Meter: London će se priključiti Berlinu i Parizu u sankcijama protiv Rusije zbog Navalnog

„Saga“ oko trovanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navalnog se nastavlja i poprima sve komičnije konture. Osim što sve skupa u toj „aferi“ izgleda teatralno (osim, naravno, zdravstvenog stanja samog Navalnog) i izrežirano prema scenariju puno više namijenjenom djeci nižeg dobnog uzrasta ili osobama s posebnim potrebama nego ozbiljnim ljudima koji razmišljaju svojom glavom, svakodnevno pristižu i nove vijesti koje sve to i potvrđuju. Osim što se sama njemačka javnost u dobroj mjeri smije nedavno izrečenim konstatacijama Alekseja Navalnog o svom trovanju u intervjuu za njemački Bild, u „sagu“ se upravo  umiješao i bivši njemački kancelar Gerhard Schreder koji vlasnika ovog njemačkog medija namjerava tužiti zbog objavljenih kleveta od strane Naavalnog, bez da mu je dana mogućnost da se od njih obrani (o tome više u drugom dijelu teksta).

Međutim ono što je u Hrvatskoj javnosti prošlo bez ikakvog odjeka je činjenica, da je 6. listopada Međunarodna agencija za zabranu kemijskog oružja izjavila kako je Navalni bio otrovan nekim oblikom nervno-paralitičke supstance koja bi spadala u vrstu otrova „Novičok“, ali koja se ne nalazi na spisku zabranjenih supstanci i kemijskih sredstvava u Konvenciji o zabrani kemijskog oružja. Ovakva konstatacija, koja zbunjuje i same stručnjake i koja se može tumačiti na više načina, dovoljno govori o svemu. Npr. prema njoj bi se možda moglo raditi i o trovanju lijekom poput onoga za liječenje Alzheimerove bolesti, koji je inhibitor holinesteraze (enzima koji pospješuje razgradnju kemijskog spoja po imenu holin). Tu mogućnost spomenuta Međunarodna agencija nije utočnila. S druge strane Rusija kritizira Njemačku da s njom nije željela podijeliti nalaze o trovanju Navalnog, već ih je samo dostavila u spomenutu agenciju za zabranu kemijskog oružja na analizu. Rusija je Njemačkoj uputila čak 4 takva zahtjeva, s ciljem otpočimanja istrage koja bez tih analiza nije moguća, ali je u Berlinu uvijek po tom pitanju nailazila na „zid šutnje“. Prije nekoliko dana ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je na sastanku s predstavnicima Udruženja europskog biznisa u Rusiji izjavio kako liječnici berlinske klinike Charite, u koju je iz Rusije zrakoplovom prebačen Aleksej Navalni na daljnje liječenje, nisu u krvi Navalnog pronašli nikakve otrove, već da je to učinjeno u laboratoriju njemačkog Bundeswehra, o čemu je izvijestila njemačka vlada tj. osobno kancelarka Angela Merkel 2. rujna. Nije teško pretpostaviti što je Lavrov time želio reći.

Međutim, sve je ovo, koliko god izgledalo „trapavo“, ipak osiguralo dovoljan politički okvir za uvođenje proturuskih sankcija. Njihov oblik – tj. hoće li one biti oštre ili „kozmetičke“ prirode, govorit će o slijedećem: ukazat će na to, kakav daljnji politički smjer i kakve političke odnose s Rusijom u buduće želi graditi u prvom redu Njemačka, a onda i čitava EU i Zapad u cijelosti. Ako sankcije budu stroge, a pri tom se prije svega misli na zaustavljanje energetskog projekta plinovod Sjeverni tok 2, radit će se o dugoročnim namjerama Berlina (i Washingtona) za konfrontaciju s Moskvom; i obratno, ako sankcije budu „kozmetičke“, radit će se o ostavljanju „otvorenih vrata“ za suradnju s Rusijom i normalizaciju odnosa, ali, moguće, i o „pranju obraza“ Berlina koji je iz nekog razloga, vrlo vjerojatno potpuno svjesno (jer odmah se moglo nazrijeti u kome smjeru vodi medijski presing oko Navalnog, započet još s prvim vijestima o njegovu trovanju dok je još bio u Rusiji) ušao u ovu neugodnu „aferu“ s potencijalno vrlo visokim geopolitičkim posljedicama.

A onaj koji je uvijek spreman sankcijski kažnjavati Rusiju, svakako je London. Tako je danas britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio kako će Francuska i Njemačka svojim partnerima u Europi predati prijedloge o sankcijama protiv ruskih fizičkih osoba i jedne strukture u svezi s incidentom sa zdravljem Alekseja Navalnog. Zajedno s partnerima, nad uvođenjem sankcija protiv ruskih službenih osoba radit će i London, izjavio je Raab. Obećao je i sankcije protiv onih koji su sudjelovali u razradi programa kemijskog oružja Novičok.

Ovdje je zanimljivo kazati i kako se sam Aleksei Navalny obratio UN-u sa zahtjevom za istragom njegovog trovanja, čime se, ako zahtjev bude prihvaćen, ova afera de facto izdiže s europske i na globalnu razinu.

Sada bih se vratio gore spomenutoj, danas objavljenoj vijesti o namjeri Gerharda Schredera za podizanje tužbe za klevetu.
Naime, bivši njemački kancelar, koji je tu dužnost obnašao od 1998.-2005. godine, poduzet će pravne korake protiv medijskog koncerna Axel Springer SE zbog objave kleveta na svoj račun u mediju Bild od strane Alekseja Navalnog. Ex kancelar nezadovoljan je činjenicom da mu nije bilo omogućeno iskazati svoje mišljenje o tim klevetama. A radilo se o optužbama Navalnog prema kojima je Schreder, kao sadašnji predsjednik vijeća direktora ruske naftne tvrtke „Rosnjeft“ i šef vijeća dioničara tvrtke Nord Stream AG, dobio „tajne isplate“ od ruske vlade, ali pri tom nije priložio bilo kakve dokaze za svoje tvrdnje, kazavši, kako se radi o njegovu osobnom mišljenju. Također je kazao kako je Schreder „Putinov potrčko“.

Gerhard Schreder je na svom Linkedinu napisao slijedeće: „Shvaćam teško osobno stanje u kojemu se nalazi gospodin Navalny. Međutim njegove izjave u intervjuu novinama Bild i bild.de o navodnim „tajnim isplatama“ su laž. On je sam kazao kako nema dokaza za njegove neutemeljene tvrdnje. Osim toga, novine Bild i bild.de rasprostranile su te izjave bez da su zamolile za moje gledište o tome. Zato se smatram obveznim poslužiti pravnim metodama protiv izdavačke kuće, koja je ozbiljno prekršila moja osobna prava.“  Također je dodao da će se to isto dogoditi i bilo kojim drugim medijima ako budu prenosili takve lažne izjave, koje je plasirao Bild. Sam Schreder je pritom ponovio i svoje, već ranije javno izražene stavove, kako se „trovanje gospodina Navalnog mora transparentno objasniti od strane ruskih institucija“.

„Saga“ s Navalnym u glavnoj ulozi ide dalje pa ćemo, svakako, nastaviti pratiti njezin razvoj do kraja – ako ga uopće ikada i bude u smislu razjašnjenja o tome, što se uistinu ovdje i dogodilo.

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like