Politico imenovao mjesto summita Biden-Putin! Koliko je to realno

Utjecajni američki medij Politico, nakon intervjua s bivšim američkim dužnosnicima i drugim stručnjacima, imenovao je nekoliko mogućih mjesta za sastanak predsjednika  SAD-a i Ruske Federacije. Prema navodima tog medija, Vladimir Putin i Joseph Biden održat će summit u Pragu. 

Alternativno se razmatraju kandidature i slijedećih država: Azerbajdžana, Islanda i Slovenije, piše spomenuti američki medij.

Međutim, Kremlj je opovrgnuo informaciju o tome kako je mjesto sastanka dvojice svjetskih političara već određeno. Odgovarajući na pitanje ruske agencije  TASS na tu temu, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov kazao je da “još uvijek nema što reći o mogućem sastanku”.

Podsjećamo kako Moskva još uvijek nije službeno odgovorila na prijedlog američkog čelnika Joe Bidena za sastanak na vrhu dviju zemalja. Taj je prijedlog Biden osobno uputio Putinu tijekom telefonskog razgovora 13. travnja na inicijativu Washingtona.

Međutim, diplomacije dviju strana, kako se može iščitati iz izjava njihovih službenih predstavnika posljednjih tjedana, polaze od pretpostavke kako će do tog sastanka ipak doći, pa se u tom kontekstu najčešće spominje mjesec lipanj, kao najvjerojatniji tajming za njegovo održavanje (Biden u lipnju ionako mora stići u Europu radi summita NATO saveza u Bruxellesu, kao i sastanka na vrhu članica G7 u Londonu). Međutim, još nikakvih, niti neslužbenih informacija o tome gdje bi se summit Biden-Putin mogao održati još uvijek nema, što zapravo potvrđuju i nagađanja spomenutog utjecajnog američkog medija. Jedna od opcija koja se u posljednje vrijeme medijski često nameće kroz izjave austrijskog premijera Sebastiana Kurza, je i ona, da kao domaćin sastanka Biden-Putin bude Beč. Ta je opcija svakako logična jer, iako članica EU, Austrija je, poput Finske koja se također spominjala kao mogući domaćin, vojno neutralna zemlja. Dakle, za razliku od Češke – nije članica NATO saveza.

Što se tiče spominjanja Praga kao mogućeg domaćina američko-ruskog summita na vrhu, teško da će to za Moskvu biti prihvatljiva opcija s obzirom da se rusko-češki odnosi posljednjih tjedana radikalno pogoršavaju  u kontekstu nedavnih čeških optužbi za rusku umiješanost u eksploziju privatnog skladišta oružja u Vrbetici 2014. g, i posljedičnog protjerivanja 18 ruskih diplomata, kao i protuodgovora Moskve kroz protjerivanje 20 čeških diplomata iz Rusije.





Teško je vjerovati da bi se Putin u takvim okolnostima u Pragu osjećao opušteno i dobrodošlo. A takav osjećaj sigurno ne bi bio poželjan start i dobra osnovica za ozbiljne pregovore čelnika dviju globalnih vojnih supersila na koje bi, nedvojbeno, bila usmjerena politička i medijska pozornost čitavoga svijeta.

Komentari

komentar





You may also like