Zoran Meter: „Afera Khashoggi“: SAUDIJCI PRIJETE CIJENOM NAFTE OD 200 DOLARA

Rasplamsava se diplomatski sukob između Zapada i Saudijske Arabije zbog saudijskog disidenta, američkog državljanina i novinara The Washington Posta Jamala Khashaggija, oštrog kritičara vlasti u Rijadu, koji je 2. listopada ušao u zgradu saudijskog generalnog konzulata u Istanbulu i više od tamo nije izišao.

Rijad na sve načine nastoji obuzdati politički sukob i gnjev Zapada. Pa iako o tome nema službenih priopćenja, on, kao i često do sada, posredstvom svojih medijskih resursa odašilje jasne poruke i svoje stavove, a ovoga puta daje do znanja kako bi cijena nafte mogla narasti do 200 dolara, a geoplitičke posljedice mogle ići u korist Iranu.

U nedjelju, 14. listopada, na sajtu saudijskog medija Al-Arabya, objavljen je članak glavnog urednika te panarapske televizije Turkija Aldakhila, u kojem se ne govori samo o „naftnim posljedicama“ za Zapad, već i o onom što je prošli tjedan izjavio i američki predsjednik Donald Trump u svom intervjuu Fox Newsu na ovu temu (11.10. u emisiji «Fox & Friends»). Dakle, Aldakhil isto kao i Trump (teško je ne uvidjeti sinkroniziranost takvih stavova), kaže, kako Rijad može zaustaviti kupnju oružja i vojne tehnike iz SAD-a, koji na saudijsko tržište isporučuje oko 10% svoje ukupne proizvodnje oružja za izvoz. Također se navodi o 800 milijardi dolara saudijskih investicija u američko gospodarstvo, između ostalog i kroz kupnju američkih državnih obveznica.

Treba naglasiti i kako je burzovno tržište u Saudijskoj Arabiji, na prvi dan otvaranja (u nedjelju,14.10.) zabilježilo pad od čak 7% nakon izjave američkog predsjednika o mogućoj „ozbiljnoj kazni“ za Saudijsku Arabiju u svezi nestanka novinara Khashoggija (Trumpov intervju za CBS).

Turske tajne službe dostavile su američkoj strani podatke i audio i video snimke koje potvrđuju smrt mučenjem oporbenog saudijskog novinara, objavio je u četvrtak na večer The Washington Post. Ti podaci svjedoče o tome, da je Khoshaggi ubijen unutar saudijskog konzulata u Istanbulu. WP je izvjestio kako je 59-ogodišnji novinar ubijen od strane grupa 15 osoba, koje je Rijad poslao isključivo za izvršenje te zadaće.

Osim toga, WP pretpostavlja, pozivajući se na izvore u američkim obavještajnim krugovima, kako je saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Salman naredio prijevarom namamiti Khashoggija u zgradu konzulata u Istanbul, a navodno je sam prijestolonasljednik jamčio njegovu zaštitu od pokretanja istrage i dobivanje visoke državne dužnosti ukoliko se vrati u Saudijsku Arabiju. Iako su ovo samo pretpostavke američkog medija, svejedno se radi o vrlo teškim i neugodnim optužbama po saudijski državni vrh i njihov imidž na Zapadu i svijetu općenito. Ali to je težak udarac i po imidž predsjednika Donalda Trumpa čiji je zet Jared Kushner u vrlo bliskim odnosima s princom bin Salmanom, a to je, uostalom, i sam Trump.
Zato bez ikakve dvojbe možemo zaključiti slijedeće:

