Z. Meter: Trump „potapa“ Bidena njegovim nestašnim sinom

Američka predizborna predsjednička kampanja ulazi u svoj vrhunac. Do izbora je ostalo svega dva tjedna. Oba kandidata, i aktualni predsjednik Donald Trump i njegov suparnik iz Demokratske stranke Joe Biden povlače zadnje poteze ne bi li jezičak na vagi popularnosti i definitivno prebacili na svoju stranu. A Trumpu je za to itekako dobrodošla najnovija afera s Bidenovim sinom Hunterom, nakon što je prošloga tjedna New York Post objavio nove kompromitirajuće podatke o njegovim navodnim mutnim poslovima u Ukrajini i Kini u vrijeme dok je njegov otac Joe bio potpredsjednik SAD-a u Obaminoj administraciji. Navodno su u Hunterovom zaboravljenom tabletu  pronađeni dokumenti koji potvrđuju korupcijske radnje (vidi poveznicu ispod teksta).

Sinoć je Donald Trump u intervjuu televiziji Fox News odlučno zatražio pokretanje istrage vezano uz poslovanje Huntera Bidena. „To je veliko korupcijsko djelo“, kazao je Trump, i dodao, kako državni tužitelj William Barr mora žurno pokrenuti istragu.

Prije ovoga intervjua, u ponedjeljak na veče, direktor američke Nacionalne obavještajne službe John Lee Ratcliffe  izjavio je kako iza kompromitirajućih podataka o Hunteru Bidenu ne stoji Rusija. Međutim jutros su bivši visoki službenici američke obavještajne službe, koji su te poslove obnašali u vrijeme Obamine administracije, u mediju Politico, u svom otvorenom pismu, objavu kompromitirajućih podataka o Hunteru Bidenu nazvali „ruskom dezinformacijskom operacijom“. S druge strane sam Joe Biden govori kako sa svojim sinom nikada nije razgovarao o biznisu.

Ta Bidenova izjava puno toga govori. Vjerojatno je i sam svjestan težine optužbi i dokaza protiv njegova sina. Ovom izjavom Biden zapravo više ne štiti Huntera, već se od njega na neki način distancira (ne zna što je ovaj radio u svojim poslovima), za slučaj, da po Huntera sve ovo ode predaleko i nepovratno i da za sobom onda ne povuče i samoga predsjedničkog kandidata Demokratske stranke (i mogućeg budućeg predsjednika SAD-a). Hoće li mu u tom smislu pomoći bivši američki obavještajci, koji i dalje igraju na provjerenu metodu „ruske umiješanosti u sve živo u SAD-u“ ostaje za vidjeti, ali korupacija je opasna stvar kada se otkrije, i prema njoj američko pravosuđe ima nultu stopu tolerancije.

U navedenom intervjuu Donald Trump je kritizirao i odluku organizatora predsjedničkih debata, da se u idućoj debati u Nashvilleu, koja se održava u četvrtak, isključe mikrofoni onim kandidatima koji prebace dodijeljene dvije minute za odgovor. Organizator je kazao kako time želi spriječiti nered i međusobno blaćenje kandidata. Trump je kazao kako će „učiniti što se mora“, „ali da to nije pravedno“.

Trump je također kritizirao modertoricu predstojeće debate Kristen Welker, voditeljice NBC-ja, koja je na televiziji „registrirani demokrat“. Posljednjih je dana za nju na svom twitteru izjavljivao kako se radi o „radikalnom lijevom demokratu“.
Očito je, kako će spomenuta ograničenja od strane organizatora debate teško dovesti do željenih rezultata i „mira u kući“, jer će Trump, kako se čini (barem iz njegovog kuta gledišta), ispred sebe imati dvoje a ne jednog suparnika.

Trumpov adut: afera Bidenova sina

 

Komentari

komentar
You may also like