Medij: Istodobna borba protiv Kine i Rusije ravna je samoubojstvu

Kineski medij Global Times piše o tome kako će se razvijati kinesko-ruska suradnja, kao i o zajedničkim strateškim interesima nakon jučerašnjeg posjeta Sergeja Lavrova Kini. Naglašava se kako su Sjedinjene Države počele strateški nekorektnu borbu na dvije fronte s Rusijom i Kinom, što će dovesti do američkog poraza

Nijedan američki saveznik neće moći izdržati sukob pojedinačno ni s Pekingom ni s Moskvom. S tim u vezi, biti neprijatelj i Kine i Rusije istodobno jednako je strateškom samoubojstvu, navodi Hu Xijin, glavni urednik medija Global Times.

U ponedjeljak je američki državni tajnik Anthony Blinken otišao u Bruxelles, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istog dana u Kinu. Ta su se dva događaja možda samo poklopila u vremenu, ali nakon kinesko-američkih razgovora na Aljasci potakli su maštu javnosti, napominje Hu Xijin.

“Imajte na umu da su Kina i Rusija više puta naglasile da su ‘partneri, a ne saveznici’. Dvije zemlje i dalje zadržavaju tu poziciju, usprkos sve većem pritisku Sjedinjenih Država“, navodi glavni urednik Global Timesa„Washington se sa svoje strane ne umara pozivati ​​na jačanje saveza za sučeljavanje Kine i Rusije. Naravno, svijet ne želi biti podijeljen u dva vojna bloka koji se međusobno bore. I u takvoj je situaciji jasno tko djeluje protivno željama međunarodne zajednice i tko se drži visokih moralnih načela, a tko ih gubi.”

Hu Xijin je naglasio kako ne postoji gornja granica rusko-kineske suradnje.

„Te će se zemlje ne samo strateški podržavati, već će se rame uz rame nositi s budućim izazovima. Obje su zemlje vrlo jake i nijedan američki saveznik ne može izdržati sukob pojedinačno ni s Kinom ni s Rusijom. Biti istodobno neprijatelj i Kine i Rusije još je više ravno strateškom samoubojstvu”, navodi urednik Global Timesa i dodaje kako se za nadati da će „američki saveznici biti sposobni zadržati bistru glavu i da neće slijediti Ameriku u njezinu sukobu s Kinom i Rusijom“.





„Bez obzira na prošlost, Peking i Moskva postali su strateški partneri koji se ne mogu međusobno odvojiti. Obje države ne samo da održavaju i razvijaju svoje odnose, već se i suočavaju s izazovima rame uz rame. Iza ovog stanja stvari stoje nebrojene snage. To je neizbježni izbor dviju država i njihovih naroda u 21. stoljeću, a to je ono što svijet očekuje od ove dvije velike sile“, tvrdi glavni urednik Global Timesa.

Suvremeni okvir za izgradnju kinesko-ruskog strateškog partnerstva počeo se oblikovati 1990.-ih. Tijekom posljednjih 30 godina dogodile su se duboke promjene stanja u svijetu i u odnosu snaga. Odnosi između Kine i Rusije postaju sve bliži te je ojačana njihova strateška koordinacija koja je izdržala test vremena.

Kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo u koordinaciji za novo doba postalo je najvažniji diplomatski i strateški resurs Kine, odnosno Rusije, a služi kao potpora dvjema zemljama u suočavanju s vanjskim izazovima. Obje su strane imale strateške koristi, navodi se dalje u članku.





Usprkos posljedicama pandemije 2020., trgovina između Kine i Rusije treću je godinu zaredom premašila 100 milijardi dolara, a Kina je već godinama najveći ruski trgovinski partner. Rusija je 2020. izvezla 83,57 milijuna tona nafte u Kinu, ostajući njen najveći dobavljač nafte, zajedno sa Saudijskom Arabijom, koja je u Kinu izvezla 84,92 milijuna tona nafte. Opskrba naftom iz ovih dviju zemalja povećala je energetsku sigurnost Kine, navodi se u tekstu.

Uz to, Kina je najveće izvozno tržište ruskih poljoprivrednih proizvoda, kojih prije 10 godina nije bilo. Kina i Rusija upravo su potpisale memorandum o razumijevanju za zajedničku izgradnju međunarodne lunarne istraživačke stanice. Znanstvena i tehnička suradnja postala je novi smjer.

Kina i Rusija pridržavaju se načela ne sklapanja klasičnog savez i nalaze se isključivo u ravnopravnom strateškom partnerstvu, za razliku od Washingtona koji „dominira svim odnosima između Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, vrlo često namećući volju saveznicima“.

Kina i Rusija zajedno sa zemljama Srednje Azije stvorile su Šangajsku organizaciju (za suradnju) (ŠO). … Rusija je također aktivno uključena u suradnju u okviru kineske inicijative Pojas i put, a da ne spominjemo koordinirane akcije dviju zemalja u UN-u, navodi se u tekstu kineskog medija.

Komentari

komentar

You may also like