 9. u Moskvi na sastanku s Putinom. Koliko je Rusiji Balkan još uvijek važan?

Zoran Meter

Europa je za Rusiju postala odsječena, kao, uostalom, i obratno, pri čemu se Moskva s novonastalim geopolitičkim stanjem već pomirila. A BiH se ipak nalazi u Europi

Danas je u službeni posjet Hrvatskoj stigao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Osim njega regijom krstare i brojni američki i službenici EU, što jasno ukazuje kako na važnost zapadnog Balkana, tako i na jačanje političke i sigurnosne napetosti unutar njega, poglavito u kontekstu potpuno nepredvidljivog ukrajinskog rata koji vrlo lako može prijeći iz sfere upravljive krize (kakva je, usprkos svemu još uvijek) u onu neupravljivu – s golemim sigurnosnim implikacijama i po Europu i po čitavi svijet.

U kontekstu navedenoga, sada bih se ipak želio osvrnuti na nešto drugo, s tim nedvojbeno povezano.

Još 24. kolovoza razni mediji u Hrvatskoj i regiji objavili su vijest o tome kako je član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda odnosno čelnik Republike Srpske Milorad Dodik najavio svoj posjet Moskvi u rujnu, kao i sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kazao je, tada, kao će Putinu govoriti o utjecaju Zapada na Balkanu, kazavši da su se “zapadnjaci raspojasali u BiH” i da ruskom vođi namjerava poručiti kako nisu sve zemlje svijeta protiv Rusije i da je to vrlo važno.

Osim toga Dodik je kazao kako je u BiH „na sceni izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način” i da “muslimani pokušavaju iskoristiti rat u Ukrajini s ciljem ostvarenja svojih ciljeva, među kojima je i država bez entiteta”.





Ako je vjerovati danas objavljenoj vijesti na telegram kanalu Balkanist, određen je i točan datum Dodikovog dolaska u Moskvu. Bit će to 20. rujna, kada Dodik Vladimiru Putinu navodno namjerava poručiti kako nisu sve zemlje svijeta protiv Rusije i da je to vrlo važno.

Njih će dvojica navodno razgovarati o energetskim i gospodarskim pitanjima, kao i o zaštiti Daytonskog sporazuma koji jamči opstanak Republike Srpske.

Podsjetio bih i na neke druge Dodikove izjave u kontekstu navedene vijesti:





“Da nije bilo pritisaka na Rusiju i prijetnji njezinoj sigurnosti, ona ne bi bila primorana reagirati na način na koji vidimo… da je tobože osuđuje dio svjetske zajednice. Većina ostaje neutralna i stoga smatram da je vrlo važno biti s Putinom u ovom trenutku i podijeliti takve informacije.”

“Putin je veliki svjetski lider, čovjek koji je u različitim povijesnim trenucima sposoban i spreman voditi svoj narod i zemlju na način koji odgovara njihovim interesima”, nahvalio je Putina, između ostalih izjava, i kroz ovu srpski član Predsjedništva BiH.

Ovdje bih dodao slijedeće: Dodikova namjera da Putinu ukaže kako nisu sve zemlje svijeta protiv Rusije ovome sigurno nije potrebna, jer to i bez njega dobro zna. Prije će biti da se Dodik želi dodvoriti Putinu (ništa čudno i nelegitimno, to čine i mnogi drugi političari i državnici puno veće razine od Dodika ne samo prema Putinu, već i prema Bidenu ili čak spomenutom Erdoganu koji je danas u Hrvatskoj) i tako pokušati olakšati svoj i položaj Republike Srpske unutar BiH u kontekstu sve snažnijeg američkog i turskog utjecaja u toj zemlji, kao i uoči predstojećih izbora za koje još nije sigurno niti pod kakvim će se zakonom održati zbog velikih unutarnjih proturječja.

Međutim, koliko su Rusiji i Putinu u ovom trenutku BiH, RS i Balkan, općenito, primarna briga, teško je reći s obzirom kako je Moskva potpuno fokusirana na ratna zbivanja u Ukrajini i prebacivanje težišta svojih interesa, svoje politike i ekonomije, sa Zapada na Istok. Europa je za Rusiju postala odsječena, kao, uostalom, i obratno, pri čemu se Moskva s novonastalim geopolitičkim stanjem već pomirila. A BiH se ipak nalazi u Europi. Možda ne mentalno ali geografski da. Zato na pitanje što je u novonastalim okolnostima činiti Dodiku (što me mnogi pitaju) odgovora ne želim dati, jer će mu ga sigurno dati Putin osobno. Uostalom, i u Banjoj Luci i u Beogradu postoje oni koji su plaćeni za donošenje strateških odluka, pa neka se zato sami malo potrude i zarade svoj kruh.

 

Komentari

komentar

You may also like