Z. Meter: Utjecajna američka politologinja: SAD na rubu građanskog rata

Zoran Meter

Akademkinja i članica savjetodavnog odbora CIA-e kaže kako analiza primijenjena na druge zemlje pokazuje da su SAD ‘ušle na vrlo opasan teritorij’

Posljednjih tjedana fokus međunarodne javnosti usmjeren je na sigurnosnu krizu na rusko-ukrajinskoj granici kao i na onu energetsku koja je zahvatila Europu.  O jednom i o drugom na ovom smo portalu opširno izvješćivali bilo objavama najvažnijih i najaktualnijih agencijskih vijesti, bilo našim dubljim analitičkim ili komentatorskim tekstovima.

Međutim, u kontekstu oštrih američko-ruskih ali i američko-kineskih političkih, diplomatskih i gospodarskih previranja, popraćenih sve opasnijim bliskim susretima njihovih vojnih efektiva, nekako u pozadini ostaju aktualna zbivanja u samom SAD-u, prepunom unutarnjih dubioza. Je li to zbog samih mainstream medija koji u tom smislu ne žele previše “talasati” ili je u pitanju nešto drugo manje je važno. Ali zato niti oni, a mi još manje, nisu mogli ostati imuni na nešto što dolazi iz tako bitnih institucija ili od tako profesionalnih osoba, a ukazuje na itekako ozbiljno stanje u američkom društvu danas, koje tjera na racionalni pristup obradi te teme, odnosno na “ne zatvaranje očiju” pred problemom kao da će on time nestati sam od sebe.

SAD je “bliže građanskom ratu nego što bi itko od nas želio vjerovati”, kazala je utjecajna američka politologinja i članica ključnog savjetodavnog vijeća za CIA-u, a što su prije nekoliko dana objavili pojedini američki i britanski mediji objavljujući dijelove knjige pod naslovom How Civil Wars Start: And How to Stop Them autorice Barbare F Walter, profesorice političkih znanosti na Kalifornijskom Sveučilištu u San Diegu (UC San Diego) i članice radne skupine za političku nestabilnost. Knjiga bi trebala biti objavljena u siječnju sljedeće godine, a prvi je o tome izvijestio The Washington Post.

Takva zabrinutost raste zbog oštrih političkih podjela produbljenih odbijanjem bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da prihvati poraz na izborima 2020. godine.

Walter u svojoj analizi navodi kako je Trumpova laž da je njegov poraz od Joea Bidena uzrokovan izbornom prijevarom potaknula smrtonosni napad na američki Kapitol 6. siječnja, zbog kojeg je Trump opozvan ali i drugi put oslobođen, ostavljajući mu slobodu da se kandidira za novu dužnost. Republikanci su „političkim igrama“ „opskrbili vrhovni sud konzervativcima, koji brojčano nadmašuju liberale 6-3“. Svemu tome dodaje i pandemiju koja je potaknula otpor vladi.
Prošlog mjeseca je ona je na svom tvitu napisala slijedeće: “CIA zapravo ima radnu skupinu osmišljenu da pokuša predvidjeti gdje i kada će politička nestabilnost i sukobi vjerojatno izbiti diljem svijeta. Zakonski je dozvoljeno samo  gledati u SAD. To znači da smo slijepi za čimbenike rizika koji se ovdje brzo pojavljuju.”

Kako prenosi WP, u knjizi se navodi kako „nitko ne želi vjerovati da je njihova voljena demokracija u padu ili da je krenula prema ratu.”

Ali „da ste analitičar u stranoj zemlji koji gleda na događaje u Americi – na isti način na koji gledate na događaje u Ukrajini, Obali Bjelokosti ili Venezueli“ sve bi izgledalo potpuno drukčije, procjenjujući svaki od uvjeta koji izazivaju građanski rat.

“A ono što ćete vidjeti jest da su Sjedinjene Države, demokracija osnovana prije više od dva stoljeća, ušle na vrlo opasan teritorij.”

Walter, zaključuje kako je SAD prošao kroz faze “prije pobune” i “početnog sukoba” i da bi sada mogao biti u “otvorenom sukobu”, počevši od pobune na Kapitolu. SAD su, kaže dalje, postale “anokracija” – “nešto između demokracije i autokratske države”.

Sidney Blumenthal, bivši Clintonov savjetnik i suradnik britanskog The Guardiana, izjavio je: “Secesionisti su 1861. prihvatili Lincolnov izbor kao pošten i legitiman.” Trenutačna situacija je, “suprotna. Trumpovo propitivanje izbora… dovelo je do istinske krize legitimiteta.”
“Ova kriza metastazira u cijelom sustavu tijekom vremena, tako da je moguće da će se za svake nadolazeće izbore tvrditi da su lažni”, navodi Blumenthal, dodavši kako ne očekuje da će se SAD upustiti u otvoreni građanski rat.

“…Ali s obzirom na proliferaciju oružja, moglo bi doći do određenog broja naizgled nasumičnih činova nasilja koji dolaze od ovih organiziranih milicija (misli na radikalne desne američke organizacije, op.ZM.), ali da još „nismo ušli u tu fazu“. “Prava noćna mora bila bi takva vrsta sukoba niskog intenziteta.”

Umirovljeni generali koji su upozoravali na sukob oko sljedećih izbora – Paul Eaton, Antonio Taguba i Steven Anderson – bili su manje optimistični i tvrde da republikanci besramno rade na potkopavanju demokracije i pitaju se obraćaju li demokrati na to pozornost? Ukazuju na prisutnost “uznemirujućeg broja veterana i aktivnih pripadnika vojske” u pobuni na Capitolu.

Na Twitteru je B. Walter zahvalila WP što je obradio njezinu knjigu ali i kazala slijedeće: “Voljela bih imati bolje vijesti za svijet, ali nisam mogla šutjeti znajući ono što znam.”

Komentari

komentar

You may also like