Njemačka ministrica obrane: „Onaj tko to ne želi, može ići u Legiju stranaca“

Foto: apa.az

Njemački tjednik ZEIT ONLINE prekjučer je objavio intervju s njemačkom ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, poznatom pod inicijalima AKK. Donosimo vam prijevod intervjua u kojem ministrica Kramp-Karrenbauer govori o njemačkoj strateškoj situaciji, standardima u Bundeswehru, „kritičkim vojnicima“ te budućnosti specijalnih postrojbi njemačke vojske.

 

ZEIT ONLINE: Gospođo Kramp-Karrenbauer, što Vas je privuklo poziciji ministrice obrane?

Kramp-Karrenbauer: Dvije stvari. Susreti s vojnicima, to mogu direktno povezati s vremenom kada sam bila ministrica unutarnjih poslova. Vodim se pitanjem: kako bi se Njemačka trebala u budućnosti postaviti u svijetu? Što nam prijeti? Kako možemo biti jaki? To su pitanja o kojima se kod nas nikada nije posebno ofenzivno raspravljalo. Krajnje je vrijeme za takvu raspravu.

ZEIT ONLINE: Koje je zapravo podrijetlo ovog čudnog dezinteresmana za strateška pitanja?





Kramp-Karrenbauer: Nakon kraja Hladnog rata dugo smo bili u povoljnoj situaciji jer su nas okruživali samo prijatelji. Sada pak osjetimo da 1989. godine nije došlo do kraja povijesti. Umjesto toga svjedočimo sukobima između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, koji nas Europljane grubo suočavaju s pitanjem što smo spremni učiniti za naše vrijednosti i način života. Kada se želimo potvrditi kao Europljani, to možemo napraviti samo zajedno. Očekuje se vodstvo Njemačke, i to ne samo kao gospodarske sile. Radi se o kolektivnoj obrani, međunarodnom angažmanu, strateškom pogledu na svijet, te na kraju o tome želimo li aktivno suoblikovati svjetski poredak

ZEIT ONLINE: Ključna je fraza „okruženi prijateljima“ – čini se da je aneksacija Krima pokazala da je takav stav prema našoj situaciji stvar prošlosti. Ili?

Kramp-Karrenbauer: Rusko vodstvo zastupa svoje interese – povijesno gledano – jako agresivno. Kada dvoji, ono uvijek ignorira pravo na samoodređenje drugih država, što je nepovezivo s našim poslijeratnim poretkom i vrijednostima. Nama su potrebni razboriti odnosi s Rusijom, mi se ne udaljavamo od njih. Zahtjevu sadašnjeg ruskog vodstva moramo istovremeno suprotstaviti jasni stav: mi smo obrambeno sposobni te smo spremni braniti se u nuždi. Vidimo što Rusija radi i nećemo to tolerirati.





ZEIT ONLINE: Što Bundeswehr može učiniti po tom pitanju?

Kramp-Karrenbauer: Bivajući NATO i EU članicom u žiži zbivanja, nama je potreban pregled od 360 stupnjeva. Kada pogledate tko u Europi leži unutar dosega ruskih raketa, vidite da su to samo srednjoeuropske i istočnoeuropske zemlje te mi. Stoga nas veliki broj tih država vidi kao važnog partnera na kojeg se mogu osloniti te koji ima u vidu njihove interese. Tijekom našeg predsjedanja Vijećem Europske unije radit ćemo na zajedničkoj analizi prijetnji jer moramo razvijati obrambeni sustav. Dobar primjer je zračna obrana: tu se sve više i više radi o dronovima, rojevima dronova kojima upravlja umjetna inteligencija ili o nadzvučnom oružju.

ZEIT ONLINE: Koji su bili najteži projekti tijekom prve godine Vašeg mandata?

Kramp-Karrenbauer: Radujem se jer smo donekle povećali društvenu vidljivost Bundeswehra s javnom prisegom pred njemačkim Bundestagom na dan osnivanja Bundeswehra i besplatnim željezničkim prijevozom za uniformirane. Također nam je bilo važno što je Bundeswehru dana nezavisna mogućnost reforme, kao i stručni prijedlog za nasljednika Tornado lovca u vidu Eurofightera i F/18 te promicanje onih dijelova industrije koji se tiču spremnosti i opremljenosti vojske. Ono što nam predstoji je pitanje naoružavanja dronova poradi zaštite naših vojnika i vojnikinja. Dronove želimo drukčije koristiti negoli Amerikanci te vjerujem da imamo dobre argumente za to. Donijela sam strukturalne odluke u vezi desničarskih ekstremističkih ispada u posebnim komandos postrojbama. U svemu što radimo odzvanjaju važna temeljna pitanja. Nadalje, htjela bih govoriti o strateškom usmjeravanju NATO-a, jačanju EU i budućoj ulozi Njemačke.

ZEIT ONLINE: Ideja-vodilja „Građani u uniformama“ – je li ona uopće prikladna za vojnika koji u Afganistanu možda mora nekoga ubiti ili koji se mora boriti s neprijateljem?

Kramp-Karrenbauer: Naravno. Građani u uniformama je i ostaje središnja ideja-vodilja našeg unutarnjeg vodstva. Želimo vojnikinje i vojnike koji kritički sumisle. U dvojbi ili kada nešto pođe po zlu, moraju imati sljedeći stav: Do ovog je došlo, ali nijedan korak dalje! To su pouke iz prošlosti. Svaka osoba koja nosi uniformu, bilo u vojarni u domovini ili u Afganistanu, mora znati da je ona također uvijek predstavnik ove zemlje.

