Poljski general predlaže Baltičku uniju protiv Rusije i ne isključuje rat

Čini se kako u medijskom i političkom prostoru svijeta nikada nije bilo više „usijanih glava“ nego što je to sada. I to usprkos činjenici da u u tom istom svijetu nikada nije bilo više različitog ubojitog naoružanja u rukama mnogih, ne samo ključnih država. Obično u takvom ekstremizmu prevladavaju ljudi koji nikada nisu okusili „miris baruta“ ili prolivene krvi na bojišnicama ali zato ratove svesrdno ne samo opravdavaju, već i prizivaju kao najučinkovitiju metodu „pacificiranja“ protivnika. Rjeđe su to profesionalci, koji dobro znaju što rat u stvarnosti znači i koje patnje i boli sa sobom nosi.

Jedna od iznimki, kada je riječ o „hladnim glavama“ profesionalnih vojnika ili pripadnika obavještajno-sigurnosnih zajednica,  svakako je i umirovljeni poljski general Waldemar Skrzypczak.

On je u tamošnjem mediju Defense 24 upravo predložio stvaranje Baltičke unije čija bi aktivnosti bila usmjerena protiv Rusije.

U svom tekstu najprije realno navodi kako se čini da „Rusko Carstvo“ svoju pozornost usmjerava na gospodarsku i vojnu ekspanziju na Bliskom Istoku i u Africi, i upozorava na izgradnju ruskog saveza s Kinom i Iranom i na zatopljenje odnosa sa Saudijskom Arabijom u nadi da će biti moguće istjerati Amerikance s tog područja. Isto tako, kaže on dalje, „i s Turskom, koja postaje Putinov “trojanski konj” u NATO-u i igra ulogu arbitra u regionalnim sukobima“.

Prema Skrzypczaku, NATO savez ne čini dovoljno u obrani zemalja baltičke regije od Rusije i da njegove snage od nekoliko tenkovskih postrojbi i zrakoplova “neće uplašiti Ruse“. Prema poljskom generalu, savez je posljednjih godina u krizi zbog protu-savezničke retorike bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali i dvosmislenog stava Njemačke i Francuske prema Rusiji, te djelovanja Turske koja “vodi svoje ratove “.
Ratoborni general za sve to ima i svoje rješenje te predlaže slijedeće:

„Poljska može biti inicijator Baltičkog saveza na summitu (NATO) saveza . Morate integrirati svoje obrambene sposobnosti u jedinstveni sustav čija će snaga djelovati odvraćujuće. Svi u regiji dijelimo iste ciljeve. I nećemo biti u nemilosti naših zapadnih susjeda, loše pripremljenih za bilo kakav rat. Uključivanje švedskih i finskih pomorskih baza i zračnih luka u NATO-ov obrambeni sustav značajno će poboljšati operativne sposobnosti. Raspoređivanje dijela NATO-ovih pomorskih i zračnih snaga u ovoj regiji tijekom razdoblja mira zasigurno će biti zastrašujuće. Veća odlučnost u reagiranju na ruske zračne provokacije nad Baltičkim morem potvrdit će odlučnost Saveza da brani svoje članice u baltičkim državama. A obrana ove regije ujedno je i obrana Poljske.“

„Cilj NATO-a trebao bi biti stvaranje prednosti nad ruskom Baltičkom flotom. Čini se da će bez sudjelovanja vrlo učinkovitih flota Švedske i Finske i njihovih baza to biti nemoguće, jer Savez mora osigurati bazene Sjevernog mora i Sjevernog Atlantika za prijenos trupa iz SAD-a ili Kanade s glavnim pomorskim snagama. Tome se mora dodati i potreba za stjecanjem prednosti u zraku. Jer u bitci za baltičke države to će biti nužno.  … To, međutim, za Poljsku znači izazov i misiju. Tim više što vrijeme istječe. A planovi nakon 2030. možda se više neće primjenjivati ​​na našu stvarnost.“

Kao što je spomenuto, gornja analiza ne isključuje rat. Međutim, po mom mišljenju, kaže poljski general dalje, vojna agresija bit će zadnja faza onoga što Rusija već čini prema NATO-u i EU . „Opisao sam to u materijalu s naslovom “Kalinjingradski blef …”, navodi general.

On tu ne staje, već iznosi, kako kaže, i „hipotetski scenarij koji se odnosi na baltičke zemlje: Litvu, Latviju i Estoniju“.

On će, navodi dalje, biti usko povezan s ruskom manjinom koja naseljava te zemlje i igrat će temeljnu ulogu u ruskoj strategiji prema njima. „Informacijsko ratovanje i druge aktivnosti trebaju ojačati utjecaj manjina i stvoriti uvjete da preuzmu vlast u tim zemljama. Naravno, slobodnim izborima. Sljedeći je korak vlada koja je naklonjena Moskvi i koja raskida sporazum s NATO-om. … Međutim, građani koji se ne identificiraju s Rusijom (Letonci, Estonci i Litvanci) neće se željeti vratiti u orbitu Moskve. To će postati izvor građanskog rata i izgovor za rusku vojnu intervenciju u sklopu operacije “zaštite ruske manjine”. I, nažalost, ni UN ni EU neće moći učiniti ništa osim sankcija, zaključuje..

Što može uvjeriti ljude u tim zemljama da ne podlegnu pritiscima Moskve, pita se general i odmah daje odgovor:
„Prije svega, jamstva političke, ekonomske i, naravno, vojne sigurnosti.“ 

Skrzypczak je uvjeren da će NATO uspjeti steći prednost nad ruskom Baltičkom flotom zahvaljujući jakim flotama Švedske i Finske. Također je ukazao na potrebu zračne prevlasti saveza, jer će zrakoplovstvo igrati ključnu ulogu u operacijama protiv neprijateljskih kopnenih snaga.

Nekima rata stvarno nikad dosta. Jedina stvar koja u svemu ovom barem malo ohrabruje je činjenica da je spomenuti general ipak u mirovini. Glavno je pitanje, ipak, koliko ima sljedbenika?

Komentari

komentar

You may also like