Z. Meter: Kina definitivno stala uz Rusiju! Nitko nema pravo isključiti Rusiju iz G20

Zoran Meter

Sve više postaje jasno kako Kina definitivno zauzima rusku stranu u globalnom geopolitičkom sukobu, intenziviranom nakon ruske vojne invazije na Ukrajinu. To, naravno, nije nikakvo posebno čudo s obzirom na krajnje poremećene američko-kineske odnose posljednjih nekoliko godina, kao i prevladavajuću spoznaju (ne samo u Kini) da je upravo Kina slijedeća na redu, nakon Rusije, za konačan obračun Zapada (prije svega SAD-a) s njom i njenim interesima – koji su po Sjedinjene Države blago rečeno najkonkurentniji, ne samo po pitanju gospodarskih i trgovinskih interesa, već i onih iz sfere visokih tehnologija i obrane.

Naime, Peking ne samo što nije osudio spomenutu rusku vojnu operaciju, već je i kritizirao Zapad zbog uvođenja strogih proturuskih sankcija kojima se ne želi prikloniti. Štoviše, upravo najavljuje daljnju svestranu suradnju s Rusijom, uključujući i ekonomsku – u onim sferama koje su po njih uzajamno korisne.

Kao potvrdu ove teze  možemo ukazati na današnju vijest koju je objavio honkoški medij South China Moring Post (SCMP).

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira sudjelovati na sljedećem summitu G20 u Indoneziji kasnije ove godine i u srijedu je dobio vrijednu potporu Pekinga u otporu na sugestije nekih članica tog foruma da bi Rusiji mogao biti zabranjen pristup grupi, navodi SCMP.





Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici sada procjenjuju bi li Rusija trebala ostati u skupini 20 velikih gospodarstava nakon invazije na Ukrajinu, rekli su za britanski Reuters izvori uključeni u rasprave, navodi SCMP.

No, na svaki potez za isključenje Rusije vjerojatno bi drugi u skupini uložili veto, kazali su izvori.

Kina je u srijedu stala u rusku obranu, nazvavši Rusiju “važnom članicom” G20, piše SCMP.





G20 je skupina koja treba pronaći odgovore na kritična pitanja, kao što je gospodarski oporavak od pandemije Covid-19, izjavio je danas glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

“Nijedan član nema pravo ukloniti drugu zemlju kao članicu. G20 bi trebao provoditi pravi multilateralizam, jačati jedinstvo i suradnju”, kazao je službenik kineskog MVP na današnjoj medijskoj konferenciji.

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije, zemlje koja trenutačno predsjeda skupinom G20, odbilo je komentirati pozive da se Rusija isključi iz G20.

Britanski Reuters o ovoj temi navodi i slijedeće:

Ruska veleposlanica u Indoneziji, izjavilaje da Putin namjerava otputovati na indonezijski odmaralište na otok Bali na summit G20 u studenom.

“Ovisit će o mnogo, mnogo stvari, uključujući situaciju s COVID-om, koja postaje sve bolja. Zasad je njegova namjera… on to želi”, rekla je veleposlanica Ljudmila Vorobjeva na konferenciji za novinare.

Upitana o prijedlozima da bi Rusija mogla biti izbačena iz G20, kazala je da je to forum na kojem se raspravlja o gospodarskim pitanjima, a ne o krizi poput Ukrajine.

“Naravno da izbacivanje Rusije s ovakvog foruma neće pomoći da se ti ekonomski problemi riješe. Naprotiv, bez Rusije bi to bilo teško učiniti”, prenosi Reuters riječi ruske diplomatkinje.

Zanimljivo je kako ruski državni medij RIA danas piše kako je sredinom ožujka poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau izjavio da bi njegova zemlja mogla zamijeniti Rusiju u G20.

Zauzvrat, njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je da bi takvu odluku trebale donijeti sve zemlje sudionice.

G20 je neformalna udruga, tako da ne postoje postupci za isključenje iz nje.

Nedavno smo izvijestili kako Indonezija (za sada) ne namjerava na dnevni red slijedećeg summita ove grupe u studenom ove godine na dnevni red staviti raspravu o stanju u Ukrajini.

 

Komentari

komentar

You may also like