Pogled iz Srbije o presudi Ratku Mladiću

Jučerašnja konačna potvrda sudske presude o doživotnoj kazni zatvora srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvala je niz reakcija i komentara u svijetu i regiji. Neke smo od njih danas već i objavili. Maloprije smo dobili tekst autora Slobodana Martinovića iz Srbije koji također objavljujemo u cijelosti i bez prijevoda na hrvatski jezik, isključivo radi jačeg dojma i autentičnosti izraza s obzirom na porijeklo samog autora i predmetnu tematiku.

Evo teksta u nastavku kako  slijedi:

Znalo se, onog dana kada su uhapsili Ratka Mladića, da će biti osuđen na doživotnu robiju. Presuda nije mogla biti drugačija. Predugo živimo posledice devedesetih,  nikako da Srbija sagleda kritički prošlost kako bi nam budućnost bila izvesna. Ovako, vrtimo se u začaranom krugu relativizacije jedne tragične politike koja bi da bude u pravu. To nije stvar prava već istine. A istina je da je Rako Mladić ratni zločinac.

Pre sto godina Srbija je bila jedna od pobednica u Prvom svetskom ratu. Kralj Aleksandar i srpski Generalštab bili su primer vojne doktrine, viteštva i vojničke časti. Danas smo došli, zbog neodgovornosti pojedinaca u srpskom narodu, da se srpskom narodu pripisuje kolektivna uloga zločinaca. U tom kontekstu,  Mladić je i od Srba trebao biti osuđen na doživotnu robiju.

Sve dok budemo tražili opravdanje za zločine u tome šta su drugi radili prema nama, dok se crkve budu podizale iz inata i na tuđem posedu a ne iz ljubavi, nema napretka. Mi nemamo elitu koja ima hrabrosti, znanja, vizije da saopšti istinu. Budućnost zasnovana na istini. Ukoliko se nastavi sa „trovanjem“ mladih generacija na vrednostima koje su zlo, onda nama nema spasa.

Autor: Slobodan Martinović

Centar za istraživanje u politici Argument
www.bitovik.org.rs

Komentari

komentar

You may also like