Poslije Trumpa, vrijeme je i za odlazak Netanjahua

Zanimljiv članak objavio je danas izraelski medij The Jerusalem Post, a odnosi se, između ostalog, i na političku budućnost velikog „lisca“ izraelske političke scene – Benjamina Netanjahua, kojega su mnogi već više puta tijekom proteklih godina otpisivali kako već gotovo sigurnu činjenicu. Međutim, ovoga puta stvari su ipak bitno drukčije – i po Netanjahua definitivno nepovoljnije. Evo i zašto:

Prema spomenutom izraelskom mediju, učvršćenje koalicijskog sporazuma između Naftalija Bennetta i Yaira Lapida ne samo da označava kraj dugogodišnje vladavine premijera Benjamina Netanyahua, već, barem za sada, uklanja i posljednji glavni izazov za strane koje žele obnoviti Zajednički sveobuhvatni plan o iranskom nuklearnom programu (JCPOA), o kojemu se od travnja ove godine s Iranom vode pregovori u Beču uz sudjelovanje svih ključnih zemalja svijeta.

Godine 2015. bivši američki predsjednik Barack Obama stvorio je presedan zalažući se za nuklearni sporazum s Iranom. To je pokrenulo restrukturiranje odnosa snaga u regiji. Od tada se smanjila važnost savezništva između Sjedinjenih Država i Izraela, s jedne strane, i Saudijske Arabije i drugih monarhija Perzijskog zaljeva, s druge strane. Sposobnost Izraela da djeluje protiv Teherana tim je sporazumom bila ograničena.

Sljedeća velika prekretnica dogodila se u svibnju 2018. godine, kada je bivši predsjednik Donald Trump izvukao Sjedinjene Države iz JCPOA-e i igra se ponovno promijenila. Iran se našao u još strožoj izolaciji nego prije zaključenja JCPOA, otvorile su se mogućnosti za normalizaciju izraelskih odnosa s nizom arapskih zemalja, sve do potpisivanja bilateralnih ugovora s njima. Sve ovo i neki drugi koraci Trumpove administracije, poglavito u obliku priznanja Iranskog korpusa revolucionarne garde (IRGC) kao “terorističke organizacije” i uvođenja embarga na izvoz iranske nafte od studenog 2018. godine dopustio je Izraelu obavjanje tajne udara na Iran, provođenje tajne operacije protiv njegovih nuklearnih i drugih objekata, kao i pojedinaca u gotovo neviđenom opsegu, navodi The Jerusalem Post.

Međutim, u siječnju u Bijelu kuću došao Joe Biden, nakon čega se dogodila nova promjena na geopolitičkoj sceni. Sada će, pod pretpostavkom da vladina koalicija Bennett-Lapid stekne povjerenje izraelskog Knesseta (parlamenta) sljedećeg tjedna, otići i aktualni premijer Benjamin Netanjahu, nekoliko mjeseci nakon odlaska iz Bijele kuće “najboljeg prijatelja Izraela”, kao je Trump nazivan u židovskoj državi.

Benny Gantz, kao ministar obrane, i Gideon Saar kao jedan od arhitekata nove politike izraelskog kabineta, kao i Yair Lapid službeno su kritizirali Netanjahua zbog oštrog istupa protiv politike vraćanja Bidenove administracije u JCPOA, dok još nije jasno kakav će biti Bennettov stav. No čak i ako po tom pitanju bude isti kao Netanyahu, postavši novim šefom vlade u sljedeće dvije godine, u kojoj je u ideološkoj manjini, svejedno će morati uzeti u obzir stav Gantza, Saara i Lapida.





“Bez sumnje, nova vlada Bennett-Lapid priopćit će SAD svoju zabrinutost zbog rupa u JCPOA. Gantz bi to čak mogao učiniti u bliskoj budućnosti, na svojim sastancima u Washingtonu. Neki također vjeruju da iranski vrhovni čelnik ajatolah Sayyid Ali Khamenei još nije donio konačnu odluku o iranskom povratku sporazumu pod uvjetima koje su predložili Amerikanci. No, najvjerojatniji scenarij je da će se povratak na JCPOA dogoditi u sljedećim tjednima, posve moguće do krajnjeg roka – 24. lipnja, kada će, ukoliko se ponovno ne počne primjenjivati sporazum iz 2015. godine, prestati inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u iranskim nuklearnim postrojenjima”, zaključuje The Jerusalem Post.

Komentari

komentar





You may also like