Zoran Meter: evo tko je stvarni pobjednik jučerašnjih predsjedničkih izbora u RH!

Foto: dnevno.hr

Mirosav Škoro hrvatskom političkom establišmentu zadao je ozbiljan udarac i, kako se čini, biračima i građanima Republike Hrvatske ne želi sugerirati kojemu od dvoje kandidata u drugom krugu oni trebaju dati potporu. Tu je grešku još 90.-ih godina činio tadašnji čelnik HSP-a i jučer deklasirani predsjednički kandidat Anto Džapić (za mene je ispao veći komičar i od samoga Juričana jer se uopće i kandidirao na ovim izborima) koji je u sličnim slučajevima uvijek „leđa držao“ HDZ-u, što je njegovu stranku koštalo ne samo ozbiljnije političke uloge u društvu (za što je uz mudrije vodstvo imala itekako dobru šansu), već ju je, u konačnici, dovelo i do političke „eutanazije“ i raspada na niz stranaka pravaškoga predznaka s više-manje identičnim političkim programima.

Prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva o konačnim rezultatima u nedjelju održanog prvog kruga predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj, jasno je kako u drugi krug idu Zoran Milanović – koji je osvojio 29,55% i Kolinda Grabar-Kitarović s osvjenih 26,65% glasova izišlih birača.

Tijekom jučerašnje izborne noći, u hrvatskim elektroničkim medijima, nekako, poput mantre, ponavljala se teza kako je najveće iznenađenje ovih izbora bio neočekivano dobar rezultat predsjedničkog kandidata Daria Juričana, koji je osvojio 4,61%. Međutim, jedino pravo iznenađenje, a za mene i jedini pravi pobjednik prvog kruga izbora ipak je Miroslav Škoro! A isticanje Juričana, kao „iznenađenja“, prije svega ukazuje na nelagodu dominantnih političkih elita iz dvaju tabora – HDZ-a i SDP-a – zbog Škorinog uspjeha, koji, zapravo, razotkriva svu sadašnju slabost ovog stranačkog dvojca, koji se u posljednjih 30 godina na hrvatskoj političkoj sceni izmjenjuje na vlasti i koji se, očito, nalazi u zenitu svojih snaga i svojih mogućnosti. Zato im i je puno lakše isticati satiričnog i, po njih, politički potpuno bezopsanog Juričana kao „pozitivno iznenađenje izbora“ nego jednog Škoru, koji je, zapravo, učinio pravo čudo. Novopečeni političar, bez bilo kakvog prethodnog iskustva „plivanja u mutnim političkim vodama“ i prljavim i zakulisnim političkim bitkama i beskrupuloznim razračunavanjima, i osoba bez bilo kakve stranačke organizacijske i logističke potpore, Škoro je bio kandidat kojemu nitko od važnijih hrvatskih medija, političkih analitičara ili političkih stranaka dugo vremena nije davao ama baš nikakve šanse za uspjeh. A on ne samo da ih je sve demantirao, već je to učinio i na dramatičan način – umalo još jučer ne deložiravši s Pantovčaka aktualnu hrvatsku predsjednicu i kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović. I ne samo da je njoj „puhao za vrat“ i na kraju završio s manjkom od neznatnih cca. 2% glasova, već je za svega 5% glasova zaostao i za pobjednikom prvog kruga, SDP-ovim kandidatom i „prekaljenim“ političkim „ratnikom“ Zoranom Milanovićem, kojemu niti udružena politička ljevica (i čak 12 političkih stranaka!) i isto takvo biračko tijelo nije omogućilo niti dosezanje rezultata od 30%, što samo ukazuje što hrvatski birači misle o današnjoj ljevici pod vodstvom SDP-a. Slično je i s aktualnom predsjednicom, koju je i sva upregnuta HDZ-ova mašinerija jedva izvukla iz gliba političke propasti i odlaska u prijevremenu političku mirovinu.

Drugim riječima, Mirosav Škoro hrvatskom političkom establišmentu zadao je ozbiljan udarac i, kako se čini, nakon njegovog prvog sinoćnjeg obraćanja biračima i građanima RH ne želi im sugerirati kojemu od dvoje kandidata u drugom krugu oni trebaju dati potporu. Tu je grešku još 90.-ih godina činio tadašnji čelnik HSP-a i jučer deklasirani predsjednički kandidat Anto Džapić (za mene je ispao veći komičar i od samoga Juričana jer se uopće i kandidirao na ovim izborima) koji je u sličnim slučajevima uvijek „leđa držao“ HDZ-u, što je njegovu stranku koštalo ne samo ozbiljnije političke uloge u društvu (za što je uz mudrije vodstvo imala itekako dobru šansu), već ju je, u konačnici, dovelo i do političke „eutanazije“ i raspada na niz stranaka pravaškoga predznaka s više-manje identičnim političkim programima. Škoro je u sinoćnjem govoru nakon objavljenih rezultata izgledao i suvereno i ozbiljno i zrelo, a sve to s vidljivom dozom zadovoljstva postignutim rezultatom, što je uz izvrsno uklopljene taktove njegove pjesme „Vrijedilo je“ ostavilo snažan dojam i na njegove sadašnje, a vjerojatno još i više na buduće pobornike (pogledaj link ispod teksta). Indirektno je svima njima rekao kako on na ovome neće stati i da će „Hrvatsku vratiti narodu“ već na idućim parlamentarnim izborima. Drukčije kazano – Miroslav Škoro će vrlo vjerojatno ići u osnivanje vlastite stranke. Politički kapital, i to kakav, već je sinoć zaradio, zadavši po prvi puta (i to kao potuni autsajder) snažan i ozbiljan politički udarac hrvatskom mainstreamu, ali i nemuštoj hrvatskoj desnici, koja već gotovo tri desetljeća grca u jalovim i egoističkim borbama za nekakvo liderstvo za koje, uglavnom, nemaju niti dovoljno političkog a nerjetko i intelektualnog potencijala i karizme, niti stvarne potpore među biračima.

I zato će od Škore od sinoć strijepiti i hrvatska tzv. ljevica i hrvatska tzv. desnica – tj. ako ćemo govoriti otvoreno a to moramo, proeuropski politički centar – jer tamo niti ima klasične ljevice niti klasične desnice.  Na hrvatskoj političkoj sceni upravo počinju puhati neki novi vjetrovi. Hoće li oni donijeti i kardinalne promjene u društvu bremenitom problemima, na odgovor ćemo morati pričekati barem do parlamentarnih izbora. Ali već je i sada vidljiva tendencija koja ide u prilog jedino Miroslavu Škori. A on, nakon jučerašnje večeri, sasvim sigurno svim svojim političkim oponentima planira zapjevati – „Uzalud vam trud svirači“!
 

Komentari

komentar

You may also like