Medij: Biden bi trebao postići dogovor s Putinom i postati „novi Nixon“

Bivši pomoćnik američkog predsjednika Reagana piše kako je došlo vrijeme da Amerikanci zauzmu novi pristup odnosima s Rusijom i da bi sastanak Bidena i Putina za to mogao biti dobar početak.

Sjedinjene Države trebale bi sklopiti dogovor s Rusijom, jer daljnja konfrontacija neće svijet učiniti sigurnijim, izjavio je za medij The American Spectator specijalni pomoćnik bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana Doug Bandow.

Bandow je naveo kako bi Joe Biden mogao postati “novi Richard Nixon“. Prema autoru, Biden bi mogao “otići u Rusiju” i uspostaviti odnose koji su “previše važni da bi ih se potpuno uništilo“.

To je posebno važno u situaciji kada dolazi do zbližavanja Moskve i Pekinga, a događa se upravo zbog sadašnje politike američkih vlasti, navodi iskusni bivši političar.

Istodobno, kako je primijetio, “Putinova vlada ne predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama “.

“Izravni napad na Ameriku je nezamisliv. Što se tiče europskih zemalja, barem onih koje se ne graniče s Rusijom, one također isključuju mogućnost rata. Da su zabrinuti zbog toga, više bi trošili na svoje vojske.”





Govoreći o američkim interesima, skrenuo je pozornost na to da se daljnje širenje NATO-a na te interese ne odnosi.

“Što je najvažnije, Sjedinjene Države moraju obećati da se ni Gruzija ni Ukrajina neće pojaviti na popisu država članica saveza”, kazao je Brandow i preporučio da čelnici dviju zemalja “idu na neku vrstu pregovaranja” – na primjer, u borbi protiv terorizma ili u odnosima s nizom zemalja Bliskog istoka i Latinske Amerike.

Ovdje bismo mogli dodati kako ovakve teze nisu nikakav poseban ekskluzivitet navedenog savjetnika bivšeg američkog predsjednika Regana posljednjih mjeseci, nakon što je Biden postao čelni čovjek Bijele kuće. Naime, veliki je broj i analitičara i komentatora diljem svijeta (pa i na našem portalu) koji upozoravaju na ubrzano jačanje rusko-kineskih odnosa, kao posljedice snažnih političkih i sankcijskih pritiska Washingtona i na Moskvu i na Peking.





„Osovina“ tih dviju zemalja pri sadašnjim okolnostima ruske strateške vojne moći i kineske globalne gospodarske moći, ali i one vojne koja također predstavlja i više nego respektabilnu silu s tendencijom ubrzanog približavanja dvjema jedinim nuklearnim velesilama, jednostavno izgleda nesalomljiva i itekako sposobna pružiti otpor globalnim američkim ambicijama koje imaju cilj uspostavu globalne američke dominacije (hegemonije) ili, blaže rečeno, američkog predvodništva svijeta u 21. stoljeću.

Je li predstojeći summit Biden-Putin i stvarno zamišljen kao nekakva prekretnica u krajnje zaoštrenim odnosima SAD-a i Rusije (EU je tu manje bitna, Bruxelles će se ionako prema Moskvi postaviti onako kako to odredi Washington) tek ostaje za vidjeti. Ali nepobitna je činjenica kako je njega inicirao i na njemu inzistirao upravo Joe Biden. A sigurno mu politički cilj nije s Putinom u luksuznom švicarskom hotelu piti viski ili čaj.

Komentari

komentar

You may also like