Zoran Vukman: Idem se u crkvu pokloniti Kristu ako dobijem svoja 2 m2 prostora

Zanimljiv detalj: zadnje javne mise s narodom bile su 19.03.’20. na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske, a mjere njihove zabrane istječu 1. svibnja, na blagdan sv. Josipa Radnika, dok se s misama uz prisuće vjernika nastavlja na prvu subotu svibnja, 2.05.’20., i blagdan sv. Atanazija.

Hrvatski biskupi su u svojim priopćenjima vjernicima prepisali mjere za održavanje misa koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ono što je zapanjujuće, kao nastavak njihove bijedne oportunosti, je činjenica da se HZJZ miješa u stvari koje se tiču jedino Crkve, a to je sam tijek liturgije – do te mjere da preporučuju da misa bude što kraća!?

Pretpostavljam kako je HZJZ preporuke donio savjetujući se s crkvenim osobama.
Ako je i ako nije, to je jadno za biskupe i Katoličku crkvu pa ih pitam – hrvatske biskupe – tko vam vodi vaše mjesne crkve, tko vam vodi vaše biskupije i nadbiskupije? Vodite li ih vi ili država i Zavod za javno zdravstvo? Zašto niste zaštitili autonomiju Crkve u ovim vremenima, a proteklih 40-tak dana bez javnih misa jasno ste pokazali sav vaš sramotni duhovni defetizam, odnosno da je bilo moguće organizirati pastoralni život župa bez prekida, da ste mogli i morali zaštititi pravo Crkve da sama odlučuje o vlastitim prostorima i događanjima u njima kao i o samoj liturgiji. No vi ste već odavno kapitulirali. Vi ste pred zlom ovoga svijeta prošlost i šaka jada. Vama se Sotona smije u lice.

Kada čovjek pročita sve ove mjere HZJZ-a za održavanje misa, izgubi volju ići na takvu lakrdiju, ali ići ću, samo zato, jer znam da je Gospodin Isus Krist još prisutan u tabernakulima.
Idem se pokloniti Njemu ako uspijem dobiti u crkvi svojih dva metra kvadratnog prostora.

 





Komentari

komentar

You may also like