Medij: nakon ruske krađe ukrajinskih brodova, Kijev gradi „flotu komaraca“

Objavljujemo najzanimljiviji dio članka američkog medija The National Interest o ukrajinskoj pomorskoj floti, gotovo devastiranoj nakon ruskog pripajanja Krima, autora Sébastien Roblina sa Sveučilišta Georgetown. Tekst se ukratko može sažeti na to da je Rusija ukrala ukrajinsku mornaricu, a da joj Washington sada pokušava dati novu flotu “komaraca” koju je Kijev spreman graditi i koja bi se sastojala od malih, brzih i prikrivenih ophodnih plovila kratkog dometa koja bi se teoretski mogla pokazati održivijima i upotrebljivijima od velikih fregata i razarača. Države članice NATO-a Ukrajinu već u tom smislu opskrbljuju, dio toga dostavlja se besplatno jer se radio o plovilima izašlim iz operativne uporabe zapadnih država.

Kad su ruske snage zauzele poluotok Krim u ožujku 2014., zarobile su i većinu ukrajinske mornarice, uključujući i značajan broj korveta, jedinu podmornicu ukrajinske mornarice, pa čak i njezin program napada dupinima na neprijateljske ciljeve. Osim toga, do 75% osoblja ukrajinske mornarice napustilo je svoja mjesta ili prebjeglo na stranu Rusije – uključno i samog zapovjednika mornarice. Moskva je na neka od starijih plovila Ukrajini vratila, ali je taj proces prekinula nakon ruskog otvorenijeg miješanja u sukob na istoku Ukrajine, navodi se u tekstu američkog medija.

Gubitkom Krima Ukrajina je lišene i velikih prostora Sevastopolja, dotadašnje glavne baze ukrajinske mornarice koje se sada nalaze u zapadnim ukrajinskim lučkim gradovima Odesi i Mikolajivu. Jedini značajniji ratni brod je protupodmornička fregata Hetman Sahaydachniy, koja je za vrijeme državnog udara bila raspoređena u misiji protiv piratstva kod Somalije.

Preostala plovila su raketni čamac P153 Pryluky (trenutno bez raketnih bacača), amfibijski desantni brod Yuri Olefirenko (kapacitet: jedna mehanizirana pješačka satnija), minolovac i razni manji ophodni čamci.

Ukrajinsko pomorsko zrakoplovstvo sada posjeduje samo nekoliko transportnih zrakoplova, osam protupodmorničkih helikoptera Mi-14 i Ka-27 i dva hidroaviona Be-12.

U tekstu se podsjeća i na incident iz studenog 2018. g. kada su ruske pomorske snage zarobile novi manji ukrajinski brod koji je pokušao kroz Kerčanski tjesnac ući u Azovsko more skupa s posadom. Incident je ukazao kako bi Rusija mogla zabraniti plovilima iz zapadne Ukrajine pristup njenoj obali na istoku, uključujući ključnu luku Mariupol.





U izgradnji dviju korveta Ukrajini sada pomaže i Turska, koja joj također izvozi i četrdeset osam borbenih bespilotnih dronova TB2 Bayraktar, od kojih će šest biti u sastavu mornarice.

U tekstu se također navodi kako netko može pomisliti da s obzirom na dominantnu vatrenu moć ruske Crnomorske flote u vodama oko Ukrajine, obnova ukrajinske mornarice predstavlja ludost te se daje primjer iz rusko-gruzijskog rata iz 2008., kada je gruzijska mornarica je uništena, uglavnom u luci, bez bilo kakvih gubitaka kod ruskih snaga.

Međutim, zaključuje autor, primarna misija ukrajinske flote „komaraca“ ostaje patroliranje, i praćenje kako bi se spriječile prijetnje “sive zone” uz ukrajinsku obalu i podržale operacije kopnenih snaga gdje je to moguće.





Komentari

komentar

You may also like