Nedostojan i Boga i vjernika

Gledam ovu bruku i sramotu oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, gdje slijeće helikopterom u Cetinjski manastir kao diverzant, okružen specijalcima s dugim cijevima. Sramota. Ne širi se kršćanstvo silom, već ljubavlju.
Sam je sebe ustoličio mitropolit Jonakije, u ambijentu suzavca. I to u tuđoj kući, bez suglasnosti domaćina koji te neće. Cetinjski manastir je osnovao Ivan Crnojević, vladar Crne Gore i osnivač Cetinja.

Svojim izjavama patrijarh Porfirije je davao nadu u neke nove vjetrove u SPC, sada je dao loš primjer vjerskog hegemonizma.

Uloga Zdravka Krivokapića, Dritana Abazoviča, Alekse Bečića u rušenju Crne Gore  je sramna. Okupirali su nacionalisti crkvu, pravi vjernici su nedjeljom na liturgiji. Oni ne miješaju vjeru, politiku i etnicitet.

Moju vjeru u Boga ne mogu pomutiti promotori srpskog nacionalizma, nevjernici, koji su najviše zla nanijeli srpskom narodu.

Dojam nakon 24 sata

Slušam Vukanovića iz Trebinja, bio na Cetinju, žali se kako su ga vrijeđali. Što je radio na Cetinju? Sada došao na televiziju, tumači povijest Crne Gore i širi mržnju, uz priču borca protiv korupcije.





Ova oporbe iz RS-a (Republika Srpska, op.GN.) je gora od Dodika tri puta. Da se bod nije uknjižio na gostujućem terenu “srpski svet” bi propao.

Koliko su ljudi prodane duše govore i izjave takozvanih građanista, koji kažu oni su za nezavisnu Crnu Goru ali je Milo kriv za sve. Nitko da objektivno kaže kako se u takvom jednom ambijentu, bio on spontan ili organiziran, takav vjerski čin ne radi. Za to je odgovaran patrijarh Porfirije koji to nije smio dozvoliti.
Vučić odgovori Milu: “Nećete pokoriti Srbiju”. O čemu priča, došao je indirektno u stolni grad jedne nezavisne države da još više podijeli ljude. Kakav manipulator, na podjelama, sukobima vlada.

Slušam Simonovića na NovaS kako za sve okrivljuje Mila Đukanovića. Daleko od toga da branim Đukanovića, čovjek je predsjednik države. Valjda je normalno da predsjednik brani državu.





Kada slušam što pričaju Jeremić i Đilas, oko događanja na Cetinju, to je ista Vučićeva politika, Boška Obradovića i ostalih desničara. Onda smjenjujte Vučića sami. Izbori, između opcija s istom politikom, za mene nemaju nikakvog smisla. A tek priča o izbornim uvjetima i medijima je totalno besmislena.

Za kraj:

Činjenica je kako većina građana Cetinja nije željela da se mitroplit Joanikije ustoliči u Cetinjskom manastiru. Ne ulazeći u politiku, povijest, crkvene kanone, ako te ne žele mještani onda ništa nema smisla. Sve i da si u pravu.

Problem nije vjerski. On je posljedica neriješenih srpsko-crnogorskih odnosa. Za mene Crnogorci postoje, kao i vjernici Crnogorske Pravoslavne Crkve. Odatle treba krenuti kako bi se problem riješio a ne jednostrano nametanje. Srbi imaju taj problem, da drugima koji nisu Srbi, kažu da su porijeklom Srbi. To druge vrijeđa i stvara otpor.

Srpska Pravoslavna Crkva treba doći do vlastite istine, što je njeno a što nije. Da čuje i mišljenje pravoslavnih vjernika koji njoj ne pripadaju. Možda će kroz vlastito suočavanje s istinom i skinuti etiketu remetilačkog faktora u regiji.

Centar za istraživanje u politici Argument
www.bitovik.org.rs

Komentari

komentar

You may also like