Z. Meter: Rusija brani „neobranjivo“: MVP kritizira kaznu Ratku Mladiću

Odluka Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IOMT) u Haagu da potvrdi doživotnu kaznu bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića pristrana je u odnosu na jednu od strana u sukobu i potkopava napore oko vraćanja povjerenja na Balkanu, izjavila je danas glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

„Osuda R. Mladića izgleda licemjerno s obzirom na opravdanje „haaške pravde“ ostalih sudionika sukoba tih godina, poput hrvatskog generala A. Gotovine, Kosova R. Haradinaja i terenskog zapovjednika Bošnjaka N. Orića”, izjavila je Zaharova. Skrenula je pozornost na činjenicu da je suđenje Mladiću popraćeno nepoštivanjem njegovih osnovnih prava kao optuženika. Tijekom cijelog svog trajanja Mladićevi odvjetnici i članovi obitelji borili su se za to da se poštuje njegovo pravo na zdravlje i odgovarajuću medicinsku skrb. Međutim, izjave dane u ove svrhe suci su odbacili.

“Pretpostavljamo da bi aktivnosti Rezidualnog mehanizma u dijelu slučajeva koji se tiču ​​bivše Jugoslavije trebali biti dovršeni što je prije moguće, nakon čega će ovo sramotno poglavlje u povijesti međunarodnog kaznenog pravosuđa biti zatvoreno”, zaključila je ruska diplomatkinja.

Ovdje bih dodao slijedeće: neovisno o neupitnoj ispolitiziranosti Haškog suda za zločine na tlu bivše Jugoslavije, čemu su i Hrvatska i Hrvati u Domovini i u BiH bezbroj puta svjedočili ne samo po pitanju nepravednih sudskih presuda već i ne podizanja optužbi za krvave zločine počinjene na tlu Hrvatske i BiH a odnose se na hrvatske civile ili vojnike, u konkretnom slučaju – po pitanju presude Ratku Mladiću – Rusija brani neobranjivo!

Potpuno sam uvjeren kako službena Moskva itekako dobro zna sve ono što se događalo na tlu bivše države u razdoblju od 1991.-1995. i u sklopu istog i za krvave poteze koje je u vojnom smislu vukao osuđeni Ratko Mladić.

Zašto Rusija reagira na ovakav način nije teško shvatiti iako je to nikako ne opravdava: u trenutačnim globalnim geopolitičkim procesima i u vrlo složenim američko-ruskim odnosima i odnosima Moskve sa Zapadom u cijelosti, Rusija gotovo a priori i bez ikakve doze kritike brani interese svojih saveznika u svijetu, kojih, objektivno, nema previše. Naravno gotovo isto se ponašaju i SAD kada brane „neobranjivo“, poput, primjerice, „demokratičnosti“ pojedinih bliskoistočnih despotija i sl. ali u ovako osjetljivim stvarima Washington puno rjeđe istupa ishitreno ili emocionalno s obzirom da mu to nije potrebno. Broj američkih saveznika i partnera u svijetu dovoljan mu je za igru „zaštitnika ljudskih prava“ tamo gdje to smatra potrebnim.





Moskva, međutim, smatra kako će na ovaj način svojim saveznicima i partnerima, u konkretnom slučaju Srbiji, dokazati svoju privrženost i da oni uvijek u buduće na nju mogu računati. Ali Rusija time itekako riskira gubitak svog ugleda u svim zemljama bivše SFRJ, a osim toga je i upitno koliko će i srpska real-politika od toga imati koristi, pa čak i hoće li se Beograd uopće i upirati u obrani „neobranjivog“ u interesu budućnosti zemlje i srpskog naroda u cjelini, koji je tu gdje je, u okružju kakvo je, i odakle nigdje ne može otići.

Srbija je, htjeli to priznati ili ne, izolirani „otok“ u „moru“ članica NATO saveza i EU. Računati da će se taj konstrukt u neko srednjoročno vrijeme razbiti (bez obzira na budući razvoj američko-ruskih odnosa) potpuno je iluzorno. Drugim riječima službena Srbija će prije ili kasnije morati iskrenije tražiti one poveznice sa svojim susjedima koje će biti od obostranog interesa za budućnost, a povijest ostavljati po strani i prepuštati je povjesničarima (bez obzira kako ju tumačili za vlastite potrebe).

Naravno, uvijek postoje i radikalni potezi i isto takve strategije. Ali i tada je potrebno uračunavati odnose snaga i dobro paziti da one, u slučaju pokušaja operacionalizacije, ne poprime samoubilački karakter.





Komentari

komentar

You may also like