Završio sastanak Biden-Putin: „tresla se brda rodio se miš“

U atomskom ratu ne može biti pobjednika, usuglasila su se obojica državnika

Završio je dugo iščekivani sastanak ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Joe Bidena u proširenom formatu, održan u vili La Grange u Ženevi. Razgovor dvojice dužnosnika trajao je oko 4,5 sati, uključujući pauzu (planirano je da razgovori traju između 4 i 5 sati).

Prije razgovora dužnosnika dviju vojno najmoćnijih svjetskih velesila, švicarski predsjednik Guy Parmelin poželio je šefovima država plodnu raspravu, naglasivši važnost sastanka za čitavu međunarodnu zajednicu.

Nakon sastanka Joe Biden i Vladimir Putin objavili su zajedničko priopćenje posvećeno pitanjima strateške stabilnosti.

“Rusija i Sjedinjene Države pokazale su da su čak i u vrijeme napetosti sposobne za napredak u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kako bi se osigurala predvidljivost u strateškoj sferi, smanjili rizici oružanih sukoba i prijetnje nuklearnog rata”, navodi se u dokumentu.

Kao primjer ovog pristupa podsjeća se na nedavno produženje Ugovora START III.





“Danas ponovno potvrđujemo svoje poštivanje načela da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da se nikada ne smije pokrenuti”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Čelnici dviju zemalja najavili su pokretanje sveobuhvatnog dijaloga o strateškoj stabilnosti, koji bi trebao postaviti temelje za buduću kontrolu naoružanja.

Putin je nakon sastanka s Bidenom održao veliku konferenciju za medije u trajanju od sat vremena, a Biden će to učiniti večeras.





Tijekom razgovora u Ženevi, ruski i američki predsjednici složili su se započeti konzultacije između zemalja o strateškoj stabilnosti.

“Složili smo se kako će konzultacije početi na međuresornoj razini pod pokroviteljstvom američkog State Departmenta i ruskog Ministarstva vanjskih poslova”, izjavio je Vladimir Putin na medijskoj konferenciji.

Prema ruskom čelniku, sastav delegacija na tim konzultacijama, mjesto sastanaka i njihova učestalost utvrdit će se kasnije na međuresornoj razini.

Istodobno, Putin je naglasio kako Rusija i Sjedinjene Države imaju posebnu odgovornost za stratešku stabilnost u svijetu, jer su obje države najveće nuklearne sile.

“Svjesni smo te odgovornosti”, rekao je ruski predsjednik, primijetivši kako je

Biden donio “odgovornu i pravodobnu” odluku, produljivši Ugovor START-3 na pet godina (početkom veljače ove godine, op.GN.).

Putin o hakerskim napadima:

Putin je odgovorio na pitanje o hakerskim napadima. Kazao je kako se hakerski napadi na Rusiju često izvode s američkog teritorija, ali da Moskva ne vjeruje da je Washington zainteresiran za ovo pitanje.

Putin se također prisjetio hakerskih napada na američki naftovod. Američka tvrtka platila je otkupninu nakon računala zaraženih virusom. Dio te otkupnine, podsjetio je Putin, vraćen je.

“Ali kakve veze Rusija ima s tim”, retorički je upitao Putin. “Moramo odbaciti ove insinuacije.”

“Iz američkih izvora proizlazi da se najveći broj hakerskih napada na svijetu provodi iz američkog cyber prostora. Kanada je na drugom mjestu, slijede dvije latinsko-američke zemlje, a zatim Velika Britanija. Rusija se u tome popisu zemalja iz čijeg se cyber prostora provodi najveći broj cyber napada ne pojavljuje”, izjavio je Putin, iznoseći široj javnosti malo poznate podatke.

Istodobno, Sjedinjene Države poslale su Rusiji 2020. godine 14 zahtjeva u vezi s hakerskim napadima i 2 zahtjeva 2021. godine. I dobili su iscrpan odgovor na svaki zahtjev, izjavio je ruski predsjednik.

Samo 2021. godine Rusija je poslala 35 zahtjeva za hakerske napade iz Sjedinjenih Država, a tijekom posljednje dvije godine bilo ih je oko 80. I niti jedan ruski zahtjev nije dobio odgovor, kazao je Putin.

Veleposlanici se vraćaju na svoja radna mjesta

Američki veleposlanik u Rusiji i ruski u SAD-u vraćaju se na posao, „složili smo se da je to pitanje riješeno“, kazao je Putin, dodavši kako je vrijeme povratka diplomata na njihova mjesta samo tehničko pitanje.

Istodobno je kazao kako su na sastanku obojica predsjednika kazala kako je ova tema izuzetno važna u svijetu općenito, a za Sjedinjene Države i Rusiju u jednakom iznosu. Putin je također konstatirao kako su njegovi pregovori s Bidenom prošli dobro.

Z. Meter: Biden homogenizira Zapad; Putin s Kinom gradi novu konturu svijeta

Komentari

komentar

You may also like