ZEIT ONLINE: Esprit de corps, rat, umiranje za vlastitu zemlju, ubijanje nekoga – sve to nedostaje u javnoj samopredodžbi Bundeswehra. Toga općenito nedostaje u poslije-herojskom društvu. Po čemu bi se onda vojnici trebali orijentirati u takvim situacijama ?

Kramp-Karrenbauer: Mi smo vojska. Naoružani smo. Vojnici u krajnjem slučaju moraju i ubijati. Za razliku od ranije, opasni angažmani u inozemstvu su uobičajeni. Onaj tko ide u Bundeswehr zna to. To i pripada onome što ja podrazumijevam pod obrambeno sposobnom i jakom Europom.

ZEIT ONLINE: Dolaze li desničarski ekstremisti tu možda u jednu emocionalnu prazninu, za koju poslije-herojsko društvo jednostavno nema jezik?

Kramp-Karrenbauer: Većinski dio Bundeswehra dolazi iz sredine društva i aktivno se zauzima za naš ustav. Postoji istančan osjećaj za esprit de corps – uostalom, upravo to čini Bundeswehr privlačnim mladim ljudima. Ideja opće obvezne službe nailazi stoga kod mnogih na odobravanje jer oni traže nešto značajno što ih povezuje s drugima. Neću dopustiti da desničari preuzmu pozitivne pojmove poput esprit de corps i patriotizma.

ZEIT ONLINE: Trenutno se Bundeswehr samo spominje u vezi s desničarskim ekstremizmom. Postoji li tu veći problem nego u ostatku društva?

Kramp-Karrenbauer: Rekla bih: ima više slučajeva – ali se ipak i pomnije gleda u pozadinu. Jedno je svakako sigurno: unutar specijalnih postrojbi njemačke vojske (KSK-Kommando Spezialkräfte) izronilo je posebno puno slučajeva od početka 2017. godine. Meni je jako važno da se ta rasprava vodi, a i donijela sam jasne odluke. Isto tako je važno da se govori o drugim pitanjima: kako možemo nagraditi službu naših vojnika i vojnikinja, koju oni djelomično obavljaju za nas u jako teškim uvjetima? Kako ćemo nabaviti naoružane dronove za zaštitu naših vojnikinja i vojnika? Što će biti s mandatima? Koliko je Bundeswehr opremljen? To je sve važno.

ZEIT ONLINE: Što činite drukčije od vaše prethodnice po tom pitanju?

Kramp-Karrenbauer: Mogu samo reći da postoji jako bliska suradnja između vojnog i političkog vodstva kuće. Svih šezdeset mjera protiv desničarskog ekstremizma u KSK donesene su zajedno s generalom-inspektorom i nadležnim zapovjednicima. To je bio važan signal.

ZEIT ONLINE: Kao i to da nitko nije izrazio sumnju?

Kramp-Karrenbauer: Nema opće sumnje. Stav apsolutne većine naših vojnikinja i vojnika je takav.

ZEIT ONLINE: Žalba vojnika iz KSK citirana je nedavno u Frankfurter Allgemeine Zeitung: ako bi se ubilo četvoricu talibanskih vođa u zadatku života, to bi pak trebao biti uspjeh, no o tome se šuti. Ima li on pravo, zar nije to problem?

Kramp-Karrenbauer: Zadaci KSK-a podliježu posebnoj tajnosti. Ta tajnost pretvorila se djelomice u nepotrebni mit. Iz samih postrojbi dolazi želja za mogućnošću otvorenijeg govora o zadacima. Mi ćemo to omogućiti, to je i dio nedavno donesenih odluka. Svi također znaju da politika ima primat. Bundeswehr je parlamentarna vojska. Kada se pojedini žale da ima premalo zadataka, ja im kažem da to moraju izdržati. Onaj tko to ne želi, može ići u Legiju stranaca. Tada ništa nije izgubio u Bundeswehru.

ZEIT ONLINE: Oružje i streljivo nestali su iz okružja KSK te su obznanjeni planovi o rušenju vlade. Bojite li se?

Kramp-Karrenbauer: To me čini nemirnom. Streljivo ne bi trebalo nestati niti u Bundeswehru niti u KSK. I kada se čita o “Danu X”, kada pojmite kakvim sposobnostima ti ljudi raspolažu, tada zbilja ne uzimam to zdravo za gotovo. Moramo vidjeti što je dovelo do tih nestanaka? Radi li se o šlampavosti i nedostatku discipline? Je li nešto ostavljeno na zadnjoj misiji? Ili je zbilja streljivo ciljano prisvojeno, i za što? Trenutno ne možemo isključiti nijednu od ove tri mogućnosti. Nijedna nije prihvatljiva. Stoga je u tijeku generalna inventura i istraga.

ZEIT ONLINE: Htjedosmo vas pitati u listopadu jesu li mjere protiv KSK bile uspješne?

Kramp-Karrenbauer: Listopad je prijelazna točka. Raspuštanje druge kompanije počinje u kolovozu. Tada ćemo održati pojedinačne razgovore sa svima da bismo utvrdili tko može ostati, a tko mora napustiti KSK. Znat ćemo više o streljivu, ali će i tada u tijeku biti i preinaka izobrazbe. Tada ćemo najprije znati jesu li se hrabri iz posebnih komandos postrojbi iskazali. Jedno je pak sigurno : ako dođe do novih događaja ili ako se još išta dogodi, jasno je da KSK nije razumio da sam odlučuje o tome hoće li ih se zadržati ili će se iz njih napraviti nešto bolje. Tada će slijediti novi koraci.

Izvor: ZEIT ONLINE (https://bit.ly/2WrEvw2)

 

 

Komentari

komentar

You may also like