Medij: ruska „silicijska dolina“ u Vladivostoku

Ako želite baciti pogled na ambicije Rusije da stvori vlastitu Silicijsku dolinu, vrijedi krenuti na 6400 kilometara dalek put istočno od Moskve, u ruski Daleki istok. Već je predloženo novo ime za ovo područje – otok Cyborg, navodi Isabelle Khurshudyan u svom članku u The Washington Postu

U članku se navodi kako Rusija želi stvoriti svoju „Silicijsku dolinu“ na otoku Russky, spojenim mostom s najvećim ruskim gradom na tihooceanskoj obali – Vladivostokom.

Ruska vlada očekuje stvaranje inovacijskog centra u području robotike i umjetne inteligencije s ciljem povećanja ruskog potencijala za konkurenciju Sjedinjenim Američkim Državama i azijskim tehnološkim divovima.

Već je predloženo novo ime za ovo područje – otok Cyborg.

“Imamo san”, kaže Artur Biktimirov, neurokirurg koji radi s izvođačem visokotehnoloških proteza Motorica, koji dio posla obavlja na otoku Russky i planira proširiti svoje aktivnosti.

Na to računa i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je 2017. godine, obraćajući se grupi studenata o važnosti robotike i umjetne inteligencije rekao: “Svatko tko postane lider na ovom području vladat će svijetom”. Na konferenciji o umjetnoj inteligenciji, navodi se dalje u članku, Putin je krajem prošle godine upozorio kako “povijest poznaje mnoge slučajeve kada su velike globalne korporacije, pa čak i zemlje doslovno prespavale tehnološki iskorak i preko noći bile zbrisane s povijesne pozornice”.
Dalje se govori o problemima s kojima se Rusija u tom segmentu suočava: strani ulagači strahuju od zapadnih sankcija, mnogi mladi Rusi odlaze u inozemstvo kako bi ostvarili veću zaradu u tehnologiji i drugim područjima, čime pridonose odljevu mozgova.

Kako bi popravile ovakvo stanje, vlasti su odabrale ruski Daleki istok, smješten na pragu Kine, Korejskog poluotoka i Japana. Državni fond osnovan po Putinovom nalogu ulaže u projekte u rasponu od Motorice koja proizvodi proteze do Promobota koji proizvodi izuzetno realističke robote.

“Još uvijek pokušavate forsirati ono što se na Zapadu pojavilo kao organska inicijativa odozdo prema gore”, kaže Jeffrey Edmonds, viši suradnik u think tanku u Arlingtonu, VA. “Vlada Sjedinjenih Država ne mora poticati istraživanje umjetne inteligencije jer lokalne tvrtke to žele učiniti same.”

U članku se navodi zanimljiva usporedba prema kojoj, sa svojim brdovitim krajolikom i širokim mostovima, Vladivostok podsjeća na San Francisco.

Zahvaljujući očekivanom preseljenju Motorice na otok Russky, tvrtka će postati prvi tehnološki startup sa sjedištem na njemu. S manje od šest tisuća stanovnika, otok Russky je uglavnom nerazvijen teritorij, osim kampusa Dalekoistočnog saveznog sveučilišta, koji je ovdje otvoren 2013. godine i koji je domaćin godišnjeg međunarodnog dalekoistočnog ekonomskog foruma.

Motorica je predložila da se otok od 97 četvornih kilometara (gotovo dvostruko veći od Manhattana) pretvori u posebnu zonu, gdje će se ukinuti zakonska i regulatorna ograničenja za implantacijske uređaje i senzore, što će zapravo ubrzati razvoj takvih medicinskih tehnologija. Tako je nastala ideja o otoku Cyborg.
“Čini se da malo kasnimo s umjetnom inteligencijom, ali barem imamo na raspolaganju najbolje programere na svijetu”, izjavio je Ilya Chekh, čelnik Motorice koja sjedište ima u ruskom inovacijskom središtu Skolkovo, pokraj Moskve.

Komentari

komentar

You may also like