Pentagon: Rusija želi utjecati na američke izbore

Šef Pentagona, odnosno američki ministar obrane Mark Esper tvrdi kako Rusija i neke druge zemlje  žele utjecati na nadolazeće izbore u SAD-u, kao i to da Rusija želi utjecati i na izbore u drugim zemljama svijeta.

„Jasno je kako Rusija i druge zemlje, kako mi smatramo, žele utjecati na američke izbore, ako ne i miješati se u njih. Mi naporno radimo. Ministarstvo obrane SAD-a održava međusobne aktivnosti s ministarstvom unutarnje sigurnosti. Potpuno smo uvjereni kako možemo očuvati neupitnost naših izbora, jer je to najvažnija stvar za demokraciju“, kazao je u utorak, 21. srpnja, Mark Esper. Svoje je mišljenje potkrijepio uspješnom provedbom američkih parlamentarnih izbora 2018. godine.

Ovu se izjavu Marka Espera može dovesti u kontekst nedavne izjave Demokratske stranke i Trumpovog protukandidata Joe Bidena, o tome, da se očekuje ruska umješanost u američke jesenske predsjedničke izbore, a što onda, logikom stvari, može utjecati i na njihov legitimitet. Nemali je broj onih koji takva upozorenja demokrata tumače i svojevrsnim alibijem u slučaju izbornog poraza njihvog kanditadta Bidena, a što može biti vrlo opasno s obzirom na moguće osporavanja eventualne Trumpove pobjede upravo s pozicija vječnog ruskog miješanja u političke i izborne procese u američkom društvu, kao da se radi o nekakvoj banana-državi a ne najjačoj svjetskoj vojnoj i gospodarskoj velesili. Jer demokrati dobro znaju kako je „opasni i destruktivni ruski sindrom“ najlakše plasirati u već ionako dovoljno traumatiziranu i psihotičnu američku javnost, a da bi se polučio željeni efekt straha koji onda zamagljuje uvid u sagledavanje pravog stanja stvari i razloge odigravanja pojedinih poteza. Jer, objektivno, Rusija se nije bila u stanju u po sebe zadovoljavajući način miješati niti u izborne procese u sebi susjednim i od SAD-a nemjerljivo slabijim državama – od Gruzije, do Ukrajine (a da i ne govorimo o istočnim članicama EU iz bivšeg komunističkog lagera), a kamoli bi to mogla neometano i neprimjetno činiti u SAD-u.

Ali eto, kada je u pitanju borba za vlast i u SAD-u je sve moguće, pa i ovakva upozorenja od strane demokrata na koja je  Trumpova adminstracija, htjela to ili ne, primorana reagirati.  A to je, čini se, upravo uradio i šef Pentagona kroz navedenu izjavu o neupitnoj sigurnosti američkog izbornog procesa. Pitanje je, samo, hoće li to biti i dovoljno za sprječavanje možebitnog postizbornog kaosa u slučaju nepriznavanja pobjede od strane poražene političke opcije. Jer već je i sada jasno kako će se po bilo koga od suprostavljenih kanditdata zapravo raditi o “pirovoj pobjedi”, koja će za sobom ostaviti dugotrajne “repove” mučne i prljave političke borbe oko strateških koncepcija budućeg razvoja američkoga društva, a posljedično i čitavoga svijeta.

Komentari

komentar





You may also like