Osvrt na osudu Amerikanca P. Whelana u Rusiji zbog špijunaže

Jučer je u Rusiji, na moskovskom gradskom sudu, američki, kanadski, britanski i irski  državljanin i bivši pripadnik američke vojske (marinac) Paul Whelan osuđen zbog kaznenog djela špijunaže protiv Ruske Federacije te mu je izrečena kazna od 16 godina strogog zatvora (tužiteljstvo je tražilo 18 godina). Whelan, koji optužbe odbija, najavio je žalbu na ovu presudu.

Čitav proces, još od Whelanovog uhićenja, s pozornošću je pratilo američko veleposlanstvo u Rusiji, a sam je veleposlanik John Sullivan u više navrata i osobno dolazio do suda, ali ga u sudnicu nisu puštali jer se radilo o procesu koji je imao oznaku „tajnosti“ te je čitav postupak bio zatvoren za javnost. Sullivan je proces nazvao netransparentnim. U vrijeme boravka u pritvoru Paul Whelan se u više navrata žalio na svoje zdravlje, kvalitetu medicinskih usluga, zabranu telefoniranja roditeljima i td.

Istražna tijela službeno nisu iznijeli sadržaj optužbe, a iz priopćenja FSB-a (ruske službe državne sigurnosti) utvrđeno je kako je upravo ta služba Whelana uhitila u Moskvi 28. prosinca  2018.g., u vrijeme izvršenja same špijunske operacije. Obrana tvrdi kako je njihov klijent prevaren i da je njemu lažno predan memorijski stik na kojemu je on očekivao dobiti fotografije turističkog obilaska moskovske regije. Međutim, umjesto fotografija tamo su bili dokumenti, kvalificirani kao državna tajna.

Glasnogovornica američkog veleposlanstva u Moskvi Rebecca Ross već je prije izricanja presude izjavila kako „ruski pravosudni sustav ismijava samu ideju pravde“. A spomenuti američki veleposlanik, jučer je, neposredno nakon izrečene presude izjavio kako je „razočaran i ljut“ i da će presuda samo pogoršati odnose između dviju država. Nešto kasnije je izjavio kako nikakvi dokazi Whelanove krivnje na sudu nisu predočeni i da će SAD ustrajati na njegovu oslobađanju posredstvom pravosuđa a ne kroz zamjene. Naime Whelanov odvjetnik pretpostavlja kako bi njegovog klijenta Rusija mogla zamijeniti za Viktora Buta ili Konstantina Yaroshenka koji se nalaze u američkim zatvorima, pod istim optužbama kao i njegov klijent.

Prije uhićenja Paul Whelan bio je direktor zadužen za sigurnost u američkoj automobilskoj tvrtci BorgWarner. Međutim, Whelan, kako se čini, i nije bio baš neki preveliki „dobrica“ tijekom svoje profi-karijere. Tako je 2. siječnja 2019. g. američki medij The Washington Post (vidi poveznicu ispod teksta)  pisao kako je Whelan izbačen iz američke vojske zbog krađe. Službu u američkoj vojsci obavljao je u 2004. i 2006. godini, a iz nje su ga izbacili 2008. g. zbog nedoličnog ponašanja, nakon što je bio osuđen za nekoliko radnji povezanih s krađom, navodi WP. Tada je također navedeno kako Whelan u Rusiju službeno odlazi od 2007. g., a njegovi su poznanici za taj američki medij izjavili kako on „jako cijeni“ Rusiju i govori ruski jezik na njegovoj osnovnoj razini.

Usprkos riječima američkog veleposlanika Sullivana kako neće biti zamjene između osuđenih državljana dviju zemalja, ipak bismo se usudili iznijeti drukčije mišljenje. Suprotno njemu, uvjereni smo kako će do te zamjene prije ili kasnije doći jer obje zemlje po pitanju međusobnih „škakljivih“ špijunskih afera jednostavno tako funkcioniraju. Moglo bi se reći i da one ne ostavljaju svoje agente (ne tvrdimo a priori da je i jedna od spomenutih osoba (dvije zatočene u SAD-u i Whelan)  uistinu agent jer to ne možemo znati a možemo se oslanjati isključivo na sudske presude) „na milost i nemilost“  drugoj strani, iako neki od njih i prilično dugo „odrade svoj dug“ u tamošnjim zatvorima. Prije ili kasnije, poglavito ako se radi o značajnijim agentima, države se za njih pobrinu, najčešće i najbezbolnije upravo obavljanjem zamjena – mi puštamo vašega, vi našega.





A koliki je, i ako uopće je Whelan za SAD „kapitalac“, vidjet će se tek nakon odmaka vremena, kada se oko njegovog slučaja stvari slegnu i sve padne u zaborav. A javnost, više manje – vrlo brzo zaboravlja i puno važnije stvari od Whelana, Buta i drugih, njima sličnih.

 

Američko-ruske špijunske igre: optuženi Amerikanac bio je izbačen iz vojske SAD-a





 

Komentari

komentar

You may also like