Pred Trumpom je sada vrlo neugodna situacija. Približavaju se izbori za Kongres, presudni za njegov daljnji politički život. Osim što mu se „tovari“ suradnja s Rusima (iako odnosi između dviju država nikada nisu bili gori nego što su u vrijeme dvogodišnjeg trajanja Trumpovog predsjedničkog mandata), Trumpu sada prijeti i afera sa saudijskim novinarom. Njezina neugodnost je velika jer je upravo Trumpova administracija reanimirala američke odnose sa Saudijskom Arabijom (i Izraelom) nakon što su oni u vrijeme Obamine administracije bili ozbiljno narušeni, prije svega zbog Obaminih nastojanja za približavanje Iranu i potpisivanja nuklearnog sporazuma s Teheranom, čemu su se Tel Aviv i Rijad snažno protivili. Treba se prisjetiti i kako je Obamina administracija otvorila tajne dosjee za utvrđivanje odgovrnosti Rijada za terorističke napade na SAD 11. rujna 2001., a nakon što je ona postala lako prepoznatljiva, Kongres je također omogućio pokretanje sudskih procesa od strane žrtava tih terorističkih napada protiv Saudijske Arabije. Međutim, dolaskom Trumpove administracije sve je to zaustavljeno: sporazum s Iranom jednostrano je napušten, sankcije Teheranu ponovo uvedene, oružje Saudijcima prodano i td.

Dakle, sada nastaje nova idealna platforma za izgradnju oš opasnijih strategija orkestriranih političko-medijskih napada na Trumpa od strane njegovih oponenata iz Demokratske i dijela Republikanske stranke i njihovih golemih medijskih resursa. Kongres, ionako negativno nastrojen prema Trumpu, zaprijetio je sankcijama Rijadu, a Njemačka, Francuska i Velika Britanija u nedjelju su zajednički zatražili provođenje duboke istrage ovog, po Trumpa i Rijad vrlo neugodnog tragičnog događaja.

A što god da Trump sada poduzme neće po njega ostati bez političkih posljedica. On sada jedino može i mora odvagnuti koje će posljedice biti po njega manje štetne: one, ukoliko se odluči na kažnjavanje Rijada, ili one, ukoliko se odluči na „progledavanje“ Rijadu „kroz prste“ u ime „viših ciljeva“ tj. interesa korporativnog biznisa i američkih regionalnih geopolitičkih strategija. Pretpostavljam kako će Trump ići na neku kombinaciju tih dviju opcija, možda kroz metodu „umjerenog kažnajvanja“, koja bi zadovoljila širu domaću i svjetsku javnost, ali, što je najvažnije, i interese Washingtona i Rijada. Naravno, Rijad će formalno morati odglumiti određenu uvrjeđenost i ljutnju, ali ona će, svakako, biti kratkoga vijeka. Jer Rijad u sigurnosnom smislu u bliskoistočnoj regiji ne može ništa bez oslanjanja na SAD i spreman je otrpiti i puno jače kritike, pa i određene sankcije nižeg intenziteta od strane Washingtona. Saudijska Arabija zavađena je s mnogim bitnim igračima, kako onim nearpskim poput Irana i Turske, tako i arapskim, poput Katara, Jemena, Sirije, a da bi si mogla dopustiti komoditet svađanja i neprijateljstva sa SAD-om.

S druge strane, Sjedinjene Države nikada neće „rezati granu na kojoj sjede“, a Saudijska Arabija jedna je od tih „grana“, koja desetljećima izdašno puni američki proračun. Američke političke elite ovu će aferu nastojati iskoristiti isključivo u svrhu međusobnih unutarpolitičkih obračuna i borbe za vlast. Pa ako bi, eventualno, Trumpovi oponenti njega i uspjeli detronizirati (u što ne vjerujem), i neka nova administarcija vrlo bi se teško odrekla unosnih stotina milijardi saudijskih dolara koje im je Trump ostavio „u amanet“. Američka politika bila je i ostala pragmatična – vođena isključivo zaradom i novcem. Sve iznad toga, uključno i moral, humanost i općeljudske vrijednosti, svedeno je na pustu retoriku – melem za uši domaće i svjetske javnosti i opijum za mase.

 
(Video) Trump: S. Arabija kupuje puno oružja u SAD-u, pa mrtvi novinar nije povod za sankcije

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like