Opširno dnevno izvješće iz Afganistana: talibani zauzeli regiju Logar; stižu i do Kabula

Donosimo najnoviji presjek najvažnijih događaja na tlu Afganistana u posljednjem danu.

Ukratko, zemlju zahvaća sveopći ratni kaos, talibani napreduju, vladine snage u nekim dijelovima pružaju snažan otpor ali malo tko od stanovnika te zemlje vjeruje u njihov uspjeh u zaustavljanju talibanske ofanzive. Poglavito kada gledaju kako traje evekuacija stranih veleposlanstava i gotovo paničan bijeg njihovih vojnika u sigurnost svojih demokracija. Lažna obećanja o pomoći i prihvatu suradnika američkih i NATO snaga iz redova afganistanskog naroda u zemlje zapadne demokracije ostaju, kako se i moglo očekivati – iluzija. U SAD ih je do sada pušteno svega 700-tinjak od njih 10-ak tisuća. Kanada predstavlja svojevrsnu svijetlu točku, obećavši primiti oko 20 tisuća afganistanskih izbjeglica. Ali što je i to s obzirom na 4 milijuna stanovnika Kabula koji proživljavaju traumu iščekujući dolazak talibana, odmazdu i uvođenje njihovih vjerskih zakona?  S druge strane na sjeveru zemlje formiraju se neke nove snage i tako se čini kako Afganistan nezaustavljivo klizi u začarani krug sukoba i podjela iz kojeg, zapravo, nikada nije niti izišao. Sve u konačnici prijeti novom podjelom zemlje i uspostavi šerijatskog režima u Kabulu i većem dijelu Afganistana, dok će sjeverni narodi formirati teritorij pod svojim nadzorom jer im u protivnom prijeti egzodus.

Ali krenimo redom:

Talibanski militanti zauzeli su afganistansku regiju Logar, koja se nalazi oko 80 kilometara od glavnog grada Kabula.

Prema navodima Associated Press-a (AP) talibani u potpunosti nadziru tu regiju, uključno i njezino administrativno središte.

U međuvremenu su talibani pogubili 15 vođa obrane grada Ghazni. Prije toga, branitelji grada predali su se talibanima.





Talibani su 12. kolovoza uspostavili uporište u stambenim područjima Ghazni, 100 kilometara južno od Kabula.

Rano jutros ušli su u okrug Sayed Karam u regiji Paktia, naseljena Paštunima, koja na istoku graniči s Pakistanom. Zarobili su dva tenka i puno oružja i streljiva. Zapovjednik lokalne policije prešao je na stranu talibana.

Militanti su preuzeli i glavnu radio postaju u Kandaharu. Preimenovat će se u “Glas šerijata”, a emitirat će vijesti i citate iz Kurana, objavljuje ruska agencija TASS.





Jedan od talibana rekao je da su svi zaposlenici radijske postaj nazočni na svojim radnim mjestima.

S druge strane, vladini zrakoplovi bombardirali su talibansku skupinu u regiji Balkh na sjeverozapadu zemlje. U okrugu Dihdadi ubijena su 33 talibana.

Aktivni vojni sukobi nastavljaju se u regijama Nangarhar, Maidan Wardak, Kandahar, Faryab i Balkh.

Afganistanske policijske snage odbile su napad talibana na grad Maimana, sjedište regije Faryab.

“Među ubijenim militantima su ključni zapovjednici, uključujući i zapovjednika posebne skupine talibanske “crvene brigade”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova Faryaba.

Tijekom proteklog dana, vladine snage eliminirale su 172 talibana.

Poglavar Islamske zajednice Afganistana Ato Muhammadi Nur izjavio je u petak o stvaranju narodnih vijeća za otpor tj. za odbijanje ofanzive talibana. Kako je izvijestila televizija Al Alam, on je sudjelovao je na sastanku bivših vojnih zapovjednika tzv. Sjevernog saveza koji se održao u gradu Mazar-i-Sharif, središtu sjeverozapadne regije Balkh.

“Postigli smo dogovor o potrebi konsolidacije svih snaga radi zaštite sjevernih regija zemlje od neprijatelja afganistanskog naroda”, kazao je Nur, inače politički vođa etničkih Tadžika. Na sjeveru zemlje bit će otvoreno nekoliko mobilizacijskih centara za upis dragovoljaca u redove spomenutih narodnih vijeća.

Miliciju će podržati Shahin armijski korpus, kojim zapovijeda brigadni general Zabihullah Mohmand. Vođa Nacionalnog islamskog pokreta, maršal Abdul-Rashid Dostum, etnički Uzbek, koji je bio potpredsjednik Afganistana 2014.-2020., sudjelovao je na sastanku u Mazar-i-Sharifu .

Dopuna informacija:

Talibani se približili Kabulu na 11 kilometara

Talibani su zauzeli veći dio sjevernog, zapadnog i južnog Afganistana, izvješćuje agencija AP.

Njihove snage stigle su do područja Char Asyab, samo 11 kilometara južno od afganistanske prijestolnice, Kabula.

TASS pak izvještava da su talibanski militanti gotovo potpuno zauzeli grad Sharan (oko 200 km od Kabula), glavni grad regije Paktika u istočnom Afganistanu.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da su “svi neprijateljski obrambeni sustavi zauzeti, a gradske administrativne i vladine zgrade opkoljene”.

U tim okolnostima, talibani su pozvali vladine snage da polože oružje, tvrdeći da je za njih “ovo trenutno najbolja prilika da im spase živote”.

U isto vrijeme, talibani su napali grad Mazar-i-Sharif, koji se nalazi na sjeveru zemlje. Snažne borbe izbile su na rubu grada.  Zabihullah Mudžahid tvrdi da su vladine snage pretrpjele gubitke, a talibani “idu naprijed”.

Vlada kaže da su talibani otjerani, ali poznato je da su se strani konzulati već počeli evakuirati u Mazar-i-Sharifu.

Ako se ovako brzo napredovanje talibana nastavi, u pitanje će doći i američko slanje 3000 svojih marinaca u Kabul radi osiguranja žurne evakuacije preostalog osoblja i civila. Naime, ako zakasne, odnosno talibani ubrzaju – njihov dolazak u afganistansku prijestolnicu više ne bi imao nikakvog smisla.
Zapravo, sve je ovo skupa jedan veliki “šamar” talibana SAD-u i njegovom ugledu – ne samo u toj zemlji, već i široj regiji.

Komentari

komentar

You may also like