Nakon Putinovog govora, State Department objavio želju o nastavku dijaloga s Rusijom

Jučer je, u ranim popodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin održao dugi govor zastupnicima ruskog parlamenta i ključnim osobama iz ruskog društvenog, vjerskog i javnog života. U Zapadnim je medijima uglavnom protumačen kao prijeteći, iako to u svojoj biti nije bio, neovisno o povremenoj oštroj retorici, formuliranoj kao reakcija na oštre zapadne poteze protiv Rusije.

O Putinovom govoru i onome što osobno smatram da je u stvarnosti predstavljao i koju poruku je, prema mom mišljenju Putin primarno želio odaslati, izvijestili smo još jučer u posebnom komentaru, nedugo nakon samog govora (vidi poveznicu ispod teksta). Čini se da je na sličnom tragu i američki State Department, barem ako je suditi po tonu sinoćnje medijske konferencije njegovog glasnogovornika.

Američki State Department očekuje daljnje razgovore s Rusijom o bilateralnim odnosima u bliskoj budućnosti. “Službenici američkog veleposlanstva sastali su se danas s ruskim dužnosnicima kako bi razgovarali o raznim bilateralnim temama, uključujući ruski odgovor na našu objavu (o sankcijama) od 16. travnja. Očekujemo da će se ove rasprave nastaviti i idućih dana. Mi ćemo razmotriti detalje ruskih poteza”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu u srijedu. Prema njegovim riječima, istovremeno Washington smatra kako je najbolji način “plodonosni dijalog i nastavak diplomatske interakcije“.

Kako je objavljeno u srijedu od strane ruskog Ministarstva vanjskih poslova, zamjeniku šefa američkog veleposlanstva u Moskvi Bartu Gormanu uručena je nota u kojoj je objavljeno kako je 10 zaposlenika američke diplomatske misije proglašeno persona non grata i da moraju napustiti Rusiju do 21. svibnja.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 15. travnja uredbu o uvođenju sankcija Rusiji, između ostalog i o protjerivanju 10 ruskih diplomata. Samo dan ranije Biden je telefonski nazvao Putina, nudeći  mu nastavak dijaloga o bitnim svjetskim ali i bilateralnim pitanjima, kao i osobni susret u nekoj od svjetskih zemalja (naknadno je objavio da bi se taj sastanak mogao održati u Europi).

Još je uvijek teško prosuditi koliko je taj sastanak vjerojatan. Njegovom održavanju nužna su popuštanja s obiju strana (ne nužno u samoj javnoj retorici) i priprema određenih sporazuma na nižim razinama – diplomatskim, vojnim, sigurnosnim, jer u protivnom on nema nikakvog smisla.





Bilo koji summit na vrhu ima za imperativ potpisivanje barem nekog od ranije pripremljenih sporazuma, inače može prouzročiti posve suprotan efekt od planiranog: još veće nepovjerenje i produbljivanje krize u međusobnim odnosima. Teško je vjerovati da je Bidenu upravo to i cilj (iako ima i onih koji tvrde kako samo kupuje vrijeme), jer lošiji odnosi s Rusijom od onih koje sada imaju Sjedinjene Države značile bi samo podizanje napetosti na maksimalnu i teško upravljivu razinu. A to nikako nije dobro kada su u pitanju dvije nuklearne velesile, koje zajedno posjeduju oko 90 posto ukupnog svjetskog nuklearnog naoružanja, i koje i same od njega mogu u tren oka biti pretvorene u prah i pepeo.

Top tema: PUTIN: Rusija će sama određivati „crvene crte“ koje njeni suparnici neće smjeti prijeći!





 

Komentari

komentar

You may also like