Šizofrenija: Bolji američki predsjednik bit će onaj koji će prije zaratiti s Rusijom

Američki medij The Wall Street Journal objavio je redakcijski članak, u kojemu, zapravo, daje do znanja kako nije jasno koji će predsjednik u idućem mandatu po SAD biti bolji – Donald Trump ili Joe Biden. Naime, u uvodnom dijelu članka stoji slijedeće: „Bit će spektakl, kada se 21. siječnja 2021.g. predsjednik SAD-a Joe Biden osveti Rusiji zato što je ona platila talibanima za ubojstvo Amerikanaca u Afganistanu (vidi link ispod teksta). On će zatražiti od CIA-e ruske agente koji su dodijelili nagrade za glave, poslat će Ukrajini pomoć u vidu letalnog naoružanja kako bi se zaštitila od ruske agresije, surađivat će sa saveznicima kako bi potisnuli Rusiju i Kubu iz Venecuele, izići će iz sporazuma o kontroli naoružanja, kojeg krši Rusija, a također će pooštriti sankcije protiv plinovoda „Sjeverni tok 2“.

Nakon ovoga „šaljivog“ uvoda,  taj medij zapravo konstatira kako to Biden nikada neće napraviti i pita se, bi li on uopće bio bolji predsjednik od Trumpa.

WSJ dalje kritizira Trumpa zašto ništa ne poduzima po pitanju navodnog ruskog plaćanja talibanima za ubijanje američkih vojnika iako je „za to znao“ ili je „bio dužan znati“ ali nije znao jer je on najvjerojatnije u Putinovom novčaniku.

Drugo, WSJ kritizira Trumpa jer Rusija želi SAD-u stvarati probleme, čime se ona bavi još od 2008.g. i intervencije u Gruziji. Baš je tada Joe Biden reagirao i za to optužio administraciju Georga Busha ml., te pozvao na „resetiranje“ odnosa s Rusijom. Međutim Putin djeluje i u američkom dvorištu, podržavajući režim Nicolasa Madura u Venecueli, „zabija klin“ među saveznike u NATO-u prodavajući Turskoj sustave S-400, podupire „krvavi režim“ Assada u Siriji, blokira embargo na izvoz oružja Iranu, njegovi agenti žele likvidirati dvojnog agenta u Velikoj Britaniji, ubivši umjesto njega britanskog državljanina, navodi WSJ.

S druge strane, tvrdi WSJ, Rusija se umiješala u američkem izbore 2016.g., „pred nosom Obame i Bidena“. Dalje navodi kao simpatije Trumpa prema Putinu izgledaju čudno i da gotovo graniče s divljaštvom. Takav pristup samo je naškodio Trumpovim političkim pozicijama, nakon čega je on zaoštrio proturuske sankcije, prodao Ukrajini protutenkovske rakete, izišao iz sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, i pokušao zaustaviti „Sjeverni mtok 2“. A time je učinio sve ono što Biden i Obama nisu htjeli. „On (Trump) ponaša se prema Rusiji kudikamo oštrije nego Obama i Biden i sva njihova vladavina“, naglašava WSJ.

Zato bi Amerikanci željeli znati što namjeravaju Biden i Trump ako se podaci o ruskom plaćanju talibanima pokažu točni, i hoće li Trump i tada ustrajavati na pozivu Putinu na sastanak G7 u SAD-u? Ako to učini, tada će taj njegov potez biti ravan onom prošlogodišnjem, kada je talibane pozvao u rezidenciju u Camp Davidu, navodi američki medij.





WSJ zaključuje kako postoji „zabrinutost da g. Trump može sklopiti s Putinom dogovor u svom drugom mandatu“ i da je ta zabrinutost „posve utemeljena“. „Da smo mi bar uvjereni da će Biden biti bolji od njega, ali može se dogoditi da on bude još gori“.

Pa iako ovaj članak WSJ prilično odudara od tradicionalnog „lupanja“ po Trumpu i odavanja hvalospjeva Bidenu, on u svojoj biti Trumpu nastoji vezati ruke i gurnuti ga u novu konfrontaciju prema Rusiji. Štoviše, to se gotovo pa nameće kao imperativ da bi on uopće i dobio šansu za pobjedu na jesenskim izborima. Trumpu se, osim toga, direktno želi onemogućiti njegova, inače (s gledišta državne politike i zdrave logike) posve racionalna želja (od koje se demokratima, američkoj „dubokoj državi“ i „jastrebovima iz obje dominantne političke stranke „diže kosa na glavi) da na idući sastanak G7 pozove i Vladimira Putina jer se, kako sam kaže, bez Rusije ne mogu riješiti mnogi svjetski problemi, kao i zato što upravo o tim problemima najvećim dijelom i raspravljaju čelnici zemalja G7.

Sve što se danas događa u američkom unutarnjem političkom životu i u medijima je toliko konfuzno, proturječno, licemjerno, isprepleteno lažima, obmanama, osobnim, grupnim ili korporacijskim interesima, da je pravo pitanje zaporavo ono – u kojem to smjeru danas idu Sjedinjene Države – još donedavno uzor svjetske demokracije, poštivanja ljudskih prava i mnogo čega drugog –  pozitivnog? Odgovor na njega, očito, trebali bi dati ne politički analitičari, sociolozi ili drugi stručnjaci iz sfere društvenih znanosti, već – psihijatri.





 

Z. Meter: Traže sankcije protiv Putina! Rusi plaćaju napade na američke vojnike?

 

Komentari

komentar

You may also like