Zoran Meter: Američki Senat priprema udar na Saudijsku Arabiju

Iako se u globalnom medijskom prostoru polako smanjuje interes za zvjersko ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kraljevska obitelj u Rijadu i dalje nema mogućnosti za konačan otklon od tog neugodnog problema po njihov ugled, ali i ugled čitave zemlje u svijetu, koji je ionako ispod svake prihvatljive razine. Jer čini se, kako usprkos Trumpovim pokušajima smirivanja stanja oko tog nemilog događaja i njegovog “pada u zaborav” (poput mnogih neugodnih epizoda i sekvenci iz prošlosti koje se samo tiču, ili je u njih neposredno umješana visoka politika i tzv. nacionalni interesi), na američkoj političkoj sceni napetosti i nesuglasice o tom pitanju sve više jačaju. Tako upravo ovih dana velika većina američkih senatora želi poslati oštar odgovor Saudijskoj Arabiji zbog ubojstva spomenutog novinara, smatrajući, kako je odgovor predsjednika Donalda Trumpa adresiran Rijadu bio nedovoljan. Međutim, uoči glasovanja slijedećeg tjedna Kongres još nije zauzeo zajednički stav.

Čini se kako neposredni cilj protumjera prema Rijadu nije direktno vezan sa samim Khashoggijevim ubojstvom, već je primarno orjentiran na intervencionističku arapsku koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja je vojno angažirana u susjednom Jemenu protiv tamošnjih šijtskih pobunjenika tzv. huta, iz političkog pokreta „Ansar Allah“. Naime, početkom idućeg tjedna Senat namjerava provesti do sada neviđeno glasovanje o prekidu američke potpore tom ratnom sukobu – konkretnije – arapskoj koaliciji.

Senator Bernie Sanders iznio je prijedlog rezolucije u skladu sa zakonom o vojnim ovlastima, navevši, kako je Senat po prvi put ovaj zakon želio iskoristiti 1973.g. za ograničavanje američkih vojnih intervencija u inozemstvu. Imajući u vidu da za usvajanje rezolucije treba svega 50 glasova, demokrati su uvjereni da će ona biti i usvojena. Neovisno o protivljenju senatora republikanca Boba Corkera (predsjednik senatskog Odbora za međunarodne odnose) i nekoliko drugih republikanaca, rezolucija ima i jednog koautora iz redova Republikanske stranke – senatora Mikea Lee. Osim zabrane američkog zračnog tankanja goriva za zrakoplove saudijske koalicije (što je Pentagon s Rijadom dogovorio prošloga mjeseca), ova rezolucija, prema navodima pojedinih demokrata, također traži od predsjednika Trumpa obustavu pružanja materjalne i tehničke pomoći.

Međutim, Corker smatra kako rezolucija neće ići tako daleko, kao i da će Trumpova administracija opovrgavati njezinu zakonitost. On, naime, smatra, kako se Saudijskom Arabijom i Jemenom treba pozabaviti kroz drugi zakon, a ne ovaj koji se odnosi na vojne ovlasti. A taj drugi zakonski prijedlog osmišljen je od strane senatora New Jersey Boba Menendeza i ima pet dvostranačkih koautora – uključno i petoricu tzv. iranskih jastrebova. Za razliku od Sandersove rezolucije, Menendez ne nudi potpunu zabranu američke potpore arapskoj koaliciji, već samo onu koja se odnosi na zračno tankanje njihovih zrakoplova u Jemenu. Ali on također zabranjuje prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i sankcije protiv saudijskih državnih službenika i članova kraljevske obitelji zbog Khashoggijevog ubojstva i sprječavanja dostave humanitarne pomoći Jemenu. Corker se nada kako će taj zakonski prijedlog uspjeti uputiti senatskom odboru za međunarodne odnose idućega tjedna.

A jučer su turski mediji priopćili kako je šef turske obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan prošli tjedan obavio sastanak s američkim senatorima na temu ubojstva Jamala Khashoggija, što također može dati dodatni impuls za potporu spomenutoj Sandersovoj rezoluciji. Naime, poznato je kako Turci posjeduju snimku tog gnjusnog zločina koji se odigrao u prostoru saudijskog generalnog konzulata u Istanbulu. Iz senatskog Odbora za obavještajne poslove potvrdili su natpise turskih medija, ali nisu objavili s kim se točno Hakan Fidan susreo.Ovdje treba naglasiti i kako se senator Mark Rubio iz Virginie (demokrat) također  pridružio petorici dvostranačkih senatora, predstavivši svoju rezoluciju, u kojoj se navodi kako je Senat „uvjeren da je Muhammed bin Salman bio suučesnik u ubojstvu Jamala Khashoggija“. Inače, Rubio se još u listopadu pridružio četvorici senatora-republikanaca, zatraživši od predsjednika Trumpa obustavu svih pregovora o nuklearnoj suradnji s Rijadom. Narednih dana u Rijad namjerava putovati i američki ministar za energetiku Rick Perry (koji sudjeluje u tim razgovorima).

Istodobno, senator Dick Durbin još je jednom pozvao Donalda Trumpa na protjerivanje saudijskog veleposlanika Khalida bin Salamana iz Washingtona (on je, inače, brat  princa Muhammeda). Princ Khalid navodno je telefonski rekao Khashoggiju kako će dobiti dokumente o razvodu u konzulatu u Istanbulu, da ih dođe podignuti i da mu jamči osobnu sigurnost, a čime je na kraju to jamčenje rezultiralo dobro je znano – komadanjem njegovog tijela i rastakanjem u kiselini te prolijevanjem nastale „razrjeđene kaše“ u kanalizaciju. Podatke o tom razgovoru nedavno je objavila ni manje ni više nego CIA, ne mogavši ih baš sasvim potvrditi kao točne, a što se može protumačiti jedino kalkulacijom u svrhu visoke državne politike i ostavljenja manipulativnog prostora za njezino donošenje konačne odluke oko toga je li saudijski prijestolonasljedni princ kriv ili to nije.

U prošli utorak grupu senatskih vođa o ubojstvu saudijskog novinara informirala je direktorica CIA-e Gina Haspel, što je proturječilo izjavama državnog tajnika Mikea Pompea i ministra obrane Jamesa Mattisa od prošloga tjedna, kada su kazali kako nema „neposrednih dokaza“ o sudjelovanju u Khashoggijevu ubojstvu saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana. Jučer je agencija Reuters objavila kako njih dvojica namjeravaju o svemu upoznati Senat slijedeći tjedan. Međutim, iz nekog razloga Gina Haspel ih je preduhitrila.

Možemo zaključiti slijedeće:

Demokrati su odlučni sprječiti nastojanja republikanaca za unošenje izmjena tijekom glasovanja o Sandersovoj  rezoluciji idućega tjedna. Međutim, čak ako ta rezolucija i prođe, vođe republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa neće htjeti osporavati Trumpov stav o Saudijskoj Arabiji. Senat će, najvjerojatnije, biti primoran glasati za rezoluciju o Jemenu tek nakon što demokrati pod svoj nadzor stave Predstavnički dom u siječnju iduće godine. Ali od tada će i Republikanci ojačati svoje pozicije u Senatu, što će otežati prebacivanje dokumenta u Predstavnički dom. Naime, senatski Odbor za međunarodne odnose trebao bi s početkom iduće godine od Corkera preuzeti manje kritičan političar u odnosu prema Trumpu i Saudijskoj Arabiji – James Risch.

Ali neovisno o svemu, zastupnici su uvjereni kako će Kongres usvojiti protusaudijsku rezoluciju.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like