Medij: Jasno je kako kraha Rusije neće biti

Europa koja želi zadržati svoju sigurnost mora pregovarati s Rusijom. Načela na kojima se dosad temeljila njezina politika ne odgovaraju stvarnosti, navodi Reinhard Krumm, voditelj bečkog ureda Zaklade Friedrich Ebert u autorskom članku u njemačkom mediju Frankfurter Allgemeine Zeinung – FAZ.

Autor smatra kako je očekivanje SAD-a i EU o propasti Rusije bilo glupa strategija i da se sigurnost u Europi pogoršala nakon proširenja EU. Čini se kako EU mora jasno definirati svoje interese i pregovarati s Rusijom s jedinstvene pozicije. Ali kako to postići, kada njezin istok nastupa s rusofobne pozicije?

Reinhard Krumm tvrdi kako je sada relevantno postaviti pitanje jesu li načela na kojima se politika EU sada temelji ispravna, a radi se o slijedećim načelima: status quo europske sigurnosti i odnosi s Rusijom, iako nisu optimalni, prilično su stabilni; Rusija je država u političkom i ekonomskom padu; srednjoročni i dugoročni političko-vojni rizici politike EU-a i Sjedinjenih Država su mali.

Odmah daje i odgovor, kazavši kako sve tri teze ne odgovaraju stvarnosti:  stanje europske sigurnosti je alarmantno, sporazumi o razoružanju su raskinuti, a ruski susjedi iz EU-a i njihovi odnosi s Rusijom nisu ni sigurni ni stabilni i upozorava kako možda još nismo niti dosegli najnižu točku.

Na kolaps ruskog gospodarstva može se čekati godinama, a upitno je hoće li do njega uopće i doći, što baca sumnju na pretpostavku kako su sankcije učinkovito sredstvo za promjenu smjera ruske politike. Dodaje kako je usprkos snažnim sankcijskom pritisku rusko gospodarstvo zapravo prilično stabilno jer se oslanja na rastuće cijene nafte i čvrstu makroekonomsku politiku.

Istodobno su se, kaže autor, povećali vojno-politički rizici. Rusija koristi svoju vojnu snagu za provociranje Zapada i ima veliku spremnost na rizik, kao i strast za samopotvrđivanjem. Ukazuje i na veliku moć veta kojeg Rusija ima u Vijeću sigurnosti UN-a i upozorava na rizik od velikih kriza koji se posljednjih godina povećao zbog zabluda.





Ovakav razvoj događaja, navodi autor dalje, ne zadovoljava interese Njemačke i EU jer se zajednička europska sigurnost ne može postići starom politikom. San o tome da će Rusija zbog političkih i ekonomskih poteškoća odstupiti i okrenuti pogled prema Zapadu neće se ostvariti usprkos činjenici da u Rusiji raste nezadovoljstvo korupcijom.

Unutarnji razvoj Rusije, kao i razvoj njene vanjske politike, koji je izazvao tako emocionalno odbacivanje unutar EU i Sjedinjenih država – zadivio je i Istok i Zapad i doveo do paralize razmišljanja –  nitko ne zna što dalje.

Pregovori su alat za ostvarivanje svih interesa, navodi dalje Reinhard Krumm i kaže kako oni imaju smisla samo ako pripremaju uvjete za stvarni dogovor. To se dogodilo na sastanku Bidena i Putina u Ženevi, ali to se ne događa u EU, jer još nije došlo do razvoja zajedničkih interesa, tvrdi on.





                     

 

Komentari

komentar

You may also like