Ministar Beroš prestrašeno oko nabave cjepiva Sputnik V. Evo kako to rade Slovaci

Međutim, za razliku od slovačkog premijera, koji otvoreno poziva na „ostavljanje geopolitike po strani“ u ovom globalnom zdravstvenom problemu, nekima u hrvatskom političkom vrhu, očito, tako nešto još je uvijek vrlo „sklizak teren“. Jednostavno je vidljiva nelagoda ministra Beroša kada govori o ruskom cjepivu i kada oprezno važe što će reći a da slučajno ne bi sebe ili Vladu RH doveo u nekakvu neugodnu situaciju s mogućim  propitkivanjima izvana tipa onih –  je li Hrvatska dobra saveznica ili ipak želi misliti svojom glavom

Nakon Mađarske koja je već počela koristiti rusko cjepivo Sputnik V protiv koronavirusa Covid-19, i Hrvatske koja je na političkoj i profesionalnoj razini s Rusijom obavila sve potrebne razgovore za hitnu isporuku tog cjepiva čim ga i ako odobri nadležna europska agencija (o tome nešto više u donjem dijelu teksta), i treća zemlja članica EU razmišlja o istoj mogućnosti.

Radi se o Slovačkoj, čiji su vodeći stručnjaci za zarazne bolesti, imunologiju i epidemiologiju zatražili od svoje vlade da započne pregovore s Rusijom o isporuci cjepiva Sputnik V. To je 16. veljače najavio slovački premijer Igor Matović, napisavši na svojoj facebook stranici slijedeće:

“Svi vodeći slovački stručnjaci u području zaraznih bolesti, imunologije i epidemiologije došli su na sastanak komisije s mišljenjem da bi zbog katastrofalnog kašnjenja u isporuci cjepiva registriranih u EU, vlada mogla započeti pregovore s ruskom stranom oko opskrbe cjepivom Sputnik V.”

Nije važno odakle cjepivo dolazi, rekao je slovački premijer. Glavno je da pokazuje izvrsne rezultate i spašava živote, te se već koristi u Mađarskoj. Premijer je također naglasio kako su se svi sudionici sastanka izjasnili za upotrebu ruskog cjepiva u Slovačkoj, dok su se dva političara tome usprotivila. Matović smatra da je, kada postoji prilika da milijunima Slovaka osiguraju kvalitetno cjepivo, potrebno ostaviti po strani pitanja geopolitike. Premijer Igor Matović je na svojoj facebook stranici zamolio građane da podijele svoje mišljenje o tome treba li Sputnik V isporučiti Slovačkoj i vrijedi li pregovarati s ruskom stranom o njegovim zalihama.

Podsjećamo da je ugledni znanstveni časopis Lancet objavio rezultate treće faze kliničkih ispitivanja ruskog cjepiva, potvrđujući njegovu visoku učinkovitost (91,6%) i sigurnost. Tijekom treće faze kliničkih ispitivanja, Sputnik V pokazao je visoku razinu učinkovitosti, imunogenosti i sigurnosti, navodi taj časopis. Sputnik V već je službeno registriran u 27 zemalja svijeta.





U tom smislu nam nisu previše jasne jučerašnje izjave hrvatskog ministra zdravstva Vilima Beroša u središnjem dnevniku jedne hrvatske nacionalne televizije. On je, istina, potvrdio dogovor s Moskvom oko isporuka ruskog cjepiva koje, kako je izjavio, u Hrvatsku može stići u roku od pola dana, ali je pri tom i kazao kako će se ipak čekati potvrda nadležne europske agencije za lijekove – EMA, kako bi, osim što je već potvrđena učinkovitost tog cjepiva, eto mi u Hrvatskoj bili uvjereni i u njegovu sigurnost tj. da ne prouzročuje neželjene nuspojave. Iako i sam Beroš, kao vrhunski liječnik, sigurno dobro zna kao nisu toliko bitne nuspojave o kojima je javno najviše riječi, a tiču se nekih alergijskih i sličnih reakcija, opće slabosti neposredno nakon cjepiva i td. Bitne su one dugoročne posljedice i nuspojave o kojima je za bilo koje cjepivo nemoguće znati prije isteka nekoliko godina a u nekim slučajevima tek i dolaskom novih generacija tj. potomaka cijepljenih osoba. Naravno da takve analize neće moći dati niti EMA niti ih Beroš od nje očekuje.

Međutim, za razliku od slovačkog premijera, koji otvoreno poziva na „ostavljanje geopolitike po strani“ u ovom globalnom zdravstvenom problemu, nekima u hrvatskom političkom vrhu, očito, tako nešto još je uvijek vrlo „sklizak teren“. Jednostavno je vidljiva nelagoda ministra Beroša kada govori o ruskom cjepivu i kada oprezno važe što će reći a da slučajno ne bi sebe ili Vladu RH doveo u nekakvu neugodnu situaciju s mogućim  propitkivanjima izvana tipa onih –  je li Hrvatska dobra saveznica ili ipak želi misliti svojom glavom?

Kolokvijalno rečeno – narod može i umrijeti samo da to bude u skladu s aktualnim geopolitičkim interesima. Uostalom, neka Beroš, ako mu je tako teško i neugodno, poput slovačkog premijera predloži neku vrstu javnog izjašnjavanja građana preko interneta o tom “škakljivom“ pitanju. Vjerojatno bi mu nakon toga bilo puno lakše govoriti. Može i referendum, jer ionako je struka, očito, u drugom planu (što u ovakvim slučajevima nikako ne bi smjelo biti). Pa što to, uopće, za naše političare znači mišljenje jednog uglednog međunarodnog znanstvenog časopisa kada je tu Bruxelles da o svemu odluči. „Neuki“ Mađari su odlučili sami, a na istom su putu vjerojatno i Slovaci. Čisto sumnjamo da će ih netko iz službenog Bruxellesa zbog toga ukoriti ili kritizirati. Uostalom, nije li i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prije neki dan javno priznala svoje i pogreške njenog tima vezano uz nabave cjepiva protiv koronavirusa za EU, koje su i prespore i nedovoljne? Dakle, prije bilo kakvog kritiziranja nacionalnih vlada Bruxelles bi morao najprije „pomesti u svom dvorištu“.





Komentari

komentar

You may also like