Zoran Meter: Njemačka i Francuska dogovorile se oko „Sjevernog toka 2“!

Jučer smo pisali o današnjem sastanku u Bruxellessu, kao svojevrsnom „Danu-D“, na kojem se trebalo odlučiti o usvajanju dopuna pravila unutar tzv. trećeg energetskog paketa EU kroz tzv. plinsku direktivu, koja bi Europskoj Komisiji dala veće ovlasti u odnosu na rusko-njemački (europski) plinovod „Sjeverni tok 2“ (i sve buduće plinovode koji u EU dolaze izvan njezinog teritorija). Konkretno, EK bi u tom slučaju raspolagala s pravom određivanja tko ima pravo prodavati plin na teritoriju EU i kroz koje  plinovode. Ta je formula neprihvatljiva za ruski „Gazprom“ (on je u projektu „Sjeverni tok 2“ istodobno i jedini dobavljač i većinski vlasnik samog plinovoda (naravno, i glavni financijer), što se kroz navedene izmjene više ne bi smjelo događati. „Gazprom“ postojano upozorava kako se u ovaj projekt krenulo u vrijeme kada ta pravila nisu postojala, te se sada boji da će EK imati mogućnost namjernog smanjenja uvoza njegovog plina, a time i smanjenja iskoristivosti tog plinovoda u odnosu na njegovu punu protočnost tj. kapacitet. U konačnici bi to za „Gazprom“ značilo neisplativost samoga projekta tj. financijski gubitak.

Pa iako, da su spomenute dopune  danas i bile usvojene (a nisu), one ne bi imale praktični utjecaj na sam tijek izgradnje i dovršetak plinovoda, koji će se gotovo sigurno dovršiti kako je i planirano – do kraja ove godine i o čemu je danas izvjestio operater Nord Stream 2 AG, naglasivši kako se radovi polaganja cijevi po dnu Baltičkog mora nastavljaju zadanom dinamikom. Međutim, zbog spomenutih razloga te bi dopune dovele do novih, kako unutar-europskih tako i tenzija na relaciji EU-Rusija.

A što se danas dogodilo u Bruxellesu?

I tako, Francuska je popustila i pristala na kompromis s Njemačkom o projektu „Sjeverni tok 2“, odustavši od jučerašnje najave davanja svoje pune potpore gore navedenom prijedlogu EK iz sfere tzv. trećeg energopaketa, što je jučer burno odjeknulo diljem svjetskih medija, pa tako i ovog našeg (vidi poveznicu ispod teksta). Takav francuski stav, jučer obznanjen, prijetio je i  raskolom pomno građenih njemačko-francuskih odnosa, poglavito posljednjih mjeseci kada je EU pod snažnim političkim i gospodarskim pritiskom od strane Trumpove administracije (američke carine na europski aluminij i čelik, EU kontracarine, američke jednostrane sankcije protiv Irana, najave carina na europoske automobile…).

A  evo u čemu se sastoji današnji spomenuti kompromis: dvije najvažnije članice EU dogovorile su se o tzv. plinskoj direktivi EU, predloživši njezinu novu formulu kojom se ne blokira ovaj rusko-njemački energetski projekt. Bit dogovora je u tome, da država, na čijem se teritoriju nalazi točka na koju stiže plin iz pomorskog plinovoda (dakle, Njemačka) ima pravo izbora formule primjene plinske direktive EU u odnosu na taj projekt tj. mogućnost njegove neprimjene ako to želi. Drugim riječima, Njemačka bi imala pravo odlučivati o „Sjevernom toku 2“. Dakle, taj bi se kompromis odnosio isključivo na ovaj rusko-njemački (europski) energetski projekt.

Ovaj dokument, kojeg su danas  potpisale dvije zemlje tj. kancelarka Angela Merkel i predsjednik Emmanuel Macron, predstavljen je stalnim predstavnicima svih članica EU i Europskoj komisiji, pri čemu je ova posljednja odmah potom izjavila kako vlastitu poziciju oko trećeg energetskog paketa ona nije promijenila. EK je izjavila kako će o tome razgovarati predstavnici svih članica EU i razmotriti njemačko-francuski prijedlog i već slijedećeg tjedna taj bi dokument mogao biti poslan na glasanje u Europski parlament. Nakon toga dokument bi morao ići na razmatranje u Vijeće Europe i ministara energetike članica EU.





Dakle, ova energetsko-geopolitička saga s velikim ulozima u igri i dalje se nastavlja i neće tako brzo završiti. Ali današnji dogovor Pariza i Berlina projektu „Sjeverni tok 2“ nedvojbeno daje novi „vjetar u leđa“ jer je teško vjerovati kako dogovor  dviju najjačih članica EU (a Njemačka je, k tome, i prije današnjeg dana na svojoj strani po tom pitanju imala i niz drugih zemalja članica) netko u EU sada može sprječiti. To bi, eventualno, mogao učiniti samo neki snažni sigurnosni potres i dramatično zaoštravanje na relaciji SAD (Zapad)-Rusija, nakon kojeg više ionako ništa ne bi bilo važno jer bi se definitivno iskopali duboki rovovi nove hladnoratovske podjele, iz kojih bi, umjesto politike i diplomacije, vrlo brzo moglo progovoriti oružje – prije svega na užas same Europe.

Dan „D“ za „Sjeverni tok 2“: Francuska protiv Njemačke uoči odlučujućeg glasanja?





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like