Medij: opasne, nekontrolirane aktivnosti Kine i Rusije u svemiru

Veliki broj satelita vojne, obavještajne, navigacijske, komunikacijske, meteorološke ili bilo koje druge namjene od nemjerljive su važnosti za funkcioniranje suvremenog svijeta ali i za nacionalne sigurnosti ključnih država koje imaju mogućnost korištenja svemira u te svrhe. Međutim, u Zemljinoj orbiti postaje sve veća gužva pa je nužno uspostaviti određena zajednička pravila ponašanja kako bi se izbjegle sve neugodnosti i opasnosti. Jedna od njih je vezana i uz tzv. svemirski otpad koji sve više ugrožava navedene aktivnosti i može postati vrlo neugodan i skup po čitavi svijet. O tome govori i članak britanskog The Telegrapha autora Dominica Nichollsa, u kojemu se naglašava „pogubna“ djelatnost Kine i Rusije u tom kontekstu.

Kinesko samostalno testiranje protu-satelitskih projektila rezultiralo je s dodatnih više od 10 posto svemirskog otpada u niskoj Zemljinoj orbiti, navodi se u članku.

Prema mišljenju zapovjednika stožera zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva, ako se rat u svemiru prepusti na milost i nemilost Kini i Rusiji, koje će ga koristiti za svoje “neodgovorne” akcije, Britaniju bi to moglo koštati milijardu funti dnevno. Agresivne aktivnosti država poput Rusije i Kine “prijete mirnoj uporabi svemira” i mogle bi dio Zemljine orbite učiniti “potpuno neupotrebljivim za korištenje”, rekao je zapovjednik RAF-a Sir Mike Wigston. Šef RAF-a je upozorio da “usmjereno energetsko oružje” može zaslijepiti senzore i oštetiti satelite, koji bi tada mogli napustiti stabilnu orbitu i izgorjeti dok prolaze kroz Zemljinu atmosferu. Kritizirao je Kinu zbog razvoja protu-satelitskih raketa izravnog uspona koje se lansiraju sa Zemlje i mogu uništiti satelite u orbiti.

Kina je 2007. raketom uništila meteorološki satelit, iza kojega je ostalo više od 3000 fragmenata duljih od 10 centimetara.

“Ako zamislimo kako ukupan broj objekata ove veličine iznosi oko 22 tisuće, tada čak i jedan neodgovorni potez može dodati značajnu količinu krhotina u orbiti”, rekao je Wigston. “Rastuća količina krhotina u niskoj orbiti može dosegnuti neku vrstu praga, nakon čega započinje lančana reakcija sudara – to je takozvani Kesslerov efekt (Kessler effect) – i kao rezultat toga, dio svemira postat će potpuno neupotrebljiv.” “Budući sukob možda neće početi u svemiru, ali ne sumnjam da će se vrlo brzo proširiti u svemir i, možda će se upravo tamo odrediti pobjednik i poraženi”, naglasio je Wigston.

U svojim govorima tijekom virtualne konferencije o svemirskoj obrani, drugi vojni i industrijski čelnici pozvali na nastavak razrade pravila za aktivnosti u svemiru.





General Sir Patrick Sanders, šef Strateškog zapovjedništva Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da su sateliti danas toliko važni u svakodnevnom životu ljudi u Britaniji, da bi zemlja bila prisiljena trošiti milijardu funti dnevno u slučaju prekida veza. “Pristup globalnoj, pouzdanoj i čvrstoj satelitskoj komunikaciji presudan je za našu sposobnost projiciranja svoje moći i postizanja ciljeva iz sfere nacionalne sigurnosti”, kazao je general.

Sanders je izjavio kako su precizni navigacijski i vremenski signali ((Precision Navigation and Timing signals) koji se prenose sa satelita presudni i za vojne operacije i za gospodarstvo. To nam pomaže „pronaći prijatelje u gradu ili na putu“, „omogućuje našem financijskom sektoru svakodnevnu transakciju u milijardama funti “, kazao je dalje i dodao slijedeće: „Zamislite svijet bez takvog pristupa. Što ćemo onda? Kako ćemo raditi svoj posao? Bit će to nevjerojatno teško.”

Uz to, pozivajući se na izvješće Ministarstva obrane iz 2018., kazao je kako bi odsijecanje točnih podataka o navigaciji i vremenu tijekom pet dana koštalo 5,2 milijarde dolara.





Na konferenciji se također govorilo o jednom ruskom geostacionarnom satelitu koji manevrira i “parkira se” u sumnjivoj blizini svemirskih letjelica koje pripadaju drugim zemljama. Prema mišljenju glavnog zapovjednika zrakoplovstva Wigstona, “ovo je možda bio dokaz gospodarske ili vojne špijunaže”. Prema njegovim riječima, Kina planira postati dominantna svemirska sila do 2045. godine, a provedba tih planova “podržava se razvojem kibernetskih, elektromagnetskih i kinetičkih sustava, koji bi potencijalno mogli predstavljati prijetnju ostalim korisnicima u svemiru”.

UN je 6. studenog izglasao potporu britanskoj rezoluciji o uvođenju pravila i načela odgovornog ponašanja u svemiru.

Ruski predstavnik u UN-u rekao je kako neke zapadne zemlje pokušavaju diskreditirati pokušaje Moskve za sprječavanje utrku u naoružanju u svemiru. Međutim, njemački predstavnik je izjavio slijedeće: “Rusija nije uspjela pomiriti svoj pristup s činjenicom da već posjeduje takve uređaje koji se mogu smatrati oružjem, i da ih nastavlja razvijati.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like