Zoran Meter: Orban odbacio američki proturuski zahtjev i najavio mađarsku neutralnost!

 

Top vijest objavio je američki medij The Wall Street Jounal, koji piše o tajnom buntu u redovima NATO saveza.

Sve se dogodilo prošli mjesec, piše prekjučer WSJ, kada je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu osobno došao američki veleposlanik u Budimpešti i od njega zatražio pritisak (WSJ doslovno koristi izraz „pritisak“) s ciljem „smanjenja utjecaja Moskve i Pekinga u Europi“, kao i jačanje potpore Ukrajini u njezinom nastavku suprostavljanja Rusiji.

Orban je odbacio obje ideje. On ima i državničku odlučnost i argumente na svojoj strani: Mađarska je vjerna saveznica u NATO-u, koja šalje svoje vojnike gdje treba (uključno i u zonu Baltika, Rusiji „pod nos“), ali razrušiti odnose s Rusijom i Kinom po nalogu Washingtona ona ne želi. Orban želi održavati poslove s Moskvom i sudjelovati u europskim projektima Kine. Zato je on direktno odgovorio američkom veleposlaniku, kazavši, kako svoju zemlju na vanjskopolitičkom planu želi učiniti „neutralnom, kao Austrija“. Time postoji „opasnost da dugogodišnja američka saveznica izleti iz američke orbite“.

WSJ piše kako mađarski premijer poziva kineske investicije u informacijsku infrastrukturu zemlje. Osim toga, zbog smanjenja mogućnosti da se mađarska nacionalna manjina u Ukrajini (u zakarpatju) školuje na mađarskom jeziku, Orban se protivi pregovorima NATO-Ukrajina na ministarskoj razini.Ako ovoj vijesti pridodamo i nedavni otvoreni protukineski govor Georga Sorosa na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, postaje jasno kako su Sjedinjene Države potpuno otvoreno pokrenule, osim već „uobičajene“ proturuske, i onu protukinesku kampanju. Ovdje treba pridodati i jučerašnje riječi španjolskog ministra vanjskih poslova Alfonsa Dastisa, izrečene na prijamu španjolskih diplomata pred kraljem te zemlje Filipom VI., kako je na djelu „transatlantski razvod“ (https://www.abc.es/espana/casa-real/abci-diplomaticos-defendereis-nuestra-democracia-todo-mundo-201901281313_noticia.html).

Američka administracija je na vanjskom planu zaigrala nikada oštriju „igru“. Može se slobodno reći da je Washington krenuo „va bank“, na sve ili ništa u pokušaju očuvanja svoje globalne dominacije od koje više nema ništa. U tu je opasnu „igru“ ovih dna uključio i Venezuelu, želeći, i uspijevajući još jednom dodatno polarizirati svijet i pri tom uništiti i ono malo međunarodnog prava koje je preostalo, makar ono bilo i samo deklarativnog karaktera. Sve se iznova počinje svoditi na poziciju sile, kako je to bilo od barbarskih vremena. Ali ne treba se bojati da će Amerikanci vojno napasti na svoje globalne supranike ili sebi nepokorene zemlje. Treba se bojati kukavičkog stava državnika onih zemalja (uključno, i prije svega europskih), koje zbog toga mogu poslužiti kao „produljena ruka“ Washingtona za njegove opasne ratove i njegove interese. Orban je, htio to netko priznati ili ne, pokazao kako se tom zlu treba suprostaviti. A kome se ratuje neka to čini sam, a ne da druge u njega tjera podmuklim i zakulisnim diplomatskim pritiscima.

Zato će biti zanimljivo čekati američki odgovor Orbanu. On sigurno neće biti javno obznanjen ali uopće ne treba isključiti niti pokušaj njegove unutarnje destabilizacije. Pa Orban je otjerao tog istog Soroša (koji sada „puše“ u Trumpovu protukinesku trubu), čime se zamjerio i liberalima unutar Bruxellesa i Europske unije u cjelini. S jedne strane i Bruxelles bi se rado riješio neugodnog „samostalnog igrača“, koji ne igra po njihovim pravilima, ali, s druge strane, ovakav Orbanov odlučan istup protiv američkih težnji za radikalizacijom stanja na europskom tlu dodatnim podizanjem tenzija protiv Rusije i Kine Bruxellesu itekako odgovara. Europskim se političarima ipak ne ratuje, a njihova povijesna sjećanja o tragičnim zbivanjima na Starom kontinentu još su sigurno vrlo živa. Ova situacija je po Washington još više neugodna jer je Mađarska važna sastavnica Višegradske skupine država, preko koje on nastoji projicirati svoje interese unutar EU, prije svega u njezinom „starom“ – zapadnom krilu. Zanimljivo je da će se idući mjesec sastanak Višegradske skupine održati po prvi put izvan njihovog teritorija, štoviše i izvan Europe – u Izraelu! Onom istom koji snažno podupire tu organizaciju, a istodobno snažno kritizira politiku EU u odnosu na sebe i palestinsko pitanje. Osim toga, Izrael već duže vrijeme kritizira EU zbog jačanja antisemitizma, ali je zanimljivo da za takvu pojavu, koja je još daleko izraženija nego u samoj EU, ne kritizira i jednu Ukrajinu. Dakle, prljave igre se nastavljaju. Državnici, pa tako i oni hrvatski, u svemu ovome moraju iznaći mudrosti i hrabrosti, i znati se zauzeti primarno za vlastite nacionalne interese, a tek onda za one zajedničke. Jer tako rade svi.

U tom ću smislu završiti s jučerašnjim riječima španjolskog kralja Filipa VI., izrečenim diplomatima te zemlje: „Ne bojte se teškoća, budite strogi i vjerni svojim zadaćama, trezveni u uspjesima. Uvijek imajte na umu, da država – to je sve!“

